Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Ruud Spruit overleden

05 februari 2019 Siebrand Krul

Spraakmakend, markant, flamboyant zijn eigenschappen die van toepassing waren op Ruud Spruit. Hij overleed, 77 jaar oud, op 1 februari tamelijk onverwacht. Spruit speelde zijn leven lang een opvallende rol in het populariseren van kunst en geschiedenis. Wie wel eens bij hem thuis in Medemblik over de vloer kwam, kwam ogen te kort.

‘Post voor Ruud Spruit? Stuur maar naar “het mooiste huis van Noord-Holland”’. Die uitdrukking wat al te kras, maar het zogeheten Waterschapshuis aan de Westerhaven in Medemblik waar Ruud en Simone Spruit woonden, was inderdaad een bijzonder onderkomen. Was het niet de adembenemende inrichting die het echtpaar daar verzamelde, dan wel de hartelijke gastvrijheid. Ruud, die spannende verhalen aaneen reeg, Simone die het ene na het andere culinaire hoogstandje tevoorschijn toverde. Het echtpaar bleef levenslang verliefd, hun genegenheid voor elkaar was hartverwarmend.


Ruud Spruit was 25 jaar directeur van het Westfries Museum in Hoorn en maakte tientallen documentaires, lesprogramma’s, televisieseries, schreef een lange reeks boeken en een onafzienbare hoeveelheid artikelen. Artikelen die bijvoorbeeld verschenen in G-Geschiedenis en die qua onderwerpkeus, illustrering en vertelkunst altijd de aandacht trokken.
Het is een gemis om zonder hem verder te moeten. Niet alleen zonder zijn mooie bijdragen, maar vooral zonder zijn toewijding, ijver en altijd positieve instelling.

(Openingsbeeld: NRC)

Kijk eens naar een tweetal filmpjes:
https://www.youtube.com/watch?v=F4Pw4ikna_M
en
https://www.youtube.com/watch?v=M7HW2Jupo6U
en zijn eigen website:
https://ruudspruit.com/over/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder