Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Secretarisvogel uit Poent

17 december 2018 Siebrand Krul

De Poolse egyptoloog Filip Taterka ontdekte een unieke voorstelling van de secretarisvogel in de dodentempel van koningin Hatsjepsoet, farao van de 18de dynastie, te Deir el-Bahari in Luxor. Het bas-reliëf van de vogel bevindt zich op een van de tempelterrassen in de zogenoemde Portiek van Poent, waar een grote faraonische expeditie naar het legendarische land Poent wordt afgebeeld.

Op de muren staan de giften die de Egyptenaren van de lokale bevolking ontvingen, onder meer goud, ivoor, wierook en exotische dieren. Twee sterk beschadigde afbeeldingen van een grote vogel zijn reeds bekend sinds de ontdekking van de reliëfs in 1858. Eén ervan toont enkel nog de romp van wat men voor een kraanvogel hield, de andere die nu tijdens nieuw onderzoek meer aandacht kreeg, toont een man met dezelfde vogel onder de arm; opvallend zijn de scherpe bek en de prominente nekveren. De identificatie van de grote roofvogel als sagittarius serpentarius werd bevestigd door drie Zuid-Afrikaanse ornithologen die de soort bestuderen.

Foto Jadwiga Iwaszczuk.

De oudst bekende expeditie naar het Land van Poent werd al door farao Sahoere (5de dynastie) georganiseerd, maar de lokalisering staat nog steeds ter discussie; Somalië of elders in de Hoorn van Afrika lijkt het meest waarschijnlijk. De secretarisvogel, wellicht een verbastering van het Arabische saqr-et-tair (valk of jachtvogel), in de tempel van Hatsjepsoet werpt nu nieuw licht op de kwestie, omdat de vogel alleen in Centraal en Zuidelijk Afrika voorkomt, niet op het Somalisch schiereiland. Het kan een concrete aanwijzing zijn dat Egyptische expedities veel verder in Afrika zijn doorgedrongen dan tot nog toe werd aangenomen. http://www.templeofhatshepsut.uw.edu.pl/en/
(André Capiteyn)

Ontdek nog veel meer boeiend historisch nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder