Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Koloniaal museum Tervuren

09 januari 2019 Siebrand Krul

Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Dankzij Leopold II, die eind 19de eeuw besloot een museum op te richten en het te wijden aan het gekoloniseerde Congo, kunnen wij onze kennis over Afrika bijschaven in het Koninklijk Museum voor Midden-Africa in Tervuren. Heel lang bleef er een koloniale sfeer rond het museum hangen, maar na veel discussie is de presentatie aan de hedendaagse normen en waarden geactualiseerd. Lees daarover in de G-Geschiedenis die op 20 maart verschijnt.
Hoe dan ook: Midden-Afrika biedt een kleurrijke politieke, etnische en culturele geschiedenis.

Na een renovatieperiode van ruim drie jaar is het oude museum ingrijpend van aanblik veranderd. Zo is er bijvoorbeeld een nieuw onthaalpaviljoen en wordt de publieksoppervlakte van het museum bijna verdubbeld.
Het Afrikamuseum was nooit enkel een museum, maar ook een wetenschappelijk instituut met wereldfaam, gebaseerd op zijn expertise in Midden-Afrika en op zijn unieke erfgoed, voornamelijk uit Democratische Republiek Congo maar ook uit andere streken van het Afrikaanse continent.

Het Afrikamuseum is een podium voor een gedeeld koloniaal verleden. In het kader van het themajaar MIXITY in Brussel brengen diverse culturele partners een specifieke programmering tot stand die Brussel als multiculturele metropool in de schijnwerpers zal plaatsen.

Meer informatie op: www.africamuseum.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder