Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Meesterschapsnacht

20 februari 2019 Siebrand Krul

Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Op die dinsdag 19 maart organiseren tientallen Davidsfonds afdelingen dan hun beste geschiedenisactiviteit, samen een van de grootste historische evenementen van Vlaanderen: De Nacht van de Geschiedenis. Het thema van de 17de editie is meesterschap, wat op heel veel uiteenlopende manieren wordt ingevuld. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers:

*Davidsfonds Wijnegem en Wommelgem krijgen toelichting van Tine Meganck bij De Volkstelling te Bethlehem (1566) van Pieter Bruegel de Oude, een van de topstukken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel.
*Davidsfonds Ganshoren krijgt een rondleiding door de expo Bernard van Orley in Bozar. De Brusselse kunstenaar was een spilfiguur van de renaissance in de Lage Landen.
Filip van Beurden reist met zijn replica van het Lam Gods naar Davidsfonds Lommel en vertelt over de geschiedenis van het beroemde schilderij. Uiteraard komt ook de verdwijning van De rechtvaardige rechters aan bod.
*Davidsfonds Zoersel-St.Antonius-Halle brengt dan weer een bezoek aan het Snijders & Rockoxhuis in Antwerpen. De twee naast elkaar gelegen huizen in de Keizerstraat ademen barokke pracht en praal.

De Nacht van de Geschiedenis werkt dit jaar samen met de Koninklijke Bibliotheek van België, waar vanaf 15 oktober de expo The World of Bruegel in Black and White te zien is. De bibliotheek bewaart een ongeëvenaarde collectie prenten van Bruegel en die worden tijdens het Bruegeljaar uitzonderlijk tentoongesteld. Davidsfonds Brussel strikte curator Joris Van Grieken en die geeft niet alleen een rondleiding achter de schermen, maar ook een exclusieve voorvertoning van een prent die zelden te zien is, voor de gelegenheid zelfs niet achter glas.

Bernard van Olrley, Rust op reis naar Egypte. (Hermitage Sint-Petersburg)

Tijdens lezingen, rondleidingen of tentoonstellingen komen op dinsdag 19 maart 2019 ook andere vormen van meesterschap en vakmanschap aan bod, bijvoorbeeld door de geschiedenis van een ambacht of streekproduct in de kijker te zetten:
*Theemeester Staf Daems geeft een demonstratie van een Japanse theeceremonie en vertelt over de traditie bij Davidsfonds Hulshout.
*Davidsfonds Oudenaarde brengt een bezoek aan de rijpingskamers van meester-kaasrijpers Callebaut-Vanhaever en krijgt uitleg over het kaasambacht, inclusief proeverij.
*Typograaf Jan Meganck geeft bij Davidsfonds Sinaai uitleg over de kunst van het vormgeven, zetten en drukken van letters en cijfers.

Openingsbeeld: Bruegel de Oude, De Volkstelling.

Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en samenwerkingen per provincie staat op www.nachtvandegeschiedenis.be.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder