Stelling

De wonderen zijn wel degelijk de wereld uit

Stem

Agenda

Bruegeljaar
Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende 16de eeuw. Met de double-bill Bruegel en zijn tijd, presenteert het museum twee grote tentoonstellingen rond de Renaissance in de Lage Landen: Bernard van Orley en Prenten in de eeuw van Bruegel.
Hadj in Amsterdam
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders en Belgen. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?
Meesterschapsnacht
Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Vissertje voor één euro

09 oktober 2018 Siebrand Krul

De gemeente Dordrecht zit al jaren in de maag met het oude stoomgemaal Het Vissertje. Dacht men ten gemeentehuize tien jaar geleden nog aan een opbrengst van € 350.000, intussen kreeg de nieuwe werkelijkheid vat op het bestuur en daalde de prijs naar een luttele euro. Twee architecten en een aannemer hapten toe. Zij gaan gezamenlijk het complex restaureren en er wonen en werken.

Niet dat er al die jaren geen belangstelling was, maar dat leidde nooit tot voldoende vertrouwen in de goede afloop voor het monument aan de loswalweg. De meeste Dordtenaren gokten er op dat er een horeca-bestemming kwam, vanwege de prachtige plek en de mooie historische uitstraling van het pand. Maar een prijskaartje van 3,5 ton aanschaf en zo’n acht ton renovatie werd alle gegadigden te gortig. En hoe langer het duurde, hoe duurder het werd, want er werd niks aan onderhoud gedaan en vele jaren stond het leeg.

 

 

In het historische gebouw komen een woning, een architectenkantoor en kleinschalige horeca. De architecten onder de nieuwe eigenaren zorgen voor de renovatieplannen en de aannemer is met zijn bedrijf gespecialiseerd op het gebied van riool en gemaal. Hij zal een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren en er met zijn gezin gaan wonen.
Het gemaal, inclusief de voormalige kolenschuur, wordt gerestaureerd.
Het gemaal werd gebouwd in 1906 en later uitgebreid met een dienstwoning voor de polderwachter en een schuur. Het staat op een unieke locatie: aan de haven van de rivier het Wantij en gelegen aan de fietsroute langs de Stadspolders naar de Biesbosch.
(RTV Rijnmond)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Plagen aan Europa’s rafelrand

Centraal in het boek Tussen drie plagen staat de overlevingsdrang van een onderdrukt volk in een klein land aan de rafelrand van Europa. Lijfland (het gebied van het hedendaagse Estland en Letland samen) was eeuwenlang een speelbal van elkaar beconcurrerende grootmachten

Lees verder

Kroniek

Bruidsstoet door wolven overvallen

De Weensche Zeit bevat een zeer sensationeel verhaal van een bruiloftsstoet, die in Russisch Azië door wolven overvallen werd. De bruiloftsstoet, 130 personen, reed in een dertigtal sleden van het dorp Obstipoff naar Tashkent op ongeveer dertig wersten vandaar. Haast was men in de stad aangekomen, toen de paarden plotseling teekenen van schrik gaven, die spoedig ook op de deelnemers van den stoet oversloeg. Troepen van honderden hongerige wolven kwamen van alle kanten opzetten en omringden de sleden.'

Lees verder

Heilige van de week

Walburga van Eichstätt

25 februari († 775 of 779) Deze naam betekent beschermster van het slagveld. Walburga is de dochter van de koning van Engeland. Als ze tien jaar is, sterft haar vader. Walburgis wordt in een klooster opgevoed. Als ze volwassen is gaat ze als missionaris naar Duitsland. Daar geneest ze zieken en redt een kind van de hongersdood. Na de dood van haar broer wordt ze abdis van het klooster in Heidenheim (Frankenland). Daar sterft ze. Later worden haar relieken naar Eichstätt overgebracht. Nu nog loopt er geneeskrachtige olie uit de rots waarop Walburga’s relieken zijn geplaatst.

Lees verder