Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Brieven van de keizerin

09 januari 2019

Een voorzichtige schatting gaat uit van minstens 400 brieven, zo meldt de Stiftung Preußische Schlösser und Gärten over de opzienbarende vondst van een tot heden onbekende correspondentie van keizerin Auguste Viktoria. Bij de voorbereidingen van de tentoonstelling ‘Kaiserdämmerung’ stieten de conservatoren op een kist met documenten van de laatste Duitse keizerin in het Neue Palais in Potsdam.

Liefst 67 origineel verzegelde en door Auguste Viktoria beschreven enveloppen kwamen de tentoonstellingsmakers tegen in de kleedruimte van de keizerin in het Potsdamer paleis. Ze lagen opgeslagen in twee houten transportkisten in een tot voor kort afgesloten kast. Eigenlijk zou op die plek een gesloten juwelenkluis geopend worden. Daarvan is de sleutel al sinds mensenheugnis verdwenen. De stalen kluis is niet open te krijgen zonder het te vernielen. De kast die eromheen is gebouwd, diende ter extra bescherming.

Keizerin Auguste Viktoria von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg.

Volgens kenners begon de vrouw van keizer Wilhelm met de verzameling meteen nadat de twee 130 jaar geleden in het Neue Palais als zomerverblijf gingen wonen. Een eerste korte blik op de brieven wijst dat uit. Het gaat vooral om briewisselingen binnen de familie uit de jaren 1883 tot 1886, dus uit de periode dat Auguste Viktoria nog kroonprinses was. Toen het keizerlijk paar eind 1918 naar Nederland vluchtten bleven de brieven in Potsdam achter.
Paleisdirecteur Samuel Wittwer zegt dat de vorstin alle officiële correspondentie voor haar vlucht heeft verbrand. Voorlopig worden de gevonden brieven in de lopende tentoonstelling gepresenteerd. Daarna volgt nader onderzoek.
(Sebastian Kirschner)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder