Stelling

De wonderen zijn wel degelijk de wereld uit

Stem

Agenda

Bruegeljaar
Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende 16de eeuw. Met de double-bill Bruegel en zijn tijd, presenteert het museum twee grote tentoonstellingen rond de Renaissance in de Lage Landen: Bernard van Orley en Prenten in de eeuw van Bruegel.
Hadj in Amsterdam
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders en Belgen. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?
Meesterschapsnacht
Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Alberts brieven terug

29 januari 2019 Siebrand Krul

Bij zijn officiële bezoek aan Rusland in januari 2018 kreeg de Belgische eerste minister Charles Michel van Vladimir Poetin een opmerkelijk geschenk: een bundel brieven die koning Albert I tussen 1920 en 1934 richtte aan minister Henri Jaspar. Het Rijksarchief, waar de brieven zijn opgeborgen, onderzoekt hoe ze destijds in Moskou terecht konden komen.

Jaspar doorliep een indrukwekkende loopbaan: verschillende keren premier, minister van Economische Zaken, van Binnenlandse Zaken, van Buitenlandse Zaken, van Volksgezondheid, van Koloniën en van Financiën. In 1924 werd Jaspar benoemd tot minister van Staat.
De briefwisseling omvat 17 originele brieven en 33 getypte losse kopieën, samengebracht in een verzamelbundel met het wapenschild van België, waarop aan de achterzijde staat te lezen: ‘Lettres du roi Albert à Henri Jaspar. De décembre 1920 à janvier 1934. Appartenant à M. Jacques Henri-Jaspar’ (Brieven van koning Albert aan Henri Jaspar. December 1920-januari 1934. Eigendom van M. Jacques Henri-Jaspar).

Koning Albert I en koningin Elisabeth, in vliegenierskleding, nemen afscheid voor hun vliegtocht naar Engeland, 1920. (Spaarnestad)

De briefwisseling getuigt van de nauwe band tussen koning Albert I en Henri Jaspar, en van de invloed van de vorst op politieke kwesties. Albert I uit zijn bezorgdheid over een aantal symbooldossiers die ook toen al hoog op de agenda stonden, zoals de verontrustende toestand van de overheidsfinanciën (‘Ik reken op u, geachte minister, om een zo perfect mogelijk begrotingsevenwicht te bewerkstelligen, zoals beloofd door de regering’ (14 augustus 1933)), de werking van de NMBS of het Catalaanse eenheidstreven.
(Siebrand Krul)

Ontdek nog heel veel meer boeiend historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Plagen aan Europa’s rafelrand

Centraal in het boek Tussen drie plagen staat de overlevingsdrang van een onderdrukt volk in een klein land aan de rafelrand van Europa. Lijfland (het gebied van het hedendaagse Estland en Letland samen) was eeuwenlang een speelbal van elkaar beconcurrerende grootmachten

Lees verder

Kroniek

Bruidsstoet door wolven overvallen

De Weensche Zeit bevat een zeer sensationeel verhaal van een bruiloftsstoet, die in Russisch Azië door wolven overvallen werd. De bruiloftsstoet, 130 personen, reed in een dertigtal sleden van het dorp Obstipoff naar Tashkent op ongeveer dertig wersten vandaar. Haast was men in de stad aangekomen, toen de paarden plotseling teekenen van schrik gaven, die spoedig ook op de deelnemers van den stoet oversloeg. Troepen van honderden hongerige wolven kwamen van alle kanten opzetten en omringden de sleden.'

Lees verder

Heilige van de week

Walburga van Eichstätt

25 februari († 775 of 779) Deze naam betekent beschermster van het slagveld. Walburga is de dochter van de koning van Engeland. Als ze tien jaar is, sterft haar vader. Walburgis wordt in een klooster opgevoed. Als ze volwassen is gaat ze als missionaris naar Duitsland. Daar geneest ze zieken en redt een kind van de hongersdood. Na de dood van haar broer wordt ze abdis van het klooster in Heidenheim (Frankenland). Daar sterft ze. Later worden haar relieken naar Eichstätt overgebracht. Nu nog loopt er geneeskrachtige olie uit de rots waarop Walburga’s relieken zijn geplaatst.

Lees verder