Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Michelangelo, linkshandige

09 januari 2019 Siebrand Krul

Om zijn belangrijke opdrachtgever, de kerk, niet in de verleiding te brengen hem af te wijzen, leerde Michelangelo zijn linkshandigheid af. Michelangelo Buonarotti geldt als genie, ook als een linkshandige kunstenaar. Davide Lazzeri, specialist kunst en geneeskunst, stelt onomwonden vast dat de Renaissancekunstenaars linkshandig was.

Weliswaar schilderde Michelangelo met zijn rechterhand, maar dat was het gevolg van jarenlang oefenen met zijn mindere hand. In ‘Clinical Anatomy’ bewijst Lazzeri zijn aanname aan de hand van de nog weinig bestudeerde biografie van Michelangelo’s assistent Raffaele da Montelupo. Volgens hem gebruikte de kunstenaar bij beeldhouwen en snijden wel degelijk zijn linker hand.
Michelangelo had goede redenen om zijn linkshandigheid te verbergen. In de Renaissance dacht men dat zulke mensen met de duivel samenspanden.

Michelangelo’s David.

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw hadden linkshandigen met vooroordelen te stellen. Het gebruik van de rechter hand gold als norm, en daarom werden linkshandigen al op school gedwongen om rechts aan te leren, wat doorgaans een verstoring van het leren tot gevolg had.
Dat leidt dan makkelijk tot de vraag wat Michelangelo nog allemaal meer had kunnen presteren, ware hij niet belemmerd door zijn ‘slechte’ hand.
(Sebastian Kirschner)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder