Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Schilder tussen de mensen

09 november 2018 Siebrand Krul

Van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638) is eigenlijk niet veel bekend. Hij werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder, maar woonde daar niet lang. Tijdens zijn turbulente leven zwierf hij door zowel de Noordelijke Nederlanden (Gouda, Amsterdam, Haarlem) als Zuidelijke Nederlanden. Hij stierf berooid in Antwerpen, waar hij ook nog enige tijd vastzat.

Als schilder was Brouwer een overgangsfiguur. Aanvankelijk schilderde hij Breugheliaanse dorpstaferelen, maar na 1630 legde hij zich steeds meer toe op de portretkunst. Daarbij koos hij steevast voor het alledaagse leven, zoals dat zich in zijn tijd afspeelde in kroegen of op kermissen. Er wordt dus veel gedronken en gevochten in zijn werk, maar er is ook muziek en het genot van tabak – dat hij rokende mensen schilderde was in zijn tijd nieuw. Hoewel hij in zijn werk bescheiden commentaar op excessen en misstanden geeft, was Brouwer zelf ook een deelnemer. Misschien dat daarom zijn gezichtsuitdrukkingen zo veelzeggend zijn, alsof hij de humor en melancholie van de mensen uit zijn omgeving uitstekend begreep.

 

De rokers van Adriaen Brouwer. (Metropolitan Museum of Art The Friedsam Collection, Bequest of Michael Friedsam, 1931 (32.100.21))

 

In het MOU te Oudenaarde zijn vijfentwintig schilderijen te bewonderen, afkomstig uit Amerikaanse en Europese kunstmusea en privécollecties. Dat lijkt niet veel, maar is toch iets minder dan de helft van zijn nagelaten werk (ongeveer zestig stukken). Naast werk van Brouwer zijn er ook schilderijen van tijdgenoten te zien.
(Jaap Krol)

 

Openingsbeeld: Adriaen Brouwer, feestvierende boeren.

MOU Museum – Markt 1, Oudenaarde. 0032-55 31 72 51
www.adriaenbrouwer.be / www.mou-oudenaarde.be
Adriaen Brouwer – Meester van Emoties. Tot en met 16 december, ma-zo 9:30-18, do 9:30-22

Lees over meer interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder