Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

‘Maak het kort…’

04 december 2018 Siebrand Krul

Het is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis: de dood van staatsman Johan van Oldenbarnevelt. Aan de vooravond van het Johan van Oldenbarneveltjaar, het is dan 400 jaar geleden dat hij overleed, speelt Theatergroep Aluin het derde en laatste deel van het historisch drieluik ‘De Vaderlandse Oorlog’. Van 20 tot en met 29 december 2018 is de voorstelling te zien in Theater Kikker in Utrecht.

‘Maak het kort’, zei Johan van Oldenbarnevelt vlak voor het beulszwaard neerviel. In ‘1619 Maak het kort’ worden zijn laatste dagen getoond. Hij zit in de cel, gearresteerd wegens landverraad. Iedereen zet prins Maurits onder druk om Van Oldenbarnevelt vrij te laten, maar het doodvonnis wordt uitgesproken. Nu zal de geschiedenis zijn oordeel vellen over deze grondleggers van Nederland.
Onder het motto ‘Wie zijn geschiedenis niet kent, weet niet wie hij is’ dook Theatergroep Aluin de afgelopen jaren in de schatkamer van vaderlandse verhalen. Na de voorstellingen ‘1600 Slag bij Nieuwpoort’ en ‘1609 Staakt het vuren’ bereikt het drieluik over de opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau in 2018 zijn hoogtepunt.

 

 

De voorstellingen gaan samen met een randprogramma, zoals stamppotten met Tante Miek, die ook prins Maurits zouden doen watertanden. Ontdek de sporen van de Gouden Eeuw in Utrecht tijdens een speciaal voor deze voorstelling ontwikkelde stadswandeling van Utrecht historicus Llewellyn Bogaers. Of laat je inspireren door talkshows met bekende gasten en historici. Het volledige randprogramma is te vinden op de website van Theater Kikker.

Meer informatie of tickets? Ga naar www.theaterkikker.nl

 

 

(Openingsbeeld: De terechtstelling van Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag. (Rijksmuseum))


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder