Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

‘Hoe maakt u het?’

16 april 2019 Siebrand Krul

Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be

Weliswaar zijn alle activiteiten gratis, het is wel aan te raden na te gaan of je voor sommige niet beter kunt reserveren. Erfgoeddag heeft speciaal oog voor gezinnen. Zo worden er activiteiten voorzien op maat van kinderen en hun ouders. Bij die activiteiten staat ook aangeduid voor welke leeftijd de activiteit werd bedacht.
Wie ontdekt er nu niet graag vakmensen die hun stiel beheersen en daardoor iets unieks en persoonlijk kunnen maken? Dat daar heel wat oefenuren, inzet en doorzettingsvermogen bij komen kijken, blijkt uit het aanbods. Beide invalshoeken vullen elkaar wonderwel aan en versterken elkaar. Het resultaat is een bijzonder bonte mix van activiteiten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel.

Wedstrijd
Bij zoveel aanbod hoort ook een wedstrijd. Nog tot en met 28 april kan het publiek zijn favoriete vakvrouw of -man nomineren. Criteria voor de nominatie zijn:

  • Van wie kreeg u de kans iets te leren?
  • Dankzij welke man of vrouw kwam u in aanraking met een bijzonder ambacht?
  • Dankzij wie begon u zelf dingen te maken?
    De vijf meest inspirerende inzendingen worden in de bloemetjes gezet door juryleden acteur en maker Titus De Voogdt, UNIZO-projectbeheerder Anna Crabs, educatief medewerker bij het Industriemuseum Lize De Doncker en adviseur participatie, welzijn en sectorcoördinator archieven bij FARO Bart De Nil.

Erfgoeddag vindt plaats op zondag 28 april 2018 tussen 10 tot 18 uur. Zo’n 647 deelnemers hebben een aanbod ontwikkeld van meer dan 950 gratis activiteiten, allemaal in het teken van ambachten en vakmanschap. Die staan allemaal op www.erfgoeddag.be. Het publiek kan op de website ook een persoonlijk programma samenstellen. De erfgoedcellen hebben bovendien regionale programmabrochures ontwikkeld, met het programmaoverzicht van hun stad of regio. De contactgegevens van de erfgoedcellen vindt u via www.erfgoedcellen.be. Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.

Ook het openbaar vervoer doet mee. In de Erfgoeddagfolder staat een duo-dagpas van De Lijn, een aanbod dat enkel geldig is op Erfgoeddag. De NMBS biedt een weekendbiljet aan waarmee bezoekers voordelig de trein kunnen nemen. Bovendien is elke tweede Blue-bike op Erfgoeddag gratis. De grootste fietspunten bieden de Erfgoeddagfolder aan. Met één Blue-bikekaart is het mogelijk om twee fietsen tegelijkertijd te ontlenen, en zo trein en fiets te combineren.

Een exemplaar van de Erfgoeddagfolder ligt ter beschikking bij de deelnemende organisaties, in een groot aantal openbare bibliotheken en toeristische kantoren en in de De Lijnwinkels. Of bestel een exemplaar via het gratis telefoonnummer 1700.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder