Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Maquette oude Rome

09 november 2018 Siebrand Krul

Film, 3D-animatie, apps, virtual reality… Vanaf volgend schooljaar wacht bezoekers aan de maquette van het oude Rome in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel een interactieve en meeslepende ervaring. Nieuwe technologie zoals een opmerkelijke klank- en lichtinstallatie, brengt de maquette tot een nieuw leven. Voor dit doel wordt de maquette grondig gerenoveerd.

De stad Rome was aan het eind van de 4de eeuw op het toppunt van haar glorie: deze maquette in het Museum Kunst & Geschiedenis is een van de sleutelwerken van de afdeling Klassieke Oudheid, waaraan zich jaarlijks tienduizenden bezoekers uit de hele wereld komen vergapen. Het Fonds Alexis Liénard, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wil dit belangrijke erfgoed en uitzonderlijk pedagogisch instrument in ere herstellen. Het doet dit met de restauratie van de ‘klank & licht’-installatie van de maquette.

 

 

De maquette is op zich een zeldzaam monument: de architect Paul Bigot maakte vier versies van de maquette, waarvan enkel zijn werkmodel (aan de universiteit van Caen) en het exemplaar van Brussel bewaard zijn. De Brusselse maquette is de enige die ingekleurd is en tentoongesteld is in een groot nationaal museum. Dit schaalmodel op 1/400ste meet 11 x 4 meter en is het hoogtepunt van elk schoolbezoek aan het Museum Kunst & Geschiedenis. De maquette heeft een grote pedagogische meerwaarde voor scholieren, studenten architectuur of archeologen.

 

 

Hoewel opmerkelijk goed bewaard, is het toch hoog tijd om dit schaalmodel en dan vooral de geluids- en lichtinstallatie te restaureren. Zo komt het museum tegemoet aan de verwachtingen van een publiek dat leeft op een dieet van technologische snufjes, met een interactieve ervaring gebaseerd op film, apps en 3D-animaties over de stadsplanning van het oude Rome en de recentste spectaculaire archeologische ontdekkingen. De kostprijs van het project wordt geschat op € 200.000. Dit bedrag wordt volledig gefinancierd door het Fonds Alexis Liénard, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Opgericht in 2014 wil dit Fonds bijdragen aan een kwaliteitsvol onderwijs van het Grieks en het Latijn in België.

 

 

Voor de restauratie van start kan gaan, is er eerst een scan nodig. Daarvoor moet de maquette schoongemaakt worden. Voor deze poetsbeurt zijn aan weerszijden van de maquette twee stellingen geplaatst, overbrugd met een plank op een halve meter boven de maquette. Gelegen op deze plank maken de restaurateurs de maquette tot in de kleinste hoekjes schoon met een borsteltje. Zodra ze schoongemaakt is, kan de scan gebeuren. De restauratie zelf begint eind 2018 en duurt ongeveer acht maanden. Verschillende experten zullen de maquette tijdens deze periode uitgebreid onder de loep nemen.

Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder