Stelling

De wonderen zijn wel degelijk de wereld uit

Stem

Agenda

Bruegeljaar
Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende 16de eeuw. Met de double-bill Bruegel en zijn tijd, presenteert het museum twee grote tentoonstellingen rond de Renaissance in de Lage Landen: Bernard van Orley en Prenten in de eeuw van Bruegel.
Hadj in Amsterdam
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders en Belgen. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?
Meesterschapsnacht
Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Einde Heizelstadion?

29 januari 2019 Siebrand Krul

Het Koning Boudewijnstadion op de Heizel in Brussel is het centrale Belgische sportcomplex voor internationale voetbal- en atletiekwedstrijden. Het werd in 1930 bij de viering van honderd jaar koninkrijk België als Jubelstadion geopend. In 1946 werd het herdoopt tot Heizelstadion, naar de naam van de wijk waar het ligt. Maar die naam raakte ernstig besmet door het drama in 1985 waarbij tientallen Italianen het leven lieten.

Het Heizeldrama voltrok zich voor het begin van de Europa Cup I-finale tussen Juventus en Liverpool. De befaamde Britse discjockey John Peel had voor het eerst zijn populaire radioprogramma vooraf opgenomen, want hij was erbij in Brussel. Het bandje startte, toen ook de wedstrijd op punt van beginnen stond, met een vrolijke Peel: hij was één van de gelukkigen die deze prachtfinale bijwoonde en keek er enorm naar uit. Hij werd getuige van een afschuwelijke ramp en dit bizarre toeval bleef hem zijn leven achtervolgen. In het zwaar vervallen stadion drukten hordes dronken Britse hooligans tientallen Italianen dood tegen een betonwand, terwijl de bewaking ze niet op het veld toeliet om te vluchten voor hun leven. De ramp noopte tot renovatie en naamswijziging van het stadion. Of er een nieuw stadion komt, is onderwerp van een zwaar dispuut tussen de projectontwikkelaar en de Vlaamse en Brusselse overheden. (Tekst Harry van Royen. Beeld Nationaal Archief, Collectie Spaarnestad).


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Plagen aan Europa’s rafelrand

Centraal in het boek Tussen drie plagen staat de overlevingsdrang van een onderdrukt volk in een klein land aan de rafelrand van Europa. Lijfland (het gebied van het hedendaagse Estland en Letland samen) was eeuwenlang een speelbal van elkaar beconcurrerende grootmachten

Lees verder

Kroniek

Bruidsstoet door wolven overvallen

De Weensche Zeit bevat een zeer sensationeel verhaal van een bruiloftsstoet, die in Russisch Azië door wolven overvallen werd. De bruiloftsstoet, 130 personen, reed in een dertigtal sleden van het dorp Obstipoff naar Tashkent op ongeveer dertig wersten vandaar. Haast was men in de stad aangekomen, toen de paarden plotseling teekenen van schrik gaven, die spoedig ook op de deelnemers van den stoet oversloeg. Troepen van honderden hongerige wolven kwamen van alle kanten opzetten en omringden de sleden.'

Lees verder

Heilige van de week

Walburga van Eichstätt

25 februari († 775 of 779) Deze naam betekent beschermster van het slagveld. Walburga is de dochter van de koning van Engeland. Als ze tien jaar is, sterft haar vader. Walburgis wordt in een klooster opgevoed. Als ze volwassen is gaat ze als missionaris naar Duitsland. Daar geneest ze zieken en redt een kind van de hongersdood. Na de dood van haar broer wordt ze abdis van het klooster in Heidenheim (Frankenland). Daar sterft ze. Later worden haar relieken naar Eichstätt overgebracht. Nu nog loopt er geneeskrachtige olie uit de rots waarop Walburga’s relieken zijn geplaatst.

Lees verder