Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Brieven van de keizerin

09 januari 2019 Siebrand Krul

Een voorzichtige schatting gaat uit van minstens 400 brieven, zo meldt de Stiftung Preußische Schlösser und Gärten over de opzienbarende vondst van een tot heden onbekende correspondentie van keizerin Auguste Viktoria. Bij de voorbereidingen van de tentoonstelling ‘Kaiserdämmerung’ stieten de conservatoren op een kist met documenten van de laatste Duitse keizerin in het Neue Palais in Potsdam.

Liefst 67 origineel verzegelde en door Auguste Viktoria beschreven enveloppen kwamen de tentoonstellingsmakers tegen in de kleedruimte van de keizerin in het Potsdamer paleis. Ze lagen opgeslagen in twee houten transportkisten in een tot voor kort afgesloten kast. Eigenlijk zou op die plek een gesloten juwelenkluis geopend worden. Daarvan is de sleutel al sinds mensenheugnis verdwenen. De stalen kluis is niet open te krijgen zonder het te vernielen. De kast die eromheen is gebouwd, diende ter extra bescherming.

Keizerin Auguste Viktoria von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg.

Volgens kenners begon de vrouw van keizer Wilhelm met de verzameling meteen nadat de twee 130 jaar geleden in het Neue Palais als zomerverblijf gingen wonen. Een eerste korte blik op de brieven wijst dat uit. Het gaat vooral om briewisselingen binnen de familie uit de jaren 1883 tot 1886, dus uit de periode dat Auguste Viktoria nog kroonprinses was. Toen het keizerlijk paar eind 1918 naar Nederland vluchtten bleven de brieven in Potsdam achter.
Paleisdirecteur Samuel Wittwer zegt dat de vorstin alle officiële correspondentie voor haar vlucht heeft verbrand. Voorlopig worden de gevonden brieven in de lopende tentoonstelling gepresenteerd. Daarna volgt nader onderzoek.
(Sebastian Kirschner)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder