Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Zilversmokkel Rooswijk

09 januari 2019 Siebrand Krul

Sinds 2016 wordt er voor de kust van Ramsgate (Kent) gedoken naar het gezonken VOC-schip Rooswijk, in januari 1740 met alle 237 zielen bij de zandbank Goodwin Sands, lokaal bekend als de ‘great ship swallower’, vergaan. De site is beschermd en het scheepswrak, op twintig meter diepte, is Nederlands bezit maar is wel bedreigd omdat het deels bloot ligt en het bekend is dat er zilver te vinden is.

In de zomermaanden wordt er aan onderwaterarcheologie gedaan, maar intussen geven ook de archieven, zoals het Amsterdamse Stadsarchief, geheimen prijs. Naast schipper Daniël Ronzieres kennen we achttien namen van schepelingen, zoals de Duitse scheepschirurgijn Gerrit Hendrik Huffelman. Het schip vervoerde VOC-zilver ter waarde van 300.000 gulden, bedoeld om in Batavia specerijen en porselein te kopen. De duikers vonden evenwel ook gewone zilveren munten uit de Noordelijke én de Zuidelijke Nederlanden, zoals Brabantse dukaten met de beeltenis van Spaanse vorsten. Dat was verboden door de VOC en werd daarom verstopt in schoenzolen en riemen. In de zilveren munten die in de Rooswijk gevonden werden, zitten kleine gaatjes. Zodoende konden ze in de voering van kleding genaaid worden. Een klein handeltje opzetten in Batavia kon het begin van een fortuin zijn, als men tenminste gezond en wel aankwam. Nieuws over het Project Rooswijk 1740 is via verschillende digitale kanalen te volgen, de beste informatie (met linken) is te vinden op de helaas onbeschermde website http://rooswijk.huygens.knaw.nl/.
(Harry van Royen)

Ontdek nog veel meer boeiend historisch nieuws in de nieuwe

G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder