Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Brieven van de keizerin

09 januari 2019 Siebrand Krul

Een voorzichtige schatting gaat uit van minstens 400 brieven, zo meldt de Stiftung Preußische Schlösser und Gärten over de opzienbarende vondst van een tot heden onbekende correspondentie van keizerin Auguste Viktoria. Bij de voorbereidingen van de tentoonstelling ‘Kaiserdämmerung’ stieten de conservatoren op een kist met documenten van de laatste Duitse keizerin in het Neue Palais in Potsdam.

Liefst 67 origineel verzegelde en door Auguste Viktoria beschreven enveloppen kwamen de tentoonstellingsmakers tegen in de kleedruimte van de keizerin in het Potsdamer paleis. Ze lagen opgeslagen in twee houten transportkisten in een tot voor kort afgesloten kast. Eigenlijk zou op die plek een gesloten juwelenkluis geopend worden. Daarvan is de sleutel al sinds mensenheugnis verdwenen. De stalen kluis is niet open te krijgen zonder het te vernielen. De kast die eromheen is gebouwd, diende ter extra bescherming.

Keizerin Auguste Viktoria von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg.

Volgens kenners begon de vrouw van keizer Wilhelm met de verzameling meteen nadat de twee 130 jaar geleden in het Neue Palais als zomerverblijf gingen wonen. Een eerste korte blik op de brieven wijst dat uit. Het gaat vooral om briewisselingen binnen de familie uit de jaren 1883 tot 1886, dus uit de periode dat Auguste Viktoria nog kroonprinses was. Toen het keizerlijk paar eind 1918 naar Nederland vluchtten bleven de brieven in Potsdam achter.
Paleisdirecteur Samuel Wittwer zegt dat de vorstin alle officiële correspondentie voor haar vlucht heeft verbrand. Voorlopig worden de gevonden brieven in de lopende tentoonstelling gepresenteerd. Daarna volgt nader onderzoek.
(Sebastian Kirschner)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder