Stelling

De wonderen zijn wel degelijk de wereld uit

Stem

Agenda

Bruegeljaar
Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende 16de eeuw. Met de double-bill Bruegel en zijn tijd, presenteert het museum twee grote tentoonstellingen rond de Renaissance in de Lage Landen: Bernard van Orley en Prenten in de eeuw van Bruegel.
Hadj in Amsterdam
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders en Belgen. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?
Meesterschapsnacht
Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

De Slag om Monte Cassino

29 januari 2019 Siebrand Krul

De ‘Battle of Britain’, de Slag om Stalingrad, de tankslag bij Koersk en D-Day zijn onbetwiste hoogtepunten uit de Tweede Wereldoorlog. Maar dat geldt zeker ook voor de bij velen minder bekende Slag om Monte Cassino. Op 10 juli 1943 landden geallieerde troepen op Sicilië om Hitlers belangrijkste bondgenoot Italië uit te schakelen en Duitsland vanuit het zuiden aan te vallen. De Slag is 75 jaar geleden.

In september staken de geallieerden over naar het vasteland, reden voor Hitler om veldmaarschalk Albert Kesselring met dertig divisies naar Italië te sturen. Zo’n 130 kilometer ten zuiden van Rome wierp Kesselring een verdedigingslinie op, de Gustavlinie of Winterlinie genoemd, met als strategisch middelpunt het heuvelachtige terrein rond het stadje Monte Cassino. Op 17 januari 1944 openden de geallieerden de aanval op Monte Cassino, maar werden door de Duitsers teruggeslagen. Drie dagen later volgde een nieuwe aanval, wederom zonder succes. Ook de daarop volgende aanvallen liepen desastreus af. Frustraties alom met als gevolg dat besloten werd de nabij gelegen wereldberoemde abdij, gelegen op een 519 meter hoge rots bij Monte Cassino en in 529 gesticht door Benedictus van Nursia, de grondlegger van de orde der Benedictijnen, te vernietigen, omdat men vermoedde dat de Duitsers zich hier hadden verschanst.

De Poolse begraafplaats bij Monte Cassino met 1.052 graven.

Op 15 februari wierp een vloot van 229 bommenwerpers 1.150 ton aan explosieven en brandbommen af op het klooster. Ook deze actie leverde niets op, omdat, zoals achteraf bleek, de Duitsers uit respect voor de historische betekenis van deze abdij, deze plek bewust niet hadden bezet. Sterker nog, zij hadden ervoor gezorgd dat alle belangrijke kunstschatten, het archief en de complete bibliotheek tijdig in veiligheid waren gebracht.

Pas op 17 mei wisten de geallieerden, waarbij dit keer de Polen een heldenrol vervulden, uiteindelijk de Duitsers te verdrijven en kon een dag later een Poolse soldaat in het totaal verwoeste klooster de Poolse vlag hijsen. De weg naar Rome lag nu open, maar wel ten koste van voorzichtig geschat 55.000 doden en gewonden aan geallieerde en 20.000 aan Duitse zijde.
Monte Cassino zegt ons niet zo veel meer. Zo niet in Polen. Daar kent bijna iedereen het lied Czerwone maki na Monte Cassino (de rode klaprozen van Monte Cassino), geschreven door frontsoldaat en sing-en-songwriter Feliks Konarski, waarin hij de duizenden Polen die bij Monte Cassino zijn gesneuveld herdenkt.
(Ben Speet)

Ontdek nog veel meer historische weetjes in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Plagen aan Europa’s rafelrand

Centraal in het boek Tussen drie plagen staat de overlevingsdrang van een onderdrukt volk in een klein land aan de rafelrand van Europa. Lijfland (het gebied van het hedendaagse Estland en Letland samen) was eeuwenlang een speelbal van elkaar beconcurrerende grootmachten

Lees verder

Kroniek

Bruidsstoet door wolven overvallen

De Weensche Zeit bevat een zeer sensationeel verhaal van een bruiloftsstoet, die in Russisch Azië door wolven overvallen werd. De bruiloftsstoet, 130 personen, reed in een dertigtal sleden van het dorp Obstipoff naar Tashkent op ongeveer dertig wersten vandaar. Haast was men in de stad aangekomen, toen de paarden plotseling teekenen van schrik gaven, die spoedig ook op de deelnemers van den stoet oversloeg. Troepen van honderden hongerige wolven kwamen van alle kanten opzetten en omringden de sleden.'

Lees verder

Heilige van de week

Walburga van Eichstätt

25 februari († 775 of 779) Deze naam betekent beschermster van het slagveld. Walburga is de dochter van de koning van Engeland. Als ze tien jaar is, sterft haar vader. Walburgis wordt in een klooster opgevoed. Als ze volwassen is gaat ze als missionaris naar Duitsland. Daar geneest ze zieken en redt een kind van de hongersdood. Na de dood van haar broer wordt ze abdis van het klooster in Heidenheim (Frankenland). Daar sterft ze. Later worden haar relieken naar Eichstätt overgebracht. Nu nog loopt er geneeskrachtige olie uit de rots waarop Walburga’s relieken zijn geplaatst.

Lees verder