Stelling

De wonderen zijn wel degelijk de wereld uit

Stem

Agenda

Bruegeljaar
Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende 16de eeuw. Met de double-bill Bruegel en zijn tijd, presenteert het museum twee grote tentoonstellingen rond de Renaissance in de Lage Landen: Bernard van Orley en Prenten in de eeuw van Bruegel.
Hadj in Amsterdam
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders en Belgen. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?
Meesterschapsnacht
Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Ruud Spruit overleden

05 februari 2019 Siebrand Krul

Spraakmakend, markant, flamboyant zijn eigenschappen die van toepassing waren op Ruud Spruit. Hij overleed, 77 jaar oud, op 1 februari tamelijk onverwacht. Spruit speelde zijn leven lang een opvallende rol in het populariseren van kunst en geschiedenis. Wie wel eens bij hem thuis in Medemblik over de vloer kwam, kwam ogen te kort.

‘Post voor Ruud Spruit? Stuur maar naar “het mooiste huis van Noord-Holland”’. Die uitdrukking wat al te kras, maar het zogeheten Waterschapshuis aan de Westerhaven in Medemblik waar Ruud en Simone Spruit woonden, was inderdaad een bijzonder onderkomen. Was het niet de adembenemende inrichting die het echtpaar daar verzamelde, dan wel de hartelijke gastvrijheid. Ruud, die spannende verhalen aaneen reeg, Simone die het ene na het andere culinaire hoogstandje tevoorschijn toverde. Het echtpaar bleef levenslang verliefd, hun genegenheid voor elkaar was hartverwarmend.


Ruud Spruit was 25 jaar directeur van het Westfries Museum in Hoorn en maakte tientallen documentaires, lesprogramma’s, televisieseries, schreef een lange reeks boeken en een onafzienbare hoeveelheid artikelen. Artikelen die bijvoorbeeld verschenen in G-Geschiedenis en die qua onderwerpkeus, illustrering en vertelkunst altijd de aandacht trokken.
Het is een gemis om zonder hem verder te moeten. Niet alleen zonder zijn mooie bijdragen, maar vooral zonder zijn toewijding, ijver en altijd positieve instelling.

(Openingsbeeld: NRC)

Kijk eens naar een tweetal filmpjes:
https://www.youtube.com/watch?v=F4Pw4ikna_M
en
https://www.youtube.com/watch?v=M7HW2Jupo6U
en zijn eigen website:
https://ruudspruit.com/over/


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Plagen aan Europa’s rafelrand

Centraal in het boek Tussen drie plagen staat de overlevingsdrang van een onderdrukt volk in een klein land aan de rafelrand van Europa. Lijfland (het gebied van het hedendaagse Estland en Letland samen) was eeuwenlang een speelbal van elkaar beconcurrerende grootmachten

Lees verder

Kroniek

Bruidsstoet door wolven overvallen

De Weensche Zeit bevat een zeer sensationeel verhaal van een bruiloftsstoet, die in Russisch Azië door wolven overvallen werd. De bruiloftsstoet, 130 personen, reed in een dertigtal sleden van het dorp Obstipoff naar Tashkent op ongeveer dertig wersten vandaar. Haast was men in de stad aangekomen, toen de paarden plotseling teekenen van schrik gaven, die spoedig ook op de deelnemers van den stoet oversloeg. Troepen van honderden hongerige wolven kwamen van alle kanten opzetten en omringden de sleden.'

Lees verder

Heilige van de week

Walburga van Eichstätt

25 februari († 775 of 779) Deze naam betekent beschermster van het slagveld. Walburga is de dochter van de koning van Engeland. Als ze tien jaar is, sterft haar vader. Walburgis wordt in een klooster opgevoed. Als ze volwassen is gaat ze als missionaris naar Duitsland. Daar geneest ze zieken en redt een kind van de hongersdood. Na de dood van haar broer wordt ze abdis van het klooster in Heidenheim (Frankenland). Daar sterft ze. Later worden haar relieken naar Eichstätt overgebracht. Nu nog loopt er geneeskrachtige olie uit de rots waarop Walburga’s relieken zijn geplaatst.

Lees verder