Stelling

Bibliotheken moeten sneller en radicaler moderniseren

Stem

Agenda

Van Croÿ tot Arenberg
Een van de favoriete verblijfplaatsen van de familie Arenberg was het kasteel in Heverlee, bij Leuven. Tot begin 17de eeuw was het in het bezit van een andere adellijke familie, de Croÿs. Het was Willem van Croÿ die de oude burcht langs de Dijle liet ombouwen tot een kasteel dat gezien wordt als hét voorbeeld van de Vlaamse Renaissance. Het kasteel op 'de manier van Brabant' gebouwd kreeg zelfs navolging buiten de Lage Landen.
Achter de muur
De multimediale tentoonstelling The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains biedt een bijzondere inkijk in het gesloten pantheon der rocksterren. Drummer Nick Mason bij de presentatie in Dortmund: ‘This band was famous for not getting on, this exibition is about collaboration.’

‘Maak het kort…’

04 december 2018 Siebrand Krul

Het is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis: de dood van staatsman Johan van Oldenbarnevelt. Aan de vooravond van het Johan van Oldenbarneveltjaar, het is dan 400 jaar geleden dat hij overleed, speelt Theatergroep Aluin het derde en laatste deel van het historisch drieluik ‘De Vaderlandse Oorlog’. Van 20 tot en met 29 december 2018 is de voorstelling te zien in Theater Kikker in Utrecht.

‘Maak het kort’, zei Johan van Oldenbarnevelt vlak voor het beulszwaard neerviel. In ‘1619 Maak het kort’ worden zijn laatste dagen getoond. Hij zit in de cel, gearresteerd wegens landverraad. Iedereen zet prins Maurits onder druk om Van Oldenbarnevelt vrij te laten, maar het doodvonnis wordt uitgesproken. Nu zal de geschiedenis zijn oordeel vellen over deze grondleggers van Nederland.
Onder het motto ‘Wie zijn geschiedenis niet kent, weet niet wie hij is’ dook Theatergroep Aluin de afgelopen jaren in de schatkamer van vaderlandse verhalen. Na de voorstellingen ‘1600 Slag bij Nieuwpoort’ en ‘1609 Staakt het vuren’ bereikt het drieluik over de opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau in 2018 zijn hoogtepunt.

 

 

De voorstellingen gaan samen met een randprogramma, zoals stamppotten met Tante Miek, die ook prins Maurits zouden doen watertanden. Ontdek de sporen van de Gouden Eeuw in Utrecht tijdens een speciaal voor deze voorstelling ontwikkelde stadswandeling van Utrecht historicus Llewellyn Bogaers. Of laat je inspireren door talkshows met bekende gasten en historici. Het volledige randprogramma is te vinden op de website van Theater Kikker.

Meer informatie of tickets? Ga naar www.theaterkikker.nl

 

 

(Openingsbeeld: De terechtstelling van Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag. (Rijksmuseum))


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Momentum voor de gruwel

De notulen van de Wannseeconferentie vormen een uniek document. Letterlijk omdat van de dertig gemaakte kopieën er maar één exemplaar bewaard is dat na de Tweede Wereldoorlog is opgedoken. Figuurlijk omdat in geen enkel ander document van nazi-Duitsland de ideeën over de massamoord op de Joden zo samenhangend, duidelijk én cynisch zijn geformuleerd.

Lees verder

Kroniek

Vrouw mag niet veel

In zaal De Doele in Bolsward hield maandagavond 1 december 1908, 110 jaar geleden, de 'Vereeniging voor vrouwenkiesrecht' eene vergadering. Een van de sprekers was Mejuffrouw C.S. Groot, Presidente der afdeeling Hoorn. Spreekster toonde met aanhalingen uit ’t Burgerlijk Wetboek hoe weinig de Nederlandsche vrouwen mogen.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder