Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Koloniaal museum Tervuren

09 januari 2019

Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Dankzij Leopold II, die eind 19de eeuw besloot een museum op te richten en het te wijden aan het gekoloniseerde Congo, kunnen wij onze kennis over Afrika bijschaven in het Koninklijk Museum voor Midden-Africa in Tervuren. Heel lang bleef er een koloniale sfeer rond het museum hangen, maar na veel discussie is de presentatie aan de hedendaagse normen en waarden geactualiseerd. Lees daarover in de G-Geschiedenis die op 20 maart verschijnt.
Hoe dan ook: Midden-Afrika biedt een kleurrijke politieke, etnische en culturele geschiedenis.

Na een renovatieperiode van ruim drie jaar is het oude museum ingrijpend van aanblik veranderd. Zo is er bijvoorbeeld een nieuw onthaalpaviljoen en wordt de publieksoppervlakte van het museum bijna verdubbeld.
Het Afrikamuseum was nooit enkel een museum, maar ook een wetenschappelijk instituut met wereldfaam, gebaseerd op zijn expertise in Midden-Afrika en op zijn unieke erfgoed, voornamelijk uit Democratische Republiek Congo maar ook uit andere streken van het Afrikaanse continent.

Het Afrikamuseum is een podium voor een gedeeld koloniaal verleden. In het kader van het themajaar MIXITY in Brussel brengen diverse culturele partners een specifieke programmering tot stand die Brussel als multiculturele metropool in de schijnwerpers zal plaatsen.

Meer informatie op: www.africamuseum.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder