Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Rumba Lumumba

22 oktober 2018 Siebrand Krul

Een twintigtal Congolese artiesten, muzikanten en zangers brengen op 24 november in de Henry Le Boeufzaal in Brussel hulde aan Patrice Lumumba met ‘Rumba Lumumba’. Patrice Lumumba, de politieke reus die hield van muziek en schoonheid, werd vaak bezongen door de Congolese rumbawereld. Deze hommage is de staatsman met een passie voor de Congolese cultuur dus op het lijf geschreven.

Tal van bekende gezichten dragen hun steentje bij, zoals Sam Mangwana, Dizzy Mandjeku, Wuta Mayi, Nyboma, Bumba Massa … Sommigen van hen hebben nog samengespeeld met de grondleggers van de klassieke Congolese rumba: Kallé, Rochereau, Franco, Bombenga, Essous en Vicky. Ook artiesten van de jongere generaties passeren de revue, zoals Malage, Faya Tess, Popolipo, Petit Poisson, Jean-Paul Kilosho en nog vele anderen.

De lijst artiesten is lang:
Sam Mangwana zang – Dizzy Mandjeku gitaar – Nyboma Canta zang – Wuta Mayi zang – Bumba Massa zang – Popolipo Beniko gitaar – Lokombe Nkalulu zang – Faya Tess zang – Nana Akumu zang – Malage de Lungendo zang – Jean Paul Kilosho gitaar – Petit Poisson Avedila gitaar – Didan Dibwidi saxofoon – Muky Muindila trompet – Alonzo Baba drums – Bellow Komba drums – Papy Muntu bas – Jakou Ilunga bas – Patient Kusangila gitaar – Odilon Kiala klavier – Benoit Dassy saxofoon – Tister Ikomo percussie – Paul Biss zang

 

 

(© Gaurab Thakali)

De setlijst:
Lumumba Héros National (Comp.: Franco)
Vive Patrice Lumumba (Comp.: Vicky Longomba)
Liwa Ya Emery (Comp.: Franco)
Ata Ndele (Comp.: Adou Elenga)
Matinda (Comp.: Franco)
Yimbi (Comp.: Franco)
Ebale Ya Congo (Comp.: Kallé Jeff)
Table Ronde (Comp.: Kallé Jeff)
Esclave (Comp.: Papa Wemba)
Congo Nouveau Afrique Nouvelle (Comp.: Tabu Ley)
Kashama Nkoy (Comp.:Tabu Ley)
Pont sur le Congo (Comp.: Franklin Bukaka)
Na Koki (Comp.: Franklin Bukaka)
Congo Mibale (Comp.: Franco)
Ba Tata Ya Lipanda (Comp.: Kallé Jeff)
17 janvier 61 (Comp.: Paul Biss)
Ata Ozali (Comp.: Franklin Bukaka)
Independance Salsa (Comp.: Kallé jeff/Arr. : Jean-Paul Kilosho)
Les Immortels (Comp.: Franklin Bukaka)
Matata Masila Na Congo (Comp.: Kallé Jeff)
Lumumba Héros National (Comp.: Kallé Jeff)
Independance Cha Cha (Comp.: Kallé Jeff)

(Illustratie:© Gaurab Thakali)

Henry Le Boeufzaal, Ravensteinstraat 23, 1000 BRUSSEL
Kaartjes kosten € 20 (Standard), € 30 (VIP Gold)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder