Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Groeiende katten

09 januari 2019 Siebrand Krul

Honden hebben baasjes, katten personeel, zo luidt een volkswijsheid. Daarmee wordt de eigenzinnigheid van katten onderstreept. Deens onderzoek wijst uit dat katten nog een andere methode hebben om de aandacht te vangen. Anders dan andere huisdieren zouden ze in de loop der jaren groter worden.

Aan de universiteit van Kopenhagen zijn kattenskeletten vergeleken uit tal van archeologische vindplaatsen en stelden vast dat katten duidelijk groter zijn geworden. Het vreemde is dat gedomenticeerde dieren doorgaans tenderen kleiner te worden, zeker niet groter. Honden bijvoorbeeld zijn liefst een kwart kleiner dan hun oer-voorvader, of hun wilde variant, de grijze wolf. Katten zijn sinds de tijd van de Vikingen zo’n zestien procent groter, aldus het ‘Danish Journal of Archaeology’.


De archeozoölogen denken dat het verbeterde voedselaanbod een oorzaak kan zijn en wijzen met name op de groei van steden en bijgevolg de toename van ongedierte op die plekken, waar de katten zich makkelijker tegoed aan kunnen doen dan in de natuur te jagen. De theorie is dan: meer steden-grotere steden-meer ongedierte-grotere katten. Het is bekend dat de Vikingen katten gebruikten om knaagdieren te vangen. Daardoor steeg niet alleen het aantal katten, maar nam bovendien hun grootte toe. Tot zover de vermoedens.
(Sebastian Kirschner)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder