Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Michelangelo, linkshandige

09 januari 2019

Om zijn belangrijke opdrachtgever, de kerk, niet in de verleiding te brengen hem af te wijzen, leerde Michelangelo zijn linkshandigheid af. Michelangelo Buonarotti geldt als genie, ook als een linkshandige kunstenaar. Davide Lazzeri, specialist kunst en geneeskunst, stelt onomwonden vast dat de Renaissancekunstenaars linkshandig was.

Weliswaar schilderde Michelangelo met zijn rechterhand, maar dat was het gevolg van jarenlang oefenen met zijn mindere hand. In ‘Clinical Anatomy’ bewijst Lazzeri zijn aanname aan de hand van de nog weinig bestudeerde biografie van Michelangelo’s assistent Raffaele da Montelupo. Volgens hem gebruikte de kunstenaar bij beeldhouwen en snijden wel degelijk zijn linker hand.
Michelangelo had goede redenen om zijn linkshandigheid te verbergen. In de Renaissance dacht men dat zulke mensen met de duivel samenspanden.

Michelangelo’s David.

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw hadden linkshandigen met vooroordelen te stellen. Het gebruik van de rechter hand gold als norm, en daarom werden linkshandigen al op school gedwongen om rechts aan te leren, wat doorgaans een verstoring van het leren tot gevolg had.
Dat leidt dan makkelijk tot de vraag wat Michelangelo nog allemaal meer had kunnen presteren, ware hij niet belemmerd door zijn ‘slechte’ hand.
(Sebastian Kirschner)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder