Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Schilder tussen de mensen

09 november 2018 Siebrand Krul

Van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638) is eigenlijk niet veel bekend. Hij werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder, maar woonde daar niet lang. Tijdens zijn turbulente leven zwierf hij door zowel de Noordelijke Nederlanden (Gouda, Amsterdam, Haarlem) als Zuidelijke Nederlanden. Hij stierf berooid in Antwerpen, waar hij ook nog enige tijd vastzat.

Als schilder was Brouwer een overgangsfiguur. Aanvankelijk schilderde hij Breugheliaanse dorpstaferelen, maar na 1630 legde hij zich steeds meer toe op de portretkunst. Daarbij koos hij steevast voor het alledaagse leven, zoals dat zich in zijn tijd afspeelde in kroegen of op kermissen. Er wordt dus veel gedronken en gevochten in zijn werk, maar er is ook muziek en het genot van tabak – dat hij rokende mensen schilderde was in zijn tijd nieuw. Hoewel hij in zijn werk bescheiden commentaar op excessen en misstanden geeft, was Brouwer zelf ook een deelnemer. Misschien dat daarom zijn gezichtsuitdrukkingen zo veelzeggend zijn, alsof hij de humor en melancholie van de mensen uit zijn omgeving uitstekend begreep.

 

De rokers van Adriaen Brouwer. (Metropolitan Museum of Art The Friedsam Collection, Bequest of Michael Friedsam, 1931 (32.100.21))

 

In het MOU te Oudenaarde zijn vijfentwintig schilderijen te bewonderen, afkomstig uit Amerikaanse en Europese kunstmusea en privécollecties. Dat lijkt niet veel, maar is toch iets minder dan de helft van zijn nagelaten werk (ongeveer zestig stukken). Naast werk van Brouwer zijn er ook schilderijen van tijdgenoten te zien.
(Jaap Krol)

 

Openingsbeeld: Adriaen Brouwer, feestvierende boeren.

MOU Museum – Markt 1, Oudenaarde. 0032-55 31 72 51
www.adriaenbrouwer.be / www.mou-oudenaarde.be
Adriaen Brouwer – Meester van Emoties. Tot en met 16 december, ma-zo 9:30-18, do 9:30-22

Lees over meer interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder