Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Richard

29 januari 2019

7 februari (stierf ca. 720) Deze Germaanse naam bestaat uit twee delen. Het eerste deel ric- betekent machtig en aanzienlijk. Het tweede deel -hard betekent sterk of stevig.

Richard is getrouwd met de heilige Wunna en heeft drie kinderen. Zijn zoon Willibaldus wordt op jonge leeftijd ernstig ziek. Richard brengt hem naar een kruisbeeld en vraagt of God zijn zoontje wil genezen. Het kind geneest en Richard belooft dat zijn zoon zijn leven verder aan God zal wijden. Als Willibaldus ouder is gaan vader en zoon op pelgrimstocht. Onderweg gebeuren er wonderen. Richard geneest bijvoorbeeld een doodzieke man. Op de terugweg wordt ook Richard ziek en sterft hij.

Moderne namen, afgeleid van Richard: Richard, Rickert, Ridzert, Righard, Rikert, Rikhart, Rikkert, Ritsaart, Ritsaert, Rijghard, Rijker, Rijkhart, Reichert, Dick, Dicky, Richie, Ricardo, Riccardo
Ricarda, Richarda, Richardis


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder