Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Wilhelmina niet, Hendrik wel

09 november 2018 Siebrand Krul

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft een buitengewoon aangenaam boek geschreven over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Tal van deels onbekende aspecten passeren de revue. Die Spelen wekten bij mij altijd de indruk dat ze gericht waren op Amsterdam en omgeving. Niet helemaal ten onrecht, zo blijkt uit het boek.

Als je leest over de voorverkoop voor de voetbalwedstrijd Nederland-Uruguay die op een volstrekte chaos uitliep, omdat men onkundig was hoe dit te organiseren, rijst bij mij de vraag: als dat al zo moeilijk was voor de hoofdstedelingen, hoe kwam je dan in hemelsnaam als niet-Amsterdammer aan kaarten? Nederland werd overigens al meteen uitgeschakeld door het sterke Uruguay (wereldkampioen in 1930).

Boeiend is ook het gedeelte over de afwezigheid van koningin Wilhelmina bij de opening. Was ze inderdaad zo gekant tegen dit sportevenement om godsdienstige redenen, zoals de SGP verkondigde? Feit is dat de formele reden, een staatsbezoek aan Noorwegen, pas bedacht is nadat de uitnodiging aan de koningin om de Spelen te openen, klaar lag. Prins Hendrik, die niet meer dan een verstandshuwelijk had met Wilhelmina, liet zich wel graag fêteren in deze omgeving van jeugdige sport(st)ers en adellijke bestuurders. En later kwam Wilhelmina toch ook zelf maar kijken, toen het Amsterdamse feest een duidelijk succes bleek te zijn.

 

De opening van de Spelen in Amsterdam in 1928 in het nog bestaande Olympisch Stadion.

En zo staan er tal van interessante zaken in dit boek: de invoering van het parkeerverbod met de P, zoals die nu mondiaal bekend is, aanpassing van de afwijkende Nederlandse hockeyregels, een bijna vliegramp. Het boek had best wel wat fraaier uitgegeven mogen worden, op kwalitatief wat beter papier. Dat zou ook meer recht doen aan het werk dat Van de Vooren heeft verricht.
(Henk van Doremalen)

Jurryt van de Vooren, Amsterdam 1928. Het onbekende verhaal van de Nederlandse Olympische Spelen
Uitgeverij Balans, Amsterdam 2018. 240 blz., € 19,99 ISBN 978 94 600 3878 5

Lees nog veel meer recensies van historische boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder