Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Aalst in detail

16 maart 2019 SKL

Wat is een mooier tijdverdrijf dan naar oude landkaarten turen? Hoe zag jouw dorp er toen uit, was jouw straat er al? De keus is uitgebreid met een kaart uit 1626 van het Land van Aalst die dankzij een grondige restauratie in volle glorie is hersteld. En het mooie: om ervan te genieten hoef je de deur niet uit.

Een bijna vier eeuwen oude kaart van het Land van Aalst, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, meet 127 bij 160,5 centimeter en wordt toegeschreven aan de Aspelaarse cartograaf Philips De Dijn.
De opdracht tot restauratie werd gegeven door de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst, die naar aanleiding van haar 70ste verjaardag in 2018 een jubileumnummer aan dit pronkstuk en aan de figuur van Philips De Dijn heeft gewijd.
Waarom de kaart in het Arenbergarchief (Algemeen Rijksarchief) terechtkwam, is onduidelijk. De kaart is op het zuiden georiënteerd en beslaat het gebied van de kasselrij Land van Aalst (regio tussen Schelde en Dender). Op de kaart zijn figuratieve stadsplattegronden van Aalst, Geraardsbergen, Ronse en Zottegem te vinden, maar ook plattegronden van buiten het landsterritorium gelegen steden zoals Dendermonde, Gent, Lessen, Ninove en Oudenaarde.
De parochiekerken, wegeninfrastructuur, waterlopen, bossen en belangrijke gebouwen op of nabij de landsgrenzen zijn eveneens weergegeven. Buiten het gecarteerde deel valt meteen de architectonische constructie met vijf pilaren op, die staan voor de vijf baanderijen: de Landen van Rode, Gavere, Zottegem, Boelare en Schorisse.

Klik hier om de kaart online te raadplegen via de zoekrobot:
https://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/ead/index/eadid/BE-A0510_000845_004176_DUT

Leestip
Georges Vande Winkel (red.), Philips De Dijn (†1665). Cartograaf, landmeter, mathematicus, Jubileumuitgave 70 jaar Het Land van Aalst, LXX, 2018, vol. 4.
Wil je deze uitgave bestellen? Stuur een mailtje naar de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst: hetlandvanaalst@gmail.com


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder