Stelling

Bibliotheken moeten sneller en radicaler moderniseren

Stem

Agenda

Van Croÿ tot Arenberg
Een van de favoriete verblijfplaatsen van de familie Arenberg was het kasteel in Heverlee, bij Leuven. Tot begin 17de eeuw was het in het bezit van een andere adellijke familie, de Croÿs. Het was Willem van Croÿ die de oude burcht langs de Dijle liet ombouwen tot een kasteel dat gezien wordt als hét voorbeeld van de Vlaamse Renaissance. Het kasteel op 'de manier van Brabant' gebouwd kreeg zelfs navolging buiten de Lage Landen.
Achter de muur
De multimediale tentoonstelling The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains biedt een bijzondere inkijk in het gesloten pantheon der rocksterren. Drummer Nick Mason bij de presentatie in Dortmund: ‘This band was famous for not getting on, this exibition is about collaboration.’

Wilhelmina niet, Hendrik wel

09 november 2018 Siebrand Krul

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft een buitengewoon aangenaam boek geschreven over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Tal van deels onbekende aspecten passeren de revue. Die Spelen wekten bij mij altijd de indruk dat ze gericht waren op Amsterdam en omgeving. Niet helemaal ten onrecht, zo blijkt uit het boek.

Als je leest over de voorverkoop voor de voetbalwedstrijd Nederland-Uruguay die op een volstrekte chaos uitliep, omdat men onkundig was hoe dit te organiseren, rijst bij mij de vraag: als dat al zo moeilijk was voor de hoofdstedelingen, hoe kwam je dan in hemelsnaam als niet-Amsterdammer aan kaarten? Nederland werd overigens al meteen uitgeschakeld door het sterke Uruguay (wereldkampioen in 1930).

Boeiend is ook het gedeelte over de afwezigheid van koningin Wilhelmina bij de opening. Was ze inderdaad zo gekant tegen dit sportevenement om godsdienstige redenen, zoals de SGP verkondigde? Feit is dat de formele reden, een staatsbezoek aan Noorwegen, pas bedacht is nadat de uitnodiging aan de koningin om de Spelen te openen, klaar lag. Prins Hendrik, die niet meer dan een verstandshuwelijk had met Wilhelmina, liet zich wel graag fêteren in deze omgeving van jeugdige sport(st)ers en adellijke bestuurders. En later kwam Wilhelmina toch ook zelf maar kijken, toen het Amsterdamse feest een duidelijk succes bleek te zijn.

 

De opening van de Spelen in Amsterdam in 1928 in het nog bestaande Olympisch Stadion.

En zo staan er tal van interessante zaken in dit boek: de invoering van het parkeerverbod met de P, zoals die nu mondiaal bekend is, aanpassing van de afwijkende Nederlandse hockeyregels, een bijna vliegramp. Het boek had best wel wat fraaier uitgegeven mogen worden, op kwalitatief wat beter papier. Dat zou ook meer recht doen aan het werk dat Van de Vooren heeft verricht.
(Henk van Doremalen)

Jurryt van de Vooren, Amsterdam 1928. Het onbekende verhaal van de Nederlandse Olympische Spelen
Uitgeverij Balans, Amsterdam 2018. 240 blz., € 19,99 ISBN 978 94 600 3878 5

Lees nog veel meer recensies van historische boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Momentum voor de gruwel

De notulen van de Wannseeconferentie vormen een uniek document. Letterlijk omdat van de dertig gemaakte kopieën er maar één exemplaar bewaard is dat na de Tweede Wereldoorlog is opgedoken. Figuurlijk omdat in geen enkel ander document van nazi-Duitsland de ideeën over de massamoord op de Joden zo samenhangend, duidelijk én cynisch zijn geformuleerd.

Lees verder

Kroniek

Vrouw mag niet veel

In zaal De Doele in Bolsward hield maandagavond 1 december 1908, 110 jaar geleden, de 'Vereeniging voor vrouwenkiesrecht' eene vergadering. Een van de sprekers was Mejuffrouw C.S. Groot, Presidente der afdeeling Hoorn. Spreekster toonde met aanhalingen uit ’t Burgerlijk Wetboek hoe weinig de Nederlandsche vrouwen mogen.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder