Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rennersretoriek

16 maart 2019 Siebrand Krul

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Ga ze maar na: Karel Van Wijnendale, Jan Wauters, Rik Vanwalleghem en Michel Wuyts nu, elk op hun eigen virtuoze manier. Dat Vlaamse wielerjargon telt heel wat Franse leenwoorden: van de onderdelen van een fiets (derailleur, rustinneke…) tot een chasse patate, eruit bonjouren, à bloc rijden… Hoe kan het anders? Die uit de Vlaamse klei opgetrokken volksjongens wroetten zich hogerop met labeur op de fiets. Ze konden uren het grote mes draaien, er een snok aan geven op hun kaske en in het zicht van de vod nog verdapperen. En gevraagd om een reactie floepte uit die afgepeigerde lichamen een dialectuitdrukking die ook tot het onnavolgbare, unieke en amusante wielerwoordenboek ging behoren. Voor de talrijke Nederlandse wielerliefhebbers die op de VRT afstemmen, is dit boek een prettig leesbaar hulpmiddel om alle finesses van Wuyts’ commentaar te begrijpen. Ann De Craemer, taalcolumniste bij De Morgen, speelt met betekenissen, woorden en lettergrepen zoals Sagan met de pedalen. Haar mooiste: ‘Wie in de boter trapt rijdt zelden zuivel’. Michel Wuyts heeft als levende wielerencyclopedie meer fond en voert bij elke uitdrukking een kabinetstukje op: een uit het peloton gegrepen scene die de uitdrukking verheldert. Zijn mooiste: het portret van Marianne Vos. Een vrouw en een Nederlandse begot. Het bewijst dat Wuyts een connaisseur is.
Luc Minten

Michel Wuyts en Ann De Craemer, Groot Vlaams Wielerwoordenboek
Polis, Antwerpen 2018. 220 blz., € 19,90 ISBN 978 94 631 0255 1

Lees nog veel meer besprekingen van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder