Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Schilder tussen de mensen

09 november 2018

Van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638) is eigenlijk niet veel bekend. Hij werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder, maar woonde daar niet lang. Tijdens zijn turbulente leven zwierf hij door zowel de Noordelijke Nederlanden (Gouda, Amsterdam, Haarlem) als Zuidelijke Nederlanden. Hij stierf berooid in Antwerpen, waar hij ook nog enige tijd vastzat.

Als schilder was Brouwer een overgangsfiguur. Aanvankelijk schilderde hij Breugheliaanse dorpstaferelen, maar na 1630 legde hij zich steeds meer toe op de portretkunst. Daarbij koos hij steevast voor het alledaagse leven, zoals dat zich in zijn tijd afspeelde in kroegen of op kermissen. Er wordt dus veel gedronken en gevochten in zijn werk, maar er is ook muziek en het genot van tabak – dat hij rokende mensen schilderde was in zijn tijd nieuw. Hoewel hij in zijn werk bescheiden commentaar op excessen en misstanden geeft, was Brouwer zelf ook een deelnemer. Misschien dat daarom zijn gezichtsuitdrukkingen zo veelzeggend zijn, alsof hij de humor en melancholie van de mensen uit zijn omgeving uitstekend begreep.

 

De rokers van Adriaen Brouwer. (Metropolitan Museum of Art The Friedsam Collection, Bequest of Michael Friedsam, 1931 (32.100.21))

 

In het MOU te Oudenaarde zijn vijfentwintig schilderijen te bewonderen, afkomstig uit Amerikaanse en Europese kunstmusea en privécollecties. Dat lijkt niet veel, maar is toch iets minder dan de helft van zijn nagelaten werk (ongeveer zestig stukken). Naast werk van Brouwer zijn er ook schilderijen van tijdgenoten te zien.
(Jaap Krol)

 

Openingsbeeld: Adriaen Brouwer, feestvierende boeren.

MOU Museum – Markt 1, Oudenaarde. 0032-55 31 72 51
www.adriaenbrouwer.be / www.mou-oudenaarde.be
Adriaen Brouwer – Meester van Emoties. Tot en met 16 december, ma-zo 9:30-18, do 9:30-22

Lees over meer interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder