Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Aalst in detail

16 maart 2019 Siebrand Krul

Wat is een mooier tijdverdrijf dan naar oude landkaarten turen? Hoe zag jouw dorp er toen uit, was jouw straat er al? De keus is uitgebreid met een kaart uit 1626 van het Land van Aalst die dankzij een grondige restauratie in volle glorie is hersteld. En het mooie: om ervan te genieten hoef je de deur niet uit.

Een bijna vier eeuwen oude kaart van het Land van Aalst, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, meet 127 bij 160,5 centimeter en wordt toegeschreven aan de Aspelaarse cartograaf Philips De Dijn.
De opdracht tot restauratie werd gegeven door de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst, die naar aanleiding van haar 70ste verjaardag in 2018 een jubileumnummer aan dit pronkstuk en aan de figuur van Philips De Dijn heeft gewijd.
Waarom de kaart in het Arenbergarchief (Algemeen Rijksarchief) terechtkwam, is onduidelijk. De kaart is op het zuiden georiënteerd en beslaat het gebied van de kasselrij Land van Aalst (regio tussen Schelde en Dender). Op de kaart zijn figuratieve stadsplattegronden van Aalst, Geraardsbergen, Ronse en Zottegem te vinden, maar ook plattegronden van buiten het landsterritorium gelegen steden zoals Dendermonde, Gent, Lessen, Ninove en Oudenaarde.
De parochiekerken, wegeninfrastructuur, waterlopen, bossen en belangrijke gebouwen op of nabij de landsgrenzen zijn eveneens weergegeven. Buiten het gecarteerde deel valt meteen de architectonische constructie met vijf pilaren op, die staan voor de vijf baanderijen: de Landen van Rode, Gavere, Zottegem, Boelare en Schorisse.

Klik hier om de kaart online te raadplegen via de zoekrobot:
https://search.arch.be/nl/zoeken-naar-archieven/zoekresultaat/ead/index/eadid/BE-A0510_000845_004176_DUT

Leestip
Georges Vande Winkel (red.), Philips De Dijn (†1665). Cartograaf, landmeter, mathematicus, Jubileumuitgave 70 jaar Het Land van Aalst, LXX, 2018, vol. 4.
Wil je deze uitgave bestellen? Stuur een mailtje naar de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst: hetlandvanaalst@gmail.com


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder