Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wikifotografie

16 april 2019 Siebrand Krul

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele, een kapel in Nieuwenhove, molen Ter Zeven Wegen in Denderwindeke, het station van Aalst en de apotheek in het Huis van Alijn in Gent zijn de vijf onderwerpen van de vijf winnende foto’s van de fotowedstrijd ‘Wiki loves heritage’ in Oost-Vlaanderen. Dat betekent drie prijswinnende (vrijwillige) fotografen in de prijzen: Benoit Brummer, Johan Allard en Karel Cole.

Wikipedia is de meest populaire online encyclopedie, volledig door vrijwilligers gemaakt. Het is belangrijk dat hier ook erfgoed in opgenomen is. Om dit te bevorderen, was er de fotowedstrijd ‘Wiki loves heritage’. De provincie Oost-Vlaanderen stimuleert dit initiatief met een waardenbon en een boekenpakket. In totaal werden ca. 4.600 foto’s geüpload in België in het kader van deze wedstrijd, een 800-tal waren van Oost-Vlaams onroerend erfgoed.

Kapelleke te Nieuwenhoven.
Het treinstation van Aalst.
Denderwindeke.
Onze-Lieve-Vrouwekerk Pamele.

• Aalst train station: Trougnouf (Benoit Brummer) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
• Apotheek in Huis van Alijn: Karel Cole [CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)]
• Nieuwenhove – Kapel dicht bij de kerk: Johan Allard [CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)]
• Denderwindeke – Molen Ter Zeven Wegen: Johan Allard [CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)]
• Onze-Lieve-Vrouwekerk van Pamele: Trougnouf (Benoit Brummer) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa…

Openingsbeeld: de apotheek in het Huis van Alijn, Gent.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder