Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Rumba Lumumba

22 oktober 2018 Siebrand Krul

Een twintigtal Congolese artiesten, muzikanten en zangers brengen op 24 november in de Henry Le Boeufzaal in Brussel hulde aan Patrice Lumumba met ‘Rumba Lumumba’. Patrice Lumumba, de politieke reus die hield van muziek en schoonheid, werd vaak bezongen door de Congolese rumbawereld. Deze hommage is de staatsman met een passie voor de Congolese cultuur dus op het lijf geschreven.

Tal van bekende gezichten dragen hun steentje bij, zoals Sam Mangwana, Dizzy Mandjeku, Wuta Mayi, Nyboma, Bumba Massa … Sommigen van hen hebben nog samengespeeld met de grondleggers van de klassieke Congolese rumba: Kallé, Rochereau, Franco, Bombenga, Essous en Vicky. Ook artiesten van de jongere generaties passeren de revue, zoals Malage, Faya Tess, Popolipo, Petit Poisson, Jean-Paul Kilosho en nog vele anderen.

De lijst artiesten is lang:
Sam Mangwana zang – Dizzy Mandjeku gitaar – Nyboma Canta zang – Wuta Mayi zang – Bumba Massa zang – Popolipo Beniko gitaar – Lokombe Nkalulu zang – Faya Tess zang – Nana Akumu zang – Malage de Lungendo zang – Jean Paul Kilosho gitaar – Petit Poisson Avedila gitaar – Didan Dibwidi saxofoon – Muky Muindila trompet – Alonzo Baba drums – Bellow Komba drums – Papy Muntu bas – Jakou Ilunga bas – Patient Kusangila gitaar – Odilon Kiala klavier – Benoit Dassy saxofoon – Tister Ikomo percussie – Paul Biss zang

 

 

(© Gaurab Thakali)

De setlijst:
Lumumba Héros National (Comp.: Franco)
Vive Patrice Lumumba (Comp.: Vicky Longomba)
Liwa Ya Emery (Comp.: Franco)
Ata Ndele (Comp.: Adou Elenga)
Matinda (Comp.: Franco)
Yimbi (Comp.: Franco)
Ebale Ya Congo (Comp.: Kallé Jeff)
Table Ronde (Comp.: Kallé Jeff)
Esclave (Comp.: Papa Wemba)
Congo Nouveau Afrique Nouvelle (Comp.: Tabu Ley)
Kashama Nkoy (Comp.:Tabu Ley)
Pont sur le Congo (Comp.: Franklin Bukaka)
Na Koki (Comp.: Franklin Bukaka)
Congo Mibale (Comp.: Franco)
Ba Tata Ya Lipanda (Comp.: Kallé Jeff)
17 janvier 61 (Comp.: Paul Biss)
Ata Ozali (Comp.: Franklin Bukaka)
Independance Salsa (Comp.: Kallé jeff/Arr. : Jean-Paul Kilosho)
Les Immortels (Comp.: Franklin Bukaka)
Matata Masila Na Congo (Comp.: Kallé Jeff)
Lumumba Héros National (Comp.: Kallé Jeff)
Independance Cha Cha (Comp.: Kallé Jeff)

(Illustratie:© Gaurab Thakali)

Henry Le Boeufzaal, Ravensteinstraat 23, 1000 BRUSSEL
Kaartjes kosten € 20 (Standard), € 30 (VIP Gold)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder