Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nieuwe basiliek

16 maart 2019 Siebrand Krul

Tussen alle treurige nieuwsberichten over de Katholieke Kerk een lichtpuntje: in Ronse (tussen Gent en Moeskroen) is de Sint-Hermeskerk verheven tot basiliek. Dat werd gevierd met concerten, plechtigheden, rondleidingen en een volksfeest, met bijzondere aandacht voor de cultus rond Sint-Hermes.

Als de Sint-Hermeskerk wordt verheven tot basiliek, dan staat de hele stad even in teken van dat bijzondere moment. De kersverse basiliek zat afgeladen vol tijdens de inhuldigingsmis. Voor heel wat Ronsenaars is de erkenning van Rome een speciaal moment. ‘Ik ben in Ronse geboren en getogen, dus de Sint-Hermeskerk is “mijn” kerk. Het is heel bijzonder om deze verheffing mee te maken’, zegt Paul De Medts. ‘Het is een hele eer voor de stad en het zal onze uitstraling ten goede komen.’

Onder begeleiding van Fiertelfiguren Trommel en Fluitje trokken de genodigden naar de basiliek. (Foto Lieke D’hondt)

Actieve verering
Dat de Sint-Hermeskerk is omgedoopt in een basiliek heeft veel, zo niet alles, te maken met de verering van Sint-Hermes. De relieken van de patroonheilige van de stad worden al eeuwenlang in de kerk bewaard. Sinds 1090 wandelen de Ronsenaars jaarlijks de Fiertelommegang waarbij de bedevaarders bescherming vragen tegen de waanzin. Mede onder impuls van bisschop Luc Van Looy en deken Michel T’Joen richtte de stad een verzoek aan paus Franciscus om de Sint-Hermeskerk te verheffen tot Sint-Hermesbasiliek, met de actieve verering van Sint-Hermes als drijfveer. Tot grote vreugde van alle betrokkenen ging de paus akkoord. Hij liet zich tijdens het inhuldigingsweekend zelfs vertegenwoordigen door een pauselijk nuntius, de diplomatieke vertegenwoordiger en aartsbisschop Augustine Kasujja.

De Dragers en Belders van Sint-Hermes dragen voor het eerst het schrijn binnen in de basiliek. (Foto Lieke D’hondt)

Dragers van Sint-Hermes
Voor de Dragers en Belders van Sint-Hermes is de verheffing tot basiliek extra bijzonder. Tijdens de Fiertelommegang zijn zij het die het schrijn ophalen in de kerk, voortaan dus de basiliek. Tijdens het inhuldigingsweekend mochten de Dragers het schrijn al voor een eerste keer van de crypte binnendragen in de basiliek. ‘Voor de Dragers en Belders is het een grote eer dat we als eersten in een eeuwenlange traditie het schrijn mogen binnendragen in de basiliek’, zegt voorzitter Wim Vandevelde. ‘De verheffing tot basiliek betekent bovendien dat Rome erkent dat hier een levendige cultus is rond Sint-Hermes. Alle inspanningen die wij als Dragers en Belders doen, worden vandaag beloond en in hun echte waarde erkend. Daar zijn wij bijzonder trots op.’

Na de plechtigheden was er tijd voor pannenkoeken. (Foto
Lieke D’hondt)

Toeristische meerwaarde
De aanwezigheid van een basiliek in de stad moet ook het toerisme ten goede komen. ‘We gaan zeker actief inspelen op de Sint-Hermesbasiliek’, zegt schepen van Toerisme Brigitte Vanhoutte (N-VA). ‘We zijn al een bijkomende gids aan het ontwikkelen waar de crypte en de basiliek centraal zullen staan. In ons nieuw onthaal- en belevingscentrum De Hoge Mote is de Sint-Hermescultus een belangrijke pijler. De basiliek is dus een mooie bijkomende troef om dat luik nog eens extra in de verf te zetten.’ Vanhoutte is ervan overtuigd dat de basiliek meer aandacht zal creëren voor de crypte, ook bij internationale toeristen. ‘Ik denk dat we soms te weinig beseffen wat we hier hebben. De crypte is één van de belangrijkste van Europa, maar krijgt tot nu toe niet de aandacht die het verdiend. Met de erkenning van basilica minor kunnen we bijkomende internationale uitstraling krijgen.’


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder