Stelling

De zwarte Zwarte Piet verdwijnt - uiteindelijk

Stem

Agenda

Saskia eventjes thuis
Een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt van Rijn, ‘Saskia en profil in kostbaar kostuum’ komt voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland. Rembrandt voltooide het portret van zijn vrouw Saskia Uylenburgh kort na haar dood in 1642. Vanaf 24 november is het werk te zien in de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ in het Fries Museum.
Schilder tussen de mensen
Van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638) is eigenlijk niet veel bekend. Hij werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder, maar woonde daar niet lang. Tijdens zijn turbulente leven zwierf hij door zowel de Noordelijke Nederlanden (Gouda, Amsterdam, Haarlem) als Zuidelijke Nederlanden. Hij stierf berooid in Antwerpen, waar hij ook nog enige tijd vastzat.

Rumba Lumumba

22 oktober 2018 Siebrand Krul

Een twintigtal Congolese artiesten, muzikanten en zangers brengen op 24 november in de Henry Le Boeufzaal in Brussel hulde aan Patrice Lumumba met ‘Rumba Lumumba’. Patrice Lumumba, de politieke reus die hield van muziek en schoonheid, werd vaak bezongen door de Congolese rumbawereld. Deze hommage is de staatsman met een passie voor de Congolese cultuur dus op het lijf geschreven.

Tal van bekende gezichten dragen hun steentje bij, zoals Sam Mangwana, Dizzy Mandjeku, Wuta Mayi, Nyboma, Bumba Massa … Sommigen van hen hebben nog samengespeeld met de grondleggers van de klassieke Congolese rumba: Kallé, Rochereau, Franco, Bombenga, Essous en Vicky. Ook artiesten van de jongere generaties passeren de revue, zoals Malage, Faya Tess, Popolipo, Petit Poisson, Jean-Paul Kilosho en nog vele anderen.

De lijst artiesten is lang:
Sam Mangwana zang – Dizzy Mandjeku gitaar – Nyboma Canta zang – Wuta Mayi zang – Bumba Massa zang – Popolipo Beniko gitaar – Lokombe Nkalulu zang – Faya Tess zang – Nana Akumu zang – Malage de Lungendo zang – Jean Paul Kilosho gitaar – Petit Poisson Avedila gitaar – Didan Dibwidi saxofoon – Muky Muindila trompet – Alonzo Baba drums – Bellow Komba drums – Papy Muntu bas – Jakou Ilunga bas – Patient Kusangila gitaar – Odilon Kiala klavier – Benoit Dassy saxofoon – Tister Ikomo percussie – Paul Biss zang

 

 

(© Gaurab Thakali)

De setlijst:
Lumumba Héros National (Comp.: Franco)
Vive Patrice Lumumba (Comp.: Vicky Longomba)
Liwa Ya Emery (Comp.: Franco)
Ata Ndele (Comp.: Adou Elenga)
Matinda (Comp.: Franco)
Yimbi (Comp.: Franco)
Ebale Ya Congo (Comp.: Kallé Jeff)
Table Ronde (Comp.: Kallé Jeff)
Esclave (Comp.: Papa Wemba)
Congo Nouveau Afrique Nouvelle (Comp.: Tabu Ley)
Kashama Nkoy (Comp.:Tabu Ley)
Pont sur le Congo (Comp.: Franklin Bukaka)
Na Koki (Comp.: Franklin Bukaka)
Congo Mibale (Comp.: Franco)
Ba Tata Ya Lipanda (Comp.: Kallé Jeff)
17 janvier 61 (Comp.: Paul Biss)
Ata Ozali (Comp.: Franklin Bukaka)
Independance Salsa (Comp.: Kallé jeff/Arr. : Jean-Paul Kilosho)
Les Immortels (Comp.: Franklin Bukaka)
Matata Masila Na Congo (Comp.: Kallé Jeff)
Lumumba Héros National (Comp.: Kallé Jeff)
Independance Cha Cha (Comp.: Kallé Jeff)

(Illustratie:© Gaurab Thakali)

Henry Le Boeufzaal, Ravensteinstraat 23, 1000 BRUSSEL
Kaartjes kosten € 20 (Standard), € 30 (VIP Gold)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Wilhelmina niet, Hendrik wel

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft een buitengewoon aangenaam boek geschreven over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Tal van deels onbekende aspecten passeren de revue. Die Spelen wekten bij mij altijd de indruk dat ze gericht waren op Amsterdam en omgeving. Niet helemaal ten onrecht, zo blijkt uit het boek.

Lees verder

Kroniek

IJsberende keizer

Het is zes uur in de ochtend wanneer de dienstdoende sergeant bij de Limburgse grenspost Witte Huis te Eijsden een stoet van negen auto’s ziet naderen. Groot is zijn verbazing wanneer één van de inzittenden zich bekendmaakt als Wilhelm II von Hohenzollern, dat Nederland hem asiel wil verlenen en dat hij graag verder wil.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder