Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Zilversmokkel Rooswijk

09 januari 2019 Siebrand Krul

Sinds 2016 wordt er voor de kust van Ramsgate (Kent) gedoken naar het gezonken VOC-schip Rooswijk, in januari 1740 met alle 237 zielen bij de zandbank Goodwin Sands, lokaal bekend als de ‘great ship swallower’, vergaan. De site is beschermd en het scheepswrak, op twintig meter diepte, is Nederlands bezit maar is wel bedreigd omdat het deels bloot ligt en het bekend is dat er zilver te vinden is.

In de zomermaanden wordt er aan onderwaterarcheologie gedaan, maar intussen geven ook de archieven, zoals het Amsterdamse Stadsarchief, geheimen prijs. Naast schipper Daniël Ronzieres kennen we achttien namen van schepelingen, zoals de Duitse scheepschirurgijn Gerrit Hendrik Huffelman. Het schip vervoerde VOC-zilver ter waarde van 300.000 gulden, bedoeld om in Batavia specerijen en porselein te kopen. De duikers vonden evenwel ook gewone zilveren munten uit de Noordelijke én de Zuidelijke Nederlanden, zoals Brabantse dukaten met de beeltenis van Spaanse vorsten. Dat was verboden door de VOC en werd daarom verstopt in schoenzolen en riemen. In de zilveren munten die in de Rooswijk gevonden werden, zitten kleine gaatjes. Zodoende konden ze in de voering van kleding genaaid worden. Een klein handeltje opzetten in Batavia kon het begin van een fortuin zijn, als men tenminste gezond en wel aankwam. Nieuws over het Project Rooswijk 1740 is via verschillende digitale kanalen te volgen, de beste informatie (met linken) is te vinden op de helaas onbeschermde website http://rooswijk.huygens.knaw.nl/.
(Harry van Royen)

Ontdek nog veel meer boeiend historisch nieuws in de nieuwe

G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder