Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Palet van verzet

18 december 2018 Siebrand Krul

Je stem laten horen. Een vraag stellen. Nee zeggen. Protesteren. Met gevaar voor eigen leven anderen helpen. Onderdrukking bevechten. Documenten vervalsen. De vrouwen in de expositie ‘Palet van verzet, moedige vrouwen toen en nu’ doen al deze dingen, in en na de Tweede Wereldoorlog.

Zij verschillen wellicht in hun overtuigingen en opvattingen, maar hebben ook overeenkomsten in hun strijd voor een betere samenleving. 2018 is, nog eventjes, het Jaar van Verzet. Van de veertien geportretteerde vrouwen zijn nog vier levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog. Selma Van der Perre was betrokken bij het verzet in de Westerweelgroep en Joke Folmer smokkelde meer dan 300 mensen – onder wie 120 geallieerde piloten – over de grens. Beiden waren gevangen in Kamp Vught. Mia Lelivelt verborg samen met haar vader piloten en ontvluchte krijgsgevangenen. Betty Bausch was met haar echtgenoot actief in een knokploeg. Freddie Oversteegen zat in het gewapend verzet, samen met haar zus Truus en Hannie Schaft; Freddie overleed in september 2018.

Joke Folmer. (Foto Chris van Houts)
Liesbeth Zegveld. (Foto Chris van Houts)

Opstaan tegen onrecht

Daarnaast worden in de expositie negen moedige vrouwen van ná de Tweede Wereldoorlog geportretteerd, onder wie Hedy d’Ancona (feministisch politicus), Shirin Musa (oprichter Femmes for Freedom), Iris Kenmil (kunstenares), Liesbeth Zegveld (advocaat) en Marielle van Uitert (oorlogsfotograaf). Vrouwen die opstaan tegen onrecht, opkomen voor zichzelf en anderen en strijden voor mensenrechten. In Nationaal Monument Kamp Vught wordt de expositie uitgebreid met persoonlijke voorwerpen en kunstwerken van de geportretteerde vrouwen.

Betty Bausch (Foto Chris van Houts)

Door het oog van de naald

Een van de vrouwen ‘van toen’ is Selma Van der Perre (1922). De joodse Selma krijgt in 1942 een oproep om zich te melden voor ‘werkverruiming in Duitsland’. Ze gaat niet, en met een vervalst persoonsbewijs van de niet-Joodse Marga van der Kuit werkt zij samen met de Westerweel-verzetsgroep. Ze verspreidt illegale kranten, valse persoonsbewijzen en distributiebonnen. Selma kruipt enkele keren door het oog van de naald dankzij haar ‘ingebouwde antenne’ voor gevaar. In juli 1944 wordt zij gearresteerd en komt via Kamp Vught terecht in het Duitse vrouwenkamp Ravensbrück, nog altijd onder haar alias Marga. Haar redding, want joodse en zieke vrouwen worden in Ravensbrück vergast. In het kamp maakt ze de bevrijding in april 1945 mee. Hetzelfde jaar vertrekt zij naar haar broer David in Londen, werkt bij de medische dienst van het Nederlandse leger en later bij de BBC. Selma woont nog steeds in Londen en komt speciaal over voor de opening op 15 december.

Openingsbeeld: Selma van der Perre. (Foto Chris van Houts)

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught
https://www.nmkampvught.nl/

Gesloten op maandag, 25 en 31 december, 1 januari en van 7 t/m 31 januari.
Palet van Verzet, nog tot 28 februari 2019


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder