Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Alberts brieven terug

29 januari 2019

Bij zijn officiële bezoek aan Rusland in januari 2018 kreeg de Belgische eerste minister Charles Michel van Vladimir Poetin een opmerkelijk geschenk: een bundel brieven die koning Albert I tussen 1920 en 1934 richtte aan minister Henri Jaspar. Het Rijksarchief, waar de brieven zijn opgeborgen, onderzoekt hoe ze destijds in Moskou terecht konden komen.

Jaspar doorliep een indrukwekkende loopbaan: verschillende keren premier, minister van Economische Zaken, van Binnenlandse Zaken, van Buitenlandse Zaken, van Volksgezondheid, van Koloniën en van Financiën. In 1924 werd Jaspar benoemd tot minister van Staat.
De briefwisseling omvat 17 originele brieven en 33 getypte losse kopieën, samengebracht in een verzamelbundel met het wapenschild van België, waarop aan de achterzijde staat te lezen: ‘Lettres du roi Albert à Henri Jaspar. De décembre 1920 à janvier 1934. Appartenant à M. Jacques Henri-Jaspar’ (Brieven van koning Albert aan Henri Jaspar. December 1920-januari 1934. Eigendom van M. Jacques Henri-Jaspar).

Koning Albert I en koningin Elisabeth, in vliegenierskleding, nemen afscheid voor hun vliegtocht naar Engeland, 1920. (Spaarnestad)

De briefwisseling getuigt van de nauwe band tussen koning Albert I en Henri Jaspar, en van de invloed van de vorst op politieke kwesties. Albert I uit zijn bezorgdheid over een aantal symbooldossiers die ook toen al hoog op de agenda stonden, zoals de verontrustende toestand van de overheidsfinanciën (‘Ik reken op u, geachte minister, om een zo perfect mogelijk begrotingsevenwicht te bewerkstelligen, zoals beloofd door de regering’ (14 augustus 1933)), de werking van de NMBS of het Catalaanse eenheidstreven.
(Siebrand Krul)

Ontdek nog heel veel meer boeiend historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder