Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Vissertje voor één euro

09 oktober 2018 Siebrand Krul

De gemeente Dordrecht zit al jaren in de maag met het oude stoomgemaal Het Vissertje. Dacht men ten gemeentehuize tien jaar geleden nog aan een opbrengst van € 350.000, intussen kreeg de nieuwe werkelijkheid vat op het bestuur en daalde de prijs naar een luttele euro. Twee architecten en een aannemer hapten toe. Zij gaan gezamenlijk het complex restaureren en er wonen en werken.

Niet dat er al die jaren geen belangstelling was, maar dat leidde nooit tot voldoende vertrouwen in de goede afloop voor het monument aan de loswalweg. De meeste Dordtenaren gokten er op dat er een horeca-bestemming kwam, vanwege de prachtige plek en de mooie historische uitstraling van het pand. Maar een prijskaartje van 3,5 ton aanschaf en zo’n acht ton renovatie werd alle gegadigden te gortig. En hoe langer het duurde, hoe duurder het werd, want er werd niks aan onderhoud gedaan en vele jaren stond het leeg.

 

 

In het historische gebouw komen een woning, een architectenkantoor en kleinschalige horeca. De architecten onder de nieuwe eigenaren zorgen voor de renovatieplannen en de aannemer is met zijn bedrijf gespecialiseerd op het gebied van riool en gemaal. Hij zal een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren en er met zijn gezin gaan wonen.
Het gemaal, inclusief de voormalige kolenschuur, wordt gerestaureerd.
Het gemaal werd gebouwd in 1906 en later uitgebreid met een dienstwoning voor de polderwachter en een schuur. Het staat op een unieke locatie: aan de haven van de rivier het Wantij en gelegen aan de fietsroute langs de Stadspolders naar de Biesbosch.
(RTV Rijnmond)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder