Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Abdijbibliotheek

16 april 2019 Siebrand Krul

De Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther heeft een, voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, zeer interessante eeuwenoude boekencollectie. Heel speciaal zijn 51 incunabelen (voor 1501 gedrukte boeken) en 183 postincunabelen (gedrukt tussen 1501 en 1540). Deze bijzondere boeken waren tot voor kort niet te vinden in een databank. De Radboud Universiteit en enkele vrijwilligers van de abdijbibliotheek brengen daar nu verandering in.

De unieke collectie van de Norbertijnenabdij omvat ongeveer 5.700 werken van vóór 1901. Herkomstgegevens van de incunabelen en de 16de-eeuwse drukken laten zien dat deze boeken overwegend in de tijd zelf zijn verworven en dus al eeuwenlang in de abdij bewaard worden.
Naast een aantal levensbeschrijvingen van de heilige Norbertus maken ook drukken van de Antwerpse drukker Christoffel Plantijn en unieke edities van Noord- en Zuid-Nederlandse uitgevers deel uit van deze bijzondere verzameling. In 1623 zijn door de abdij boekbanden aangekocht afkomstig uit de boekbinderij van de Bossche Broeders van het Gemene Leven. Dat is bijzondere en interessante informatie voor onderzoekers. Ook 70 devotieprentjes uit de periode 1700-1900 worden gedigitaliseerd en gecatalogiseerd.

Deze unieke boekencollectie wordt nu ook zichtbaar buiten de kloostermuren, waar onderzoekers en studenten ze kunnen inzien. De beschrijvingen van deze unieke verzameling boeken worden opgenomen in RUQuest, dé digitale zoekmachine van de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit. Op die manier wordt het bezit van de Abdij van Berne zichtbaar voor de hele wereld. De boeken zelf zijn in de abdijbibliotheek te raadplegen.

Inmiddels zijn de gegevens van ruim 2.400 boeken van de kloosterboekerij ingevoerd in RUQuest, voorzien van de code AvB (Abdij van Berne). De komende jaren wordt hieraan op vrijwillige basis in de abdij verder gewerkt door twee oud-collega’s van de Universiteitsbibliotheek: Lennie van Orsouw en Robert Arpots. De gehele abdijbibliotheek, inclusief de moderne collectie, zal op deze wijze wereldwijd toegankelijk worden.

Na een uitgebreide testperiode, en met medewerking en financiële ondersteuning van de leverancier van RUQuest (OCLC), is de samenwerking in december 2018 formeel bekrachtigd. Bij gelegenheid van een bezoek van abt Denis Hendrickx o. praem. aan de Radboud Universiteit wordt aan dit unieke samenwerkingsproject bekendheid gegeven. Abt Denis Hendrickx o. praem. over het project: ‘De Norbertijnen van de abdij van Berne vinden het belangrijk de collectie van de abdij voor onderzoek en onderwijs beschikbaar te stellen. De eeuwenoude historische boekencollectie is daarbij van bijzondere waardevolle betekenis.’

Foto’s: Radboud Universiteit, Erik van ‘t Hullenaar.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder