Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

De Slag om Monte Cassino

29 januari 2019

De ‘Battle of Britain’, de Slag om Stalingrad, de tankslag bij Koersk en D-Day zijn onbetwiste hoogtepunten uit de Tweede Wereldoorlog. Maar dat geldt zeker ook voor de bij velen minder bekende Slag om Monte Cassino. Op 10 juli 1943 landden geallieerde troepen op Sicilië om Hitlers belangrijkste bondgenoot Italië uit te schakelen en Duitsland vanuit het zuiden aan te vallen. De Slag is 75 jaar geleden.

In september staken de geallieerden over naar het vasteland, reden voor Hitler om veldmaarschalk Albert Kesselring met dertig divisies naar Italië te sturen. Zo’n 130 kilometer ten zuiden van Rome wierp Kesselring een verdedigingslinie op, de Gustavlinie of Winterlinie genoemd, met als strategisch middelpunt het heuvelachtige terrein rond het stadje Monte Cassino. Op 17 januari 1944 openden de geallieerden de aanval op Monte Cassino, maar werden door de Duitsers teruggeslagen. Drie dagen later volgde een nieuwe aanval, wederom zonder succes. Ook de daarop volgende aanvallen liepen desastreus af. Frustraties alom met als gevolg dat besloten werd de nabij gelegen wereldberoemde abdij, gelegen op een 519 meter hoge rots bij Monte Cassino en in 529 gesticht door Benedictus van Nursia, de grondlegger van de orde der Benedictijnen, te vernietigen, omdat men vermoedde dat de Duitsers zich hier hadden verschanst.

De Poolse begraafplaats bij Monte Cassino met 1.052 graven.

Op 15 februari wierp een vloot van 229 bommenwerpers 1.150 ton aan explosieven en brandbommen af op het klooster. Ook deze actie leverde niets op, omdat, zoals achteraf bleek, de Duitsers uit respect voor de historische betekenis van deze abdij, deze plek bewust niet hadden bezet. Sterker nog, zij hadden ervoor gezorgd dat alle belangrijke kunstschatten, het archief en de complete bibliotheek tijdig in veiligheid waren gebracht.

Pas op 17 mei wisten de geallieerden, waarbij dit keer de Polen een heldenrol vervulden, uiteindelijk de Duitsers te verdrijven en kon een dag later een Poolse soldaat in het totaal verwoeste klooster de Poolse vlag hijsen. De weg naar Rome lag nu open, maar wel ten koste van voorzichtig geschat 55.000 doden en gewonden aan geallieerde en 20.000 aan Duitse zijde.
Monte Cassino zegt ons niet zo veel meer. Zo niet in Polen. Daar kent bijna iedereen het lied Czerwone maki na Monte Cassino (de rode klaprozen van Monte Cassino), geschreven door frontsoldaat en sing-en-songwriter Feliks Konarski, waarin hij de duizenden Polen die bij Monte Cassino zijn gesneuveld herdenkt.
(Ben Speet)

Ontdek nog veel meer historische weetjes in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder