Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Achter de muur

04 december 2018 Siebrand Krul

De multimediale tentoonstelling The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains biedt een bijzondere inkijk in het gesloten pantheon der rocksterren. Drummer Nick Mason bij de presentatie in Dortmund: ‘This band was famous for not getting on, this exibition is about collaboration.’

Een brief van oprichter Syd Barret aan vriendin Jenny over de eerste tourbus, een paar aarzelende schetsen van komende shows, enkele met de hand uitgeschreven songteksten: het zijn de terloopse vodjes die het bestaan van een van de populairste rockbands enigszins inzichtelijk maken. Zoiets helpt, want Pink Floyd was een band van weinig woorden.
De tentoonstelling is opgebouwd als een labyrint, waarin de geest van de excentrieke Barret aanvankelijk nog rondwaart. Zo waan je je weer in de roemruchte sixties, ook al werd de ontspoorde Barrett al in 1968 ontslagen.
Je kunt al die blouses, gemerkte drumstokjes en contracteisen gemakkelijk afdoen als prullaria, maar het verveelt nooit. Logisch ook dat alle platen vanaf The Dark Side of the Moon (1973) afzonderlijke zalen krijgen. Ze gingen miljoenen keren over de toonbank en werden door hun vaak innovatieve muziek en spectaculaire hoesontwerpen niet zelden klassiekers. Maar met het toenemende succes wordt de inhoud van de expositie wel minder frivool.

 

 

De zaal vol geluidsapparatuur is de machinekamer van de band, waar de echo’s en loops werden bedacht – bijvoorbeeld op de ‘Binson Echorec PE 603-TU’ of de ‘The Workmate’-gitaar van David Gilmour. Hoe interessant ook, veelzeggender zijn de spaarzame foto’s in een aftandse kleedkamer of rommelige studio. Ze maken van geïdealiseerde rocksterren even gewone mensen.
Het is dan ook een omissie dat het polaroid fotootje van de afgetakelde Syd Barret bijna is weggemoffeld. Barrett liep tijdens de opnames van Whish you were here (1975) de studio binnen, maar werd niet herkend. In zijn eenvoud is het een monumentje voor de slachtoffers van de keiharde rockindustrie. Nu is ‘slachtoffers’ een zwaar woord, maar zware woorden passen wel bij Pink Floyd. Hun verhaal is er ook een van groot, groter en grootst, zeker na het nogal bombastische The Wall. De gigantische logistieke cijfers en bezoekersaantallen van de laatste Division Bell-tour (‘5.5 million people in 68 cities’) spreken boekdelen.
Toch is die overtreffende trap ook het interessante van deze expositie. Their Mortal Remains is het verhaal van een leven. Dat begon klein, maar kende zijn gelijke niet. Ook rock is vergankelijk, zo blijkt. Het is dan ook bijna niet te geloven dat Pink Floyd inmiddels geschiedenis is geworden.
(Jaap Krol)

Dortmunder U – Zentrum für Kunst und Kreativität
Leonie-Reygers-Terrasse, Dortmund, Duitsland
www.dortmunder-u.de
The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains
Tot en met 10 februari 2019, ma-wo 10-18, do-vrij 10-20, za-zo 10-22
(NB: toegangsprijs: € 28)

Koop de nieuwe G-GESCHIEDENIS en ontdek nog veel meer uitstekende tentoonstelllingstips. G-GESCHIEDENIS kost slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder