Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Einde Heizelstadion?

29 januari 2019 Siebrand Krul

Het Koning Boudewijnstadion op de Heizel in Brussel is het centrale Belgische sportcomplex voor internationale voetbal- en atletiekwedstrijden. Het werd in 1930 bij de viering van honderd jaar koninkrijk België als Jubelstadion geopend. In 1946 werd het herdoopt tot Heizelstadion, naar de naam van de wijk waar het ligt. Maar die naam raakte ernstig besmet door het drama in 1985 waarbij tientallen Italianen het leven lieten.

Het Heizeldrama voltrok zich voor het begin van de Europa Cup I-finale tussen Juventus en Liverpool. De befaamde Britse discjockey John Peel had voor het eerst zijn populaire radioprogramma vooraf opgenomen, want hij was erbij in Brussel. Het bandje startte, toen ook de wedstrijd op punt van beginnen stond, met een vrolijke Peel: hij was één van de gelukkigen die deze prachtfinale bijwoonde en keek er enorm naar uit. Hij werd getuige van een afschuwelijke ramp en dit bizarre toeval bleef hem zijn leven achtervolgen. In het zwaar vervallen stadion drukten hordes dronken Britse hooligans tientallen Italianen dood tegen een betonwand, terwijl de bewaking ze niet op het veld toeliet om te vluchten voor hun leven. De ramp noopte tot renovatie en naamswijziging van het stadion. Of er een nieuw stadion komt, is onderwerp van een zwaar dispuut tussen de projectontwikkelaar en de Vlaamse en Brusselse overheden. (Tekst Harry van Royen. Beeld Nationaal Archief, Collectie Spaarnestad).


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder