Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Wilhelmina niet, Hendrik wel

09 november 2018

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft een buitengewoon aangenaam boek geschreven over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Tal van deels onbekende aspecten passeren de revue. Die Spelen wekten bij mij altijd de indruk dat ze gericht waren op Amsterdam en omgeving. Niet helemaal ten onrecht, zo blijkt uit het boek.

Als je leest over de voorverkoop voor de voetbalwedstrijd Nederland-Uruguay die op een volstrekte chaos uitliep, omdat men onkundig was hoe dit te organiseren, rijst bij mij de vraag: als dat al zo moeilijk was voor de hoofdstedelingen, hoe kwam je dan in hemelsnaam als niet-Amsterdammer aan kaarten? Nederland werd overigens al meteen uitgeschakeld door het sterke Uruguay (wereldkampioen in 1930).

Boeiend is ook het gedeelte over de afwezigheid van koningin Wilhelmina bij de opening. Was ze inderdaad zo gekant tegen dit sportevenement om godsdienstige redenen, zoals de SGP verkondigde? Feit is dat de formele reden, een staatsbezoek aan Noorwegen, pas bedacht is nadat de uitnodiging aan de koningin om de Spelen te openen, klaar lag. Prins Hendrik, die niet meer dan een verstandshuwelijk had met Wilhelmina, liet zich wel graag fêteren in deze omgeving van jeugdige sport(st)ers en adellijke bestuurders. En later kwam Wilhelmina toch ook zelf maar kijken, toen het Amsterdamse feest een duidelijk succes bleek te zijn.

 

De opening van de Spelen in Amsterdam in 1928 in het nog bestaande Olympisch Stadion.

En zo staan er tal van interessante zaken in dit boek: de invoering van het parkeerverbod met de P, zoals die nu mondiaal bekend is, aanpassing van de afwijkende Nederlandse hockeyregels, een bijna vliegramp. Het boek had best wel wat fraaier uitgegeven mogen worden, op kwalitatief wat beter papier. Dat zou ook meer recht doen aan het werk dat Van de Vooren heeft verricht.
(Henk van Doremalen)

Jurryt van de Vooren, Amsterdam 1928. Het onbekende verhaal van de Nederlandse Olympische Spelen
Uitgeverij Balans, Amsterdam 2018. 240 blz., € 19,99 ISBN 978 94 600 3878 5

Lees nog veel meer recensies van historische boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder