Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Alberts brieven terug

29 januari 2019 Siebrand Krul

Bij zijn officiële bezoek aan Rusland in januari 2018 kreeg de Belgische eerste minister Charles Michel van Vladimir Poetin een opmerkelijk geschenk: een bundel brieven die koning Albert I tussen 1920 en 1934 richtte aan minister Henri Jaspar. Het Rijksarchief, waar de brieven zijn opgeborgen, onderzoekt hoe ze destijds in Moskou terecht konden komen.

Jaspar doorliep een indrukwekkende loopbaan: verschillende keren premier, minister van Economische Zaken, van Binnenlandse Zaken, van Buitenlandse Zaken, van Volksgezondheid, van Koloniën en van Financiën. In 1924 werd Jaspar benoemd tot minister van Staat.
De briefwisseling omvat 17 originele brieven en 33 getypte losse kopieën, samengebracht in een verzamelbundel met het wapenschild van België, waarop aan de achterzijde staat te lezen: ‘Lettres du roi Albert à Henri Jaspar. De décembre 1920 à janvier 1934. Appartenant à M. Jacques Henri-Jaspar’ (Brieven van koning Albert aan Henri Jaspar. December 1920-januari 1934. Eigendom van M. Jacques Henri-Jaspar).

Koning Albert I en koningin Elisabeth, in vliegenierskleding, nemen afscheid voor hun vliegtocht naar Engeland, 1920. (Spaarnestad)

De briefwisseling getuigt van de nauwe band tussen koning Albert I en Henri Jaspar, en van de invloed van de vorst op politieke kwesties. Albert I uit zijn bezorgdheid over een aantal symbooldossiers die ook toen al hoog op de agenda stonden, zoals de verontrustende toestand van de overheidsfinanciën (‘Ik reken op u, geachte minister, om een zo perfect mogelijk begrotingsevenwicht te bewerkstelligen, zoals beloofd door de regering’ (14 augustus 1933)), de werking van de NMBS of het Catalaanse eenheidstreven.
(Siebrand Krul)

Ontdek nog heel veel meer boeiend historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder