Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Groeiende katten

09 januari 2019 Siebrand Krul

Honden hebben baasjes, katten personeel, zo luidt een volkswijsheid. Daarmee wordt de eigenzinnigheid van katten onderstreept. Deens onderzoek wijst uit dat katten nog een andere methode hebben om de aandacht te vangen. Anders dan andere huisdieren zouden ze in de loop der jaren groter worden.

Aan de universiteit van Kopenhagen zijn kattenskeletten vergeleken uit tal van archeologische vindplaatsen en stelden vast dat katten duidelijk groter zijn geworden. Het vreemde is dat gedomenticeerde dieren doorgaans tenderen kleiner te worden, zeker niet groter. Honden bijvoorbeeld zijn liefst een kwart kleiner dan hun oer-voorvader, of hun wilde variant, de grijze wolf. Katten zijn sinds de tijd van de Vikingen zo’n zestien procent groter, aldus het ‘Danish Journal of Archaeology’.


De archeozoölogen denken dat het verbeterde voedselaanbod een oorzaak kan zijn en wijzen met name op de groei van steden en bijgevolg de toename van ongedierte op die plekken, waar de katten zich makkelijker tegoed aan kunnen doen dan in de natuur te jagen. De theorie is dan: meer steden-grotere steden-meer ongedierte-grotere katten. Het is bekend dat de Vikingen katten gebruikten om knaagdieren te vangen. Daardoor steeg niet alleen het aantal katten, maar nam bovendien hun grootte toe. Tot zover de vermoedens.
(Sebastian Kirschner)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder