Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De Slag om Monte Cassino

29 januari 2019 Siebrand Krul

De ‘Battle of Britain’, de Slag om Stalingrad, de tankslag bij Koersk en D-Day zijn onbetwiste hoogtepunten uit de Tweede Wereldoorlog. Maar dat geldt zeker ook voor de bij velen minder bekende Slag om Monte Cassino. Op 10 juli 1943 landden geallieerde troepen op Sicilië om Hitlers belangrijkste bondgenoot Italië uit te schakelen en Duitsland vanuit het zuiden aan te vallen. De Slag is 75 jaar geleden.

In september staken de geallieerden over naar het vasteland, reden voor Hitler om veldmaarschalk Albert Kesselring met dertig divisies naar Italië te sturen. Zo’n 130 kilometer ten zuiden van Rome wierp Kesselring een verdedigingslinie op, de Gustavlinie of Winterlinie genoemd, met als strategisch middelpunt het heuvelachtige terrein rond het stadje Monte Cassino. Op 17 januari 1944 openden de geallieerden de aanval op Monte Cassino, maar werden door de Duitsers teruggeslagen. Drie dagen later volgde een nieuwe aanval, wederom zonder succes. Ook de daarop volgende aanvallen liepen desastreus af. Frustraties alom met als gevolg dat besloten werd de nabij gelegen wereldberoemde abdij, gelegen op een 519 meter hoge rots bij Monte Cassino en in 529 gesticht door Benedictus van Nursia, de grondlegger van de orde der Benedictijnen, te vernietigen, omdat men vermoedde dat de Duitsers zich hier hadden verschanst.

De Poolse begraafplaats bij Monte Cassino met 1.052 graven.

Op 15 februari wierp een vloot van 229 bommenwerpers 1.150 ton aan explosieven en brandbommen af op het klooster. Ook deze actie leverde niets op, omdat, zoals achteraf bleek, de Duitsers uit respect voor de historische betekenis van deze abdij, deze plek bewust niet hadden bezet. Sterker nog, zij hadden ervoor gezorgd dat alle belangrijke kunstschatten, het archief en de complete bibliotheek tijdig in veiligheid waren gebracht.

Pas op 17 mei wisten de geallieerden, waarbij dit keer de Polen een heldenrol vervulden, uiteindelijk de Duitsers te verdrijven en kon een dag later een Poolse soldaat in het totaal verwoeste klooster de Poolse vlag hijsen. De weg naar Rome lag nu open, maar wel ten koste van voorzichtig geschat 55.000 doden en gewonden aan geallieerde en 20.000 aan Duitse zijde.
Monte Cassino zegt ons niet zo veel meer. Zo niet in Polen. Daar kent bijna iedereen het lied Czerwone maki na Monte Cassino (de rode klaprozen van Monte Cassino), geschreven door frontsoldaat en sing-en-songwriter Feliks Konarski, waarin hij de duizenden Polen die bij Monte Cassino zijn gesneuveld herdenkt.
(Ben Speet)

Ontdek nog veel meer historische weetjes in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder