Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

‘Maak het kort…’

04 december 2018 Siebrand Krul

Het is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis: de dood van staatsman Johan van Oldenbarnevelt. Aan de vooravond van het Johan van Oldenbarneveltjaar, het is dan 400 jaar geleden dat hij overleed, speelt Theatergroep Aluin het derde en laatste deel van het historisch drieluik ‘De Vaderlandse Oorlog’. Van 20 tot en met 29 december 2018 is de voorstelling te zien in Theater Kikker in Utrecht.

‘Maak het kort’, zei Johan van Oldenbarnevelt vlak voor het beulszwaard neerviel. In ‘1619 Maak het kort’ worden zijn laatste dagen getoond. Hij zit in de cel, gearresteerd wegens landverraad. Iedereen zet prins Maurits onder druk om Van Oldenbarnevelt vrij te laten, maar het doodvonnis wordt uitgesproken. Nu zal de geschiedenis zijn oordeel vellen over deze grondleggers van Nederland.
Onder het motto ‘Wie zijn geschiedenis niet kent, weet niet wie hij is’ dook Theatergroep Aluin de afgelopen jaren in de schatkamer van vaderlandse verhalen. Na de voorstellingen ‘1600 Slag bij Nieuwpoort’ en ‘1609 Staakt het vuren’ bereikt het drieluik over de opkomst en ondergang van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Nassau in 2018 zijn hoogtepunt.

 

 

De voorstellingen gaan samen met een randprogramma, zoals stamppotten met Tante Miek, die ook prins Maurits zouden doen watertanden. Ontdek de sporen van de Gouden Eeuw in Utrecht tijdens een speciaal voor deze voorstelling ontwikkelde stadswandeling van Utrecht historicus Llewellyn Bogaers. Of laat je inspireren door talkshows met bekende gasten en historici. Het volledige randprogramma is te vinden op de website van Theater Kikker.

Meer informatie of tickets? Ga naar www.theaterkikker.nl

 

 

(Openingsbeeld: De terechtstelling van Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in Den Haag. (Rijksmuseum))


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder