Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De moeder aller monumenten

18 december 2018 Siebrand Krul

Over het mysterieuze Stonehenge bestaan veel theorieën. Een tentoonstelling over deze beroemde prehistorische locatie in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren wil vooral concrete feiten presenteren.

De bouw van Stonehenge begon vanaf ongeveer 3000 v.Chr. met de aanleg van een eerste steencirkel, waarvan de bluestones uit Wales kwamen. De beroemde megalieten, ook wel ‘sarsens’ genoemd, werden omstreeks 2500 v.Chr. opgetrokken. Tot 1600 v.Chr. werd er aan het complex ge- en verbouwd, waarbij de invloed van de nieuwe culturen uit de Brons- en IJzertijd zich deed gelden. Anno 2018 trekt het monument maar liefst 1,5 miljoen bezoekers per jaar.

Afval van een feest. Been, hertshoorn, aardewerk en silex, 3760-3700 v.Chr. Coneybury. (The Salisbury Museum/© Ben Lawton)

Stonehenge – voorbij het mysterie is eigenlijk een presentatie van de huidige stand van het moderne wetenschappelijk onderzoek, en dan met name de ‘grand theory’ van de Britse wetenschapper Mike Parker Pearson, die meewerkte aan de tentoonstelling. Pearson meent dat de nabijgelegen en recent gevonden houten archeologische site Durrington Walls de woon- en verblijfplaats van de bouwers moet zijn geweest. Diverse vondsten op de locaties wijzen op een cultuur van feesten, ceremonies en begrafenisrituelen, waarin belangrijke voorouders werden herdacht en aangeroepen.
Dit is dan ook vooral een tentoonstelling over de cultuur van de dood, met bijzondere vondsten als houwelen, kostbare grafschatten, crematieresten en aardewerk. Met onder andere schaalmodellen, (animatie)films en levensechte poppen wordt die cultuur zo tastbaar mogelijk.
(Jaap Krol)

Stonehenge. (© Adam Stanford)

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15, Tongeren
0032-12 67 03 30
www.galloromeinsmuseum.be
Stonehenge – Voorbij het mysterie
Tot en met 21 april 2019, di-vrij 09-17, za-zo 10-18

Lees nog veel meer interessante tips over historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder