Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Friet voor de vogels

09 januari 2019

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

‘In de natuur’ verdwijnen veel diersoorten door een schralere biodiversiteit. De positieve boodschap van dit boek – een eye opener – is dat dieren zich door genetische en gedragsaanpassingen in de ‘urban jungle’ veelal sneller aanpassen dan Darwin kon bevroeden: ofwel HIREC (Human Induced Rapid Evolutionary Change). Japanse stadskraaien werpen noten voor autowielen zodat ze open kraken, Londense metromuggen overleven geheel ondergronds, Aziatische huiskraaien nestelen met gekleurde nylonresten en voeren hun jongen friet- en visresten van het Hoek van Hollandse Vispaleis, vlinders die donkerder vleugels ontwikkelden als camouflage tegen luchtvervuilde boombasten en toen dat afnam, weer lichter kleurden. Luipaarden trekken Indiase steden en coyotes Chicago in, het killivisje overleeft in sterk vervuilde Amerikaanse havens, terwijl Franse meervallen, zich op de oever werpend, badende duiven opslokken. Mexicaanse roodmussen weren mijten door sigarettenfilters in hun nest te verwerken en Leidse koolmezen verhogen zangtonen om stadslawaai te trotseren.
Terwijl we ons blindstaren op snel slinkende snippers ongestoorde natuur, zijn compleet nieuwe stedelijke ecosystemen geëvolueerd (in metropolen kan het twaalf graden warmer zijn dan op het omringende land). Schilthuizen roemt de gevarieerde stadshabitat met voor-, achter- en daktuinen, parkjes en hoogbouw (waar rotsduiven goed gedijen). Maar er zijn ook schaduwzijden, zoals de Duitse lichtvervuiling ’s nachts, die zomers tot circa honderd miljard dode insecten leidt, evenveel als er verkeersslachtoffers onder hen vallen.
(Lex Veldhoen)

Menno Schilthuizen, Darwin in de stad. Evolutie in de urban jungle
Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2018. 352 blz., € 24,99 ISBN 978 90 450 3626 7

Lees nog veel meer recensies van historische boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder