Stelling

De wonderen zijn wel degelijk de wereld uit

Stem

Agenda

Bruegeljaar
Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende 16de eeuw. Met de double-bill Bruegel en zijn tijd, presenteert het museum twee grote tentoonstellingen rond de Renaissance in de Lage Landen: Bernard van Orley en Prenten in de eeuw van Bruegel.
Hadj in Amsterdam
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders en Belgen. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?
Meesterschapsnacht
Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Wilhelmina niet, Hendrik wel

09 november 2018 Siebrand Krul

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft een buitengewoon aangenaam boek geschreven over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Tal van deels onbekende aspecten passeren de revue. Die Spelen wekten bij mij altijd de indruk dat ze gericht waren op Amsterdam en omgeving. Niet helemaal ten onrecht, zo blijkt uit het boek.

Als je leest over de voorverkoop voor de voetbalwedstrijd Nederland-Uruguay die op een volstrekte chaos uitliep, omdat men onkundig was hoe dit te organiseren, rijst bij mij de vraag: als dat al zo moeilijk was voor de hoofdstedelingen, hoe kwam je dan in hemelsnaam als niet-Amsterdammer aan kaarten? Nederland werd overigens al meteen uitgeschakeld door het sterke Uruguay (wereldkampioen in 1930).

Boeiend is ook het gedeelte over de afwezigheid van koningin Wilhelmina bij de opening. Was ze inderdaad zo gekant tegen dit sportevenement om godsdienstige redenen, zoals de SGP verkondigde? Feit is dat de formele reden, een staatsbezoek aan Noorwegen, pas bedacht is nadat de uitnodiging aan de koningin om de Spelen te openen, klaar lag. Prins Hendrik, die niet meer dan een verstandshuwelijk had met Wilhelmina, liet zich wel graag fêteren in deze omgeving van jeugdige sport(st)ers en adellijke bestuurders. En later kwam Wilhelmina toch ook zelf maar kijken, toen het Amsterdamse feest een duidelijk succes bleek te zijn.

 

De opening van de Spelen in Amsterdam in 1928 in het nog bestaande Olympisch Stadion.

En zo staan er tal van interessante zaken in dit boek: de invoering van het parkeerverbod met de P, zoals die nu mondiaal bekend is, aanpassing van de afwijkende Nederlandse hockeyregels, een bijna vliegramp. Het boek had best wel wat fraaier uitgegeven mogen worden, op kwalitatief wat beter papier. Dat zou ook meer recht doen aan het werk dat Van de Vooren heeft verricht.
(Henk van Doremalen)

Jurryt van de Vooren, Amsterdam 1928. Het onbekende verhaal van de Nederlandse Olympische Spelen
Uitgeverij Balans, Amsterdam 2018. 240 blz., € 19,99 ISBN 978 94 600 3878 5

Lees nog veel meer recensies van historische boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Plagen aan Europa’s rafelrand

Centraal in het boek Tussen drie plagen staat de overlevingsdrang van een onderdrukt volk in een klein land aan de rafelrand van Europa. Lijfland (het gebied van het hedendaagse Estland en Letland samen) was eeuwenlang een speelbal van elkaar beconcurrerende grootmachten

Lees verder

Kroniek

Bruidsstoet door wolven overvallen

De Weensche Zeit bevat een zeer sensationeel verhaal van een bruiloftsstoet, die in Russisch Azië door wolven overvallen werd. De bruiloftsstoet, 130 personen, reed in een dertigtal sleden van het dorp Obstipoff naar Tashkent op ongeveer dertig wersten vandaar. Haast was men in de stad aangekomen, toen de paarden plotseling teekenen van schrik gaven, die spoedig ook op de deelnemers van den stoet oversloeg. Troepen van honderden hongerige wolven kwamen van alle kanten opzetten en omringden de sleden.'

Lees verder

Heilige van de week

Walburga van Eichstätt

25 februari († 775 of 779) Deze naam betekent beschermster van het slagveld. Walburga is de dochter van de koning van Engeland. Als ze tien jaar is, sterft haar vader. Walburgis wordt in een klooster opgevoed. Als ze volwassen is gaat ze als missionaris naar Duitsland. Daar geneest ze zieken en redt een kind van de hongersdood. Na de dood van haar broer wordt ze abdis van het klooster in Heidenheim (Frankenland). Daar sterft ze. Later worden haar relieken naar Eichstätt overgebracht. Nu nog loopt er geneeskrachtige olie uit de rots waarop Walburga’s relieken zijn geplaatst.

Lees verder