Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Ruud Spruit overleden

05 februari 2019

Spraakmakend, markant, flamboyant zijn eigenschappen die van toepassing waren op Ruud Spruit. Hij overleed, 77 jaar oud, op 1 februari tamelijk onverwacht. Spruit speelde zijn leven lang een opvallende rol in het populariseren van kunst en geschiedenis. Wie wel eens bij hem thuis in Medemblik over de vloer kwam, kwam ogen te kort.

‘Post voor Ruud Spruit? Stuur maar naar “het mooiste huis van Noord-Holland”’. Die uitdrukking wat al te kras, maar het zogeheten Waterschapshuis aan de Westerhaven in Medemblik waar Ruud en Simone Spruit woonden, was inderdaad een bijzonder onderkomen. Was het niet de adembenemende inrichting die het echtpaar daar verzamelde, dan wel de hartelijke gastvrijheid. Ruud, die spannende verhalen aaneen reeg, Simone die het ene na het andere culinaire hoogstandje tevoorschijn toverde. Het echtpaar bleef levenslang verliefd, hun genegenheid voor elkaar was hartverwarmend.


Ruud Spruit was 25 jaar directeur van het Westfries Museum in Hoorn en maakte tientallen documentaires, lesprogramma’s, televisieseries, schreef een lange reeks boeken en een onafzienbare hoeveelheid artikelen. Artikelen die bijvoorbeeld verschenen in G-Geschiedenis en die qua onderwerpkeus, illustrering en vertelkunst altijd de aandacht trokken.
Het is een gemis om zonder hem verder te moeten. Niet alleen zonder zijn mooie bijdragen, maar vooral zonder zijn toewijding, ijver en altijd positieve instelling.

(Openingsbeeld: NRC)

Kijk eens naar een tweetal filmpjes:
https://www.youtube.com/watch?v=F4Pw4ikna_M
en
https://www.youtube.com/watch?v=M7HW2Jupo6U
en zijn eigen website:
https://ruudspruit.com/over/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder