Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Lauranda is thuis

22 oktober 2018 Siebrand Krul

De Scheepswerven Baasrode is de eindbestemming van het schip de Lauranda. Met een 400-tons kraan werd ze uit de Schelde getakeld en in het droogdok van de erfgoedsite Baasrode gezet. Hier werd ze in 1928 gemaakt, dus komt ze weer thuis wonen, na bijna negentig jaar. Tot voor kort kon je de Lauranda aan het Steen in Antwerpen zien liggen.

De Lauranda is een vrachtschip van het type ‘spits’. Ooit was dit heel typisch voor de streek maar vandaag bestaan er maar een handvol meer van. De Lauranda zal een nieuwe troef zijn voor de erfgoedsite die de Provincie Oost-Vlaanderen uitbouwt op de Scheepswerven Baasrode. Ondertussen kwam het Provinciebestuur ook het originele scheepsarchief van de Lauranda op het spoor.
De Lauranda werd in 1928 gebouwd voor de Baasroodse schipper Jan Verheyen op de werf Van Praet-Dansaert in Baasrode. Die werf was gespecialiseerd in binnenschepen, hoofdzakelijk spitsen zoals de Lauranda. De ongemotoriseerde Lauranda is de voorloper van de gemotoriseerde spits ALYV die al op de site in Baasrode ligt. In België bestaan er maar een handvol originele, ongemotoriseerde sleepspitsen. Ze is één van de laatste getuigen van een beeld dat ooit typisch was voor onze binnenwateren, een icoon van de Belgische en Franse binnenvaart in de twintigste eeuw.

 

 

‘Een bijzonder heuglijke dag voor de Provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode’, stelt gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor Erfgoed. ‘De Lauranda is een extra troef voor de levendige erfgoedsite over de scheepsbouw en de binnenvaart die de Provincie Oost-Vlaanderen de komende jaren in Baasrode ontwikkelt. Ze hoort hier thuis. Bovendien is het schip ingericht als expositieruimte, dus dat komt zeker van pas. Kortom, een mooie aanvulling voor het bezoek aan de ateliers, de meesterwoning en de scheepsmodelbouwschool dat nu al mogelijk is op de site in Baasrode’.
Sinds 1978 behoort de Lauranda tot de collectie van het MAS en lag ze naast het Steen in Antwerpen. Door de verscherpte focus van het collectiebeleid van Stad Antwerpen en de werken aan de kaai komt het vrachtschip nu terug naar Baasrode.

 

 

Scheepsarchief ontdekt met unieke informatie
Naar aanleiding van de komst van de Lauranda kwam de Provincie Oost-Vlaanderen bij een privé-verzamelaar het scheepsarchief van de Lauranda op het spoor. Verzamelaar Koen De Vriese vond het document in de nalatenschap van binnenvaartkenner en adjunct-conservator van het Nationaal Scheepvaartmuseum Alex De Vos. Naast de aankoopacte zat ook het vrachtboek hierin. Voortaan is bekend welke reizen de Lauranda precies aflegde en met welke vracht. De eerste reis voer bijvoorbeeld van Gent naar Auby met nitraat. Maar ook kolen, cement, enzovoort werden vervoerd tussen Vlaanderen en Frankrijk. We lezen ook dat het schip af en toe terugkwam naar Baasrode voor onderhoud en herstel.
Leuk detail: uit het vrachtboek blijkt ook dat ‘Lauranda’ de naam was van de dochter van de schipper. Ze schreef op de binnenzijde van de kaft van het vrachtboek: ‘Lauranda Verheijen geboren te Hensies 30 januari 1922 ik was 10 als ik dat geschreven heb!’ De schipper noemde zijn schip dus naar zijn zesjarige dochter. Het schipperskoppel ging in 1968 op pensioen en bleef tot 1975 op het schip wonen. Toen het schip overgelaten werd aan het Nationaal Scheepvaartmuseum in Antwerpen wilde de schipper er niet bij zijn.

 

 

De sleepspits Lauranda is 38 meter lang en 5 meter breed, weegt ongeveer tachtig ton en heeft een laadvermogen van 378 ton. Ze werd op een ponton over water naar Baasrode gebracht en daar met twee 400-tons kranen op de site en op haar plaats in het droogdok getild.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder