Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Koloniaal museum Tervuren

09 januari 2019 Siebrand Krul

Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Dankzij Leopold II, die eind 19de eeuw besloot een museum op te richten en het te wijden aan het gekoloniseerde Congo, kunnen wij onze kennis over Afrika bijschaven in het Koninklijk Museum voor Midden-Africa in Tervuren. Heel lang bleef er een koloniale sfeer rond het museum hangen, maar na veel discussie is de presentatie aan de hedendaagse normen en waarden geactualiseerd. Lees daarover in de G-Geschiedenis die op 20 maart verschijnt.
Hoe dan ook: Midden-Afrika biedt een kleurrijke politieke, etnische en culturele geschiedenis.

Na een renovatieperiode van ruim drie jaar is het oude museum ingrijpend van aanblik veranderd. Zo is er bijvoorbeeld een nieuw onthaalpaviljoen en wordt de publieksoppervlakte van het museum bijna verdubbeld.
Het Afrikamuseum was nooit enkel een museum, maar ook een wetenschappelijk instituut met wereldfaam, gebaseerd op zijn expertise in Midden-Afrika en op zijn unieke erfgoed, voornamelijk uit Democratische Republiek Congo maar ook uit andere streken van het Afrikaanse continent.

Het Afrikamuseum is een podium voor een gedeeld koloniaal verleden. In het kader van het themajaar MIXITY in Brussel brengen diverse culturele partners een specifieke programmering tot stand die Brussel als multiculturele metropool in de schijnwerpers zal plaatsen.

Meer informatie op: www.africamuseum.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder