Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Museumstukken te koop

16 april 2019 Siebrand Krul

Bij de nieuwe MuseumDepotShop kunnen particulieren museumstukken kopen. Het is een webwinkel die uniek in z’n soort is en waar aanbiedt van musea die objecten afstoten omdat ze niet meer tot hun kerncollectie behoren. Dat heet ‘ontzamelen’, en al kost het conservatoren moeite: 95% van het museumbezit staat in depot. Zonde.

Het gaat om zo’n veertig miljoen objecten welke niet veel daglicht te zien krijgen. Tien tot vijftien procent daarvan kan volgens de meeste musea worden afgestoten. Via de MuseumDepotShop krijgen deze objecten een tweede leven. Ze worden nu opgeslagen, waardoor het beheer en behoud van deze museumobjecten musea veel geld kost. Denk aan opslag- en verzekeringskosten en salaris voor de medewerkers die de depots beheren. Maar ook het actualiseren van de database en het achterhalen van de bron (schenking, koop of bruikleen) is een kostbare zaak.

Prent van Utagawa Kunisada uit Japanmuseum SieboldHuis.

Twee vliegen in e´e´n klap
De twee oprichters van de MuseumDepotShop, Arjen Pels Rijcken en Jeroen Harinck, zijn gepokt en gemazeld in de wereld van logistiek, collectioneren en depotontwikkeling e´n goed thuis in de museumwereld. Zij willen twee vliegen in e´e´n klap slaan. Enerzijds musea helpen bij het afstoten van niet-kerncollectiestukken en anderzijds particulieren een podium bieden waarop zij voor een prettige prijs een mooi museaal object kunnen bemachtigen – een unicum.
Initiatiefnemer Arjen Pels Rijcken: ‘Voor musea is er naast een meer opgeruimd depot en een verkoopopbrengst nog een ander voordeel. Het museum komt op een nieuwe manier binnen in de huiskamer van de koper. Een heel eigentijdse manier. Want de koper verwerft een object met een verhaal. Hij is trots op zijn aankoop en vertelt er graag over binnen eigen kring’.

Afbeeldingen: Ghana-pijp uit het Amsterdam Pipe Museum en Filmblikken uit het EYE Filmmuseum

Stichting MuseumDepotShop (museumdepotshop.nl) is een initiatief van Art & facts B.V. (artandfacts.nl), een logistieke dienstverlener voor collectiebeheerders.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder