Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hunebed terug naar huis?

16 april 2019 Siebrand Krul

De hunebedden zijn een icoon voor de provincie Drenthe. Ze kwamen zo’n 200.000 jaar geleden tijdens de IJstijd met gletsjers uit het huidige Scandinavië mee naar de Hondsrug, zo’n 1.400 kilometer verderop. Kunstenaar Bart Eysink Smeets vindt er daarom weinig Drents aan en besloot zich in te zetten om één steen weer naar zijn ‘thuis’ te brengen, als kunstproject.

Eysink Smeets verbaast zich erover dat de Drenten deze stenen als hun eigen erfgoed beschouwen. ‘In Drenthe doen de mensen erg emotioneel over die stenen. Sommigen hebben zelfs een naam. Ik dacht: als we dan toch emotioneel gaan doen, heeft zo’n steen dan geen heimwee?’ Hij besloot er één voor een kunstproject ‘naar huis’ te brengen. ‘Ik benaderde alle Drentse gemeenten met de vraag welke steen ik daarvoor mocht gebruiken. Maar de meeste weigerden, omdat ze de stenen te belangrijk vinden, want ‘cultureel erfgoed’. Maar de gemeente Borger-Odoorn, dé stenengemeente van Nederland, heeft er zoveel dat ik er één mocht hebben. Mijn eerste keus bleek echter toch onmisbaar, de volgende, bij een rotonde, was van de provincie. Maar die gaf gelukkig toestemming.’
De uitverkoren kei is een Ålandrapakivi van zo’n 2.000 kilo, afkomstig van de Åland-eilanden tussen Finland en Zweden. Eysink Smeets zal de steen op een aanhanger achter zijn auto naar zijn moedergesteente terug brengen. Van de tocht wil hij en film maken. Daarvoor zoekt hij via crowdfunding sponsors.
Maar wat vindt de steen ervan? Eysink Smeets: ‘Dat vind ik ook zoiets. De Drenten zien in zo’n steen de stille getuige van wat er de afgelopen 100.000 jaar is gebeurd. Ze dichten de steen een geheugen toe. Dan voel ik me vrij om voor de steen te beslissen dat hij terug wil. Het doet me denken aan landen die hun kunstschatten opeisen uit westerse musea. Ik zorg ervoor dat Scandinavië een steen terugkrijgt.’
Trouw/ Sandra Kooke


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder