Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Meesterwerk uit zee

16 maart 2019 Siebrand Krul

Zo nu en dan onthullen veranderende zeestromen een van de vele honderden scheepswrakken in de buurt van Texel, aan de route naar Amsterdam, in de 17de eeuw het handelscentrum van de wereld. Ditmaal kwamen enkele bijzondere kunstwerken letterlijk boven water.

Het schip was een zogeheten Straatvaarder, een handelsschip dat door de Straat van Gibraltar voer. Dat weten we door de zware bewapening, nodig om de vele zeerover in het Middellandse Zeegebied (Barbarijse rovers) van het lijf te houden. En door de gevonden koopwaar, afkomstig uit allerlei landen aan de Middellandse Zee. Dit schip kwam eerder in het nieuws vanwege een met zilverdraad bewerkte jurk. Was die niet van de koninklijke familie Stuart? Maar al gauw bleek dat niet te kunnen, want dan hadden er aanmerkelijk veel meer koninklijke voorwerpen aan boord moeten zijn.

De pronkbeker in Museum Kaap Skil.
Nederlandse schepen op de rede van Texel. Ludolf Bakhuysen, 1671. (Rijksmuseum)
Provincie Noord-Holland, foto Kees Zwaan.


Het opvallendste was een vergulde pronkbeker, eind 16de eeuw gemaakt in waarschijnlijk Augsburg, Zwaben. De beker is weliswaar gebutst en er ontbreken enkele elementen, maar ziet er na grondige restauratie weer peikfijn uit.

Mars die zijn schild kwijt is. Provincie Noord-Holland, foto Kees Zwaan.
De rede van Texel, schilderij van Johan Reydon.


Er liggen nog massa’s spullen in het gevonden wrak, maar die laat men verlopig liggen omdat snelle conservering uit het water ondoenlijk is.
De gevonden schatten uit het zogeheten palmhoutwrak zijn tot 9 september te bewonderen in museum Kaap Skil, op Texel.

Museum Kaap Skil
Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild, Texel
https://www.kaapskil.nl/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder