Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Einde Heizelstadion?

29 januari 2019

Het Koning Boudewijnstadion op de Heizel in Brussel is het centrale Belgische sportcomplex voor internationale voetbal- en atletiekwedstrijden. Het werd in 1930 bij de viering van honderd jaar koninkrijk België als Jubelstadion geopend. In 1946 werd het herdoopt tot Heizelstadion, naar de naam van de wijk waar het ligt. Maar die naam raakte ernstig besmet door het drama in 1985 waarbij tientallen Italianen het leven lieten.

Het Heizeldrama voltrok zich voor het begin van de Europa Cup I-finale tussen Juventus en Liverpool. De befaamde Britse discjockey John Peel had voor het eerst zijn populaire radioprogramma vooraf opgenomen, want hij was erbij in Brussel. Het bandje startte, toen ook de wedstrijd op punt van beginnen stond, met een vrolijke Peel: hij was één van de gelukkigen die deze prachtfinale bijwoonde en keek er enorm naar uit. Hij werd getuige van een afschuwelijke ramp en dit bizarre toeval bleef hem zijn leven achtervolgen. In het zwaar vervallen stadion drukten hordes dronken Britse hooligans tientallen Italianen dood tegen een betonwand, terwijl de bewaking ze niet op het veld toeliet om te vluchten voor hun leven. De ramp noopte tot renovatie en naamswijziging van het stadion. Of er een nieuw stadion komt, is onderwerp van een zwaar dispuut tussen de projectontwikkelaar en de Vlaamse en Brusselse overheden. (Tekst Harry van Royen. Beeld Nationaal Archief, Collectie Spaarnestad).


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder