Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Groeiende katten

09 januari 2019

Honden hebben baasjes, katten personeel, zo luidt een volkswijsheid. Daarmee wordt de eigenzinnigheid van katten onderstreept. Deens onderzoek wijst uit dat katten nog een andere methode hebben om de aandacht te vangen. Anders dan andere huisdieren zouden ze in de loop der jaren groter worden.

Aan de universiteit van Kopenhagen zijn kattenskeletten vergeleken uit tal van archeologische vindplaatsen en stelden vast dat katten duidelijk groter zijn geworden. Het vreemde is dat gedomenticeerde dieren doorgaans tenderen kleiner te worden, zeker niet groter. Honden bijvoorbeeld zijn liefst een kwart kleiner dan hun oer-voorvader, of hun wilde variant, de grijze wolf. Katten zijn sinds de tijd van de Vikingen zo’n zestien procent groter, aldus het ‘Danish Journal of Archaeology’.


De archeozoölogen denken dat het verbeterde voedselaanbod een oorzaak kan zijn en wijzen met name op de groei van steden en bijgevolg de toename van ongedierte op die plekken, waar de katten zich makkelijker tegoed aan kunnen doen dan in de natuur te jagen. De theorie is dan: meer steden-grotere steden-meer ongedierte-grotere katten. Het is bekend dat de Vikingen katten gebruikten om knaagdieren te vangen. Daardoor steeg niet alleen het aantal katten, maar nam bovendien hun grootte toe. Tot zover de vermoedens.
(Sebastian Kirschner)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder