Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Rumba Lumumba

22 oktober 2018

Een twintigtal Congolese artiesten, muzikanten en zangers brengen op 24 november in de Henry Le Boeufzaal in Brussel hulde aan Patrice Lumumba met ‘Rumba Lumumba’. Patrice Lumumba, de politieke reus die hield van muziek en schoonheid, werd vaak bezongen door de Congolese rumbawereld. Deze hommage is de staatsman met een passie voor de Congolese cultuur dus op het lijf geschreven.

Tal van bekende gezichten dragen hun steentje bij, zoals Sam Mangwana, Dizzy Mandjeku, Wuta Mayi, Nyboma, Bumba Massa … Sommigen van hen hebben nog samengespeeld met de grondleggers van de klassieke Congolese rumba: Kallé, Rochereau, Franco, Bombenga, Essous en Vicky. Ook artiesten van de jongere generaties passeren de revue, zoals Malage, Faya Tess, Popolipo, Petit Poisson, Jean-Paul Kilosho en nog vele anderen.

De lijst artiesten is lang:
Sam Mangwana zang – Dizzy Mandjeku gitaar – Nyboma Canta zang – Wuta Mayi zang – Bumba Massa zang – Popolipo Beniko gitaar – Lokombe Nkalulu zang – Faya Tess zang – Nana Akumu zang – Malage de Lungendo zang – Jean Paul Kilosho gitaar – Petit Poisson Avedila gitaar – Didan Dibwidi saxofoon – Muky Muindila trompet – Alonzo Baba drums – Bellow Komba drums – Papy Muntu bas – Jakou Ilunga bas – Patient Kusangila gitaar – Odilon Kiala klavier – Benoit Dassy saxofoon – Tister Ikomo percussie – Paul Biss zang

 

 

(© Gaurab Thakali)

De setlijst:
Lumumba Héros National (Comp.: Franco)
Vive Patrice Lumumba (Comp.: Vicky Longomba)
Liwa Ya Emery (Comp.: Franco)
Ata Ndele (Comp.: Adou Elenga)
Matinda (Comp.: Franco)
Yimbi (Comp.: Franco)
Ebale Ya Congo (Comp.: Kallé Jeff)
Table Ronde (Comp.: Kallé Jeff)
Esclave (Comp.: Papa Wemba)
Congo Nouveau Afrique Nouvelle (Comp.: Tabu Ley)
Kashama Nkoy (Comp.:Tabu Ley)
Pont sur le Congo (Comp.: Franklin Bukaka)
Na Koki (Comp.: Franklin Bukaka)
Congo Mibale (Comp.: Franco)
Ba Tata Ya Lipanda (Comp.: Kallé Jeff)
17 janvier 61 (Comp.: Paul Biss)
Ata Ozali (Comp.: Franklin Bukaka)
Independance Salsa (Comp.: Kallé jeff/Arr. : Jean-Paul Kilosho)
Les Immortels (Comp.: Franklin Bukaka)
Matata Masila Na Congo (Comp.: Kallé Jeff)
Lumumba Héros National (Comp.: Kallé Jeff)
Independance Cha Cha (Comp.: Kallé Jeff)

(Illustratie:© Gaurab Thakali)

Henry Le Boeufzaal, Ravensteinstraat 23, 1000 BRUSSEL
Kaartjes kosten € 20 (Standard), € 30 (VIP Gold)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder