Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Zilversmokkel Rooswijk

09 januari 2019

Sinds 2016 wordt er voor de kust van Ramsgate (Kent) gedoken naar het gezonken VOC-schip Rooswijk, in januari 1740 met alle 237 zielen bij de zandbank Goodwin Sands, lokaal bekend als de ‘great ship swallower’, vergaan. De site is beschermd en het scheepswrak, op twintig meter diepte, is Nederlands bezit maar is wel bedreigd omdat het deels bloot ligt en het bekend is dat er zilver te vinden is.

In de zomermaanden wordt er aan onderwaterarcheologie gedaan, maar intussen geven ook de archieven, zoals het Amsterdamse Stadsarchief, geheimen prijs. Naast schipper Daniël Ronzieres kennen we achttien namen van schepelingen, zoals de Duitse scheepschirurgijn Gerrit Hendrik Huffelman. Het schip vervoerde VOC-zilver ter waarde van 300.000 gulden, bedoeld om in Batavia specerijen en porselein te kopen. De duikers vonden evenwel ook gewone zilveren munten uit de Noordelijke én de Zuidelijke Nederlanden, zoals Brabantse dukaten met de beeltenis van Spaanse vorsten. Dat was verboden door de VOC en werd daarom verstopt in schoenzolen en riemen. In de zilveren munten die in de Rooswijk gevonden werden, zitten kleine gaatjes. Zodoende konden ze in de voering van kleding genaaid worden. Een klein handeltje opzetten in Batavia kon het begin van een fortuin zijn, als men tenminste gezond en wel aankwam. Nieuws over het Project Rooswijk 1740 is via verschillende digitale kanalen te volgen, de beste informatie (met linken) is te vinden op de helaas onbeschermde website http://rooswijk.huygens.knaw.nl/.
(Harry van Royen)

Ontdek nog veel meer boeiend historisch nieuws in de nieuwe

G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder