Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

De moeder aller monumenten

18 december 2018

Over het mysterieuze Stonehenge bestaan veel theorieën. Een tentoonstelling over deze beroemde prehistorische locatie in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren wil vooral concrete feiten presenteren.

De bouw van Stonehenge begon vanaf ongeveer 3000 v.Chr. met de aanleg van een eerste steencirkel, waarvan de bluestones uit Wales kwamen. De beroemde megalieten, ook wel ‘sarsens’ genoemd, werden omstreeks 2500 v.Chr. opgetrokken. Tot 1600 v.Chr. werd er aan het complex ge- en verbouwd, waarbij de invloed van de nieuwe culturen uit de Brons- en IJzertijd zich deed gelden. Anno 2018 trekt het monument maar liefst 1,5 miljoen bezoekers per jaar.

Afval van een feest. Been, hertshoorn, aardewerk en silex, 3760-3700 v.Chr. Coneybury. (The Salisbury Museum/© Ben Lawton)

Stonehenge – voorbij het mysterie is eigenlijk een presentatie van de huidige stand van het moderne wetenschappelijk onderzoek, en dan met name de ‘grand theory’ van de Britse wetenschapper Mike Parker Pearson, die meewerkte aan de tentoonstelling. Pearson meent dat de nabijgelegen en recent gevonden houten archeologische site Durrington Walls de woon- en verblijfplaats van de bouwers moet zijn geweest. Diverse vondsten op de locaties wijzen op een cultuur van feesten, ceremonies en begrafenisrituelen, waarin belangrijke voorouders werden herdacht en aangeroepen.
Dit is dan ook vooral een tentoonstelling over de cultuur van de dood, met bijzondere vondsten als houwelen, kostbare grafschatten, crematieresten en aardewerk. Met onder andere schaalmodellen, (animatie)films en levensechte poppen wordt die cultuur zo tastbaar mogelijk.
(Jaap Krol)

Stonehenge. (© Adam Stanford)

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15, Tongeren
0032-12 67 03 30
www.galloromeinsmuseum.be
Stonehenge – Voorbij het mysterie
Tot en met 21 april 2019, di-vrij 09-17, za-zo 10-18

Lees nog veel meer interessante tips over historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder