Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Meesterschapsnacht

20 februari 2019

Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Op die dinsdag 19 maart organiseren tientallen Davidsfonds afdelingen dan hun beste geschiedenisactiviteit, samen een van de grootste historische evenementen van Vlaanderen: De Nacht van de Geschiedenis. Het thema van de 17de editie is meesterschap, wat op heel veel uiteenlopende manieren wordt ingevuld. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers:

*Davidsfonds Wijnegem en Wommelgem krijgen toelichting van Tine Meganck bij De Volkstelling te Bethlehem (1566) van Pieter Bruegel de Oude, een van de topstukken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel.
*Davidsfonds Ganshoren krijgt een rondleiding door de expo Bernard van Orley in Bozar. De Brusselse kunstenaar was een spilfiguur van de renaissance in de Lage Landen.
Filip van Beurden reist met zijn replica van het Lam Gods naar Davidsfonds Lommel en vertelt over de geschiedenis van het beroemde schilderij. Uiteraard komt ook de verdwijning van De rechtvaardige rechters aan bod.
*Davidsfonds Zoersel-St.Antonius-Halle brengt dan weer een bezoek aan het Snijders & Rockoxhuis in Antwerpen. De twee naast elkaar gelegen huizen in de Keizerstraat ademen barokke pracht en praal.

De Nacht van de Geschiedenis werkt dit jaar samen met de Koninklijke Bibliotheek van België, waar vanaf 15 oktober de expo The World of Bruegel in Black and White te zien is. De bibliotheek bewaart een ongeëvenaarde collectie prenten van Bruegel en die worden tijdens het Bruegeljaar uitzonderlijk tentoongesteld. Davidsfonds Brussel strikte curator Joris Van Grieken en die geeft niet alleen een rondleiding achter de schermen, maar ook een exclusieve voorvertoning van een prent die zelden te zien is, voor de gelegenheid zelfs niet achter glas.

Bernard van Olrley, Rust op reis naar Egypte. (Hermitage Sint-Petersburg)

Tijdens lezingen, rondleidingen of tentoonstellingen komen op dinsdag 19 maart 2019 ook andere vormen van meesterschap en vakmanschap aan bod, bijvoorbeeld door de geschiedenis van een ambacht of streekproduct in de kijker te zetten:
*Theemeester Staf Daems geeft een demonstratie van een Japanse theeceremonie en vertelt over de traditie bij Davidsfonds Hulshout.
*Davidsfonds Oudenaarde brengt een bezoek aan de rijpingskamers van meester-kaasrijpers Callebaut-Vanhaever en krijgt uitleg over het kaasambacht, inclusief proeverij.
*Typograaf Jan Meganck geeft bij Davidsfonds Sinaai uitleg over de kunst van het vormgeven, zetten en drukken van letters en cijfers.

Openingsbeeld: Bruegel de Oude, De Volkstelling.

Een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en samenwerkingen per provincie staat op www.nachtvandegeschiedenis.be.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder