Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De dodendraad leeft

16 april 2019 Siebrand Krul

Najaar 2018 werden langs de hele Nederlands-Belgische grens 200.000 witte krokussen geplant. Toen was het 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en de Dodendraad werd afgebroken. Het was de grens tussen oorlog en vrede. Juist nu veel oorlogsvluchtelingen Europa proberen te bereiken wilden vrijwilligers een monument maken ter nagedachtenis van de slachtoffers van ‘de dodendraad’.

Duizenden schoolkinderen in de grensstreek kregen een lesbrief over de Dodendraad en hielpen mee met het planten van de krokusbolletjes. De dodendraad leeft is nu een jaarlijks terugkerend landschapskunstwerk in de vorm van een krokuslint tussen de Noordzee en het Drielandenpunt bij Vaals.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatste de Duitse bezetter langs de hele Belgisch-Nederlandse grens een elektrische versperring die onder een spanning van 2.000 volt stond. Daardoor werden spionnen, Belgische oorlogsvrijwilligers, Duitse deserteurs en smokkelaars tegengehouden. Bij die ‘Dodendraad’ zijn zo’n duizend slachtoffers gevallen.

Grensroute
Nu is er ook een langeafstandsfietsroute ontwikkeld, die tussen de Noordzee en het Drielandenpunt de vele reconstructies en herinneringsplekken van de Dodendraad met elkaar verbindt. De fietsroute is ontwikkeld in samenwerking met Grote Routepaden, die dit voorjaar een uitgebreide fietsgids met kaarten en veel achtergrondinformatie over deze Grensroute uitbrengt. Op de site van de route vindt u vele verhalen over de slachtoffers en de impact van de Dodendraad op de grensgemeentes, u kunt er ook kaartjes en fietslabels downloaden.

http://grensroute.eu/

Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder