Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Rennersretoriek

16 maart 2019 SKL

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Ga ze maar na: Karel Van Wijnendale, Jan Wauters, Rik Vanwalleghem en Michel Wuyts nu, elk op hun eigen virtuoze manier. Dat Vlaamse wielerjargon telt heel wat Franse leenwoorden: van de onderdelen van een fiets (derailleur, rustinneke…) tot een chasse patate, eruit bonjouren, à bloc rijden… Hoe kan het anders? Die uit de Vlaamse klei opgetrokken volksjongens wroetten zich hogerop met labeur op de fiets. Ze konden uren het grote mes draaien, er een snok aan geven op hun kaske en in het zicht van de vod nog verdapperen. En gevraagd om een reactie floepte uit die afgepeigerde lichamen een dialectuitdrukking die ook tot het onnavolgbare, unieke en amusante wielerwoordenboek ging behoren. Voor de talrijke Nederlandse wielerliefhebbers die op de VRT afstemmen, is dit boek een prettig leesbaar hulpmiddel om alle finesses van Wuyts’ commentaar te begrijpen. Ann De Craemer, taalcolumniste bij De Morgen, speelt met betekenissen, woorden en lettergrepen zoals Sagan met de pedalen. Haar mooiste: ‘Wie in de boter trapt rijdt zelden zuivel’. Michel Wuyts heeft als levende wielerencyclopedie meer fond en voert bij elke uitdrukking een kabinetstukje op: een uit het peloton gegrepen scene die de uitdrukking verheldert. Zijn mooiste: het portret van Marianne Vos. Een vrouw en een Nederlandse begot. Het bewijst dat Wuyts een connaisseur is.
Luc Minten

Michel Wuyts en Ann De Craemer, Groot Vlaams Wielerwoordenboek
Polis, Antwerpen 2018. 220 blz., € 19,90 ISBN 978 94 631 0255 1

Lees nog veel meer besprekingen van boeiende geschiedenisboeken, in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder