Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

‘Maak het kort…’

04 december 2018

Het is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis: de dood van staatsman Johan van Oldenbarnevelt. Aan de vooravond van het Johan van Oldenbarneveltjaar, het is dan 400 jaar geleden dat hij overleed, speelt Theatergroep Aluin het derde en laatste deel van het historisch drieluik ‘De Vaderlandse Oorlog’. Van 20 tot en met 29 december 2018 is de voorstelling te zien in Theater Kikker in Utrecht.

‘Maak het kort’, zei Johan van Oldenbarnevelt vlak voor het beulszwaard neerviel. In ‘1619 Maak het kort’ worden zijn laatste dagen getoond. Hij zit in de cel, gearresteerd wegens landverraad. Iedereen zet prins Maurits onder druk om Van Oldenbarnevelt vrij te laten, maar het doodvonnis wordt uitgesproken. Nu zal de geschiedenis zijn oordeel vellen over deze grondleggers van Nederland.
Onder het motto ‘Wie zijn geschiedenis niet kent, weet niet wie hij is’ dook Theatergroep Aluin de afgelopen jaren in de schatkamer van vaderlandse verhalen. Na de voorstellingen ‘1600 Slag bij Nieuwpoort’ en ‘1609 Staakt het vuren’ bereikt het drieluik over de opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau in 2018 zijn hoogtepunt.

 

 

De voorstellingen gaan samen met een randprogramma, zoals stamppotten met Tante Miek, die ook prins Maurits zouden doen watertanden. Ontdek de sporen van de Gouden Eeuw in Utrecht tijdens een speciaal voor deze voorstelling ontwikkelde stadswandeling van Utrecht historicus Llewellyn Bogaers. Of laat je inspireren door talkshows met bekende gasten en historici. Het volledige randprogramma is te vinden op de website van Theater Kikker.

Meer informatie of tickets? Ga naar www.theaterkikker.nl

 

 

(Openingsbeeld: De terechtstelling van Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag. (Rijksmuseum))


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder