Stelling

Onze oliedorst financiert onze wapenindustrie

Stem

Agenda

Elamieten, Parthen en Seleuciden
Al decennia leven Iran en het Westen onder gespannen politieke verhoudingen, hetgeen bijdraagt aan een relatief grote onbekendheid met de Iraanse oude cultuur. De expositie Iran, bakermat van de beschaving in het Drents Museum belicht in een razend tempo het historisch enorm rijke land.
Dames van de barok
Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in het door mannen gedomineerde Italië tussen de late Renaissance en de Barok? Deze vraag onderzoekt het Museum voor Schone Kunsten Gent in zijn najaarstentoonstelling. Aan de hand van een vijftig-tal topwerken brengt het museum de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1580 tot 1680 aan het licht.

Vissertje voor één euro

09 oktober 2018 Siebrand Krul

De gemeente Dordrecht zit al jaren in de maag met het oude stoomgemaal Het Vissertje. Dacht men ten gemeentehuize tien jaar geleden nog aan een opbrengst van € 350.000, intussen kreeg de nieuwe werkelijkheid vat op het bestuur en daalde de prijs naar een luttele euro. Twee architecten en een aannemer hapten toe. Zij gaan gezamenlijk het complex restaureren en er wonen en werken.

Niet dat er al die jaren geen belangstelling was, maar dat leidde nooit tot voldoende vertrouwen in de goede afloop voor het monument aan de loswalweg. De meeste Dordtenaren gokten er op dat er een horeca-bestemming kwam, vanwege de prachtige plek en de mooie historische uitstraling van het pand. Maar een prijskaartje van 3,5 ton aanschaf en zo’n acht ton renovatie werd alle gegadigden te gortig. En hoe langer het duurde, hoe duurder het werd, want er werd niks aan onderhoud gedaan en vele jaren stond het leeg.

 

 

In het historische gebouw komen een woning, een architectenkantoor en kleinschalige horeca. De architecten onder de nieuwe eigenaren zorgen voor de renovatieplannen en de aannemer is met zijn bedrijf gespecialiseerd op het gebied van riool en gemaal. Hij zal een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren en er met zijn gezin gaan wonen.
Het gemaal, inclusief de voormalige kolenschuur, wordt gerestaureerd.
Het gemaal werd gebouwd in 1906 en later uitgebreid met een dienstwoning voor de polderwachter en een schuur. Het staat op een unieke locatie: aan de haven van de rivier het Wantij en gelegen aan de fietsroute langs de Stadspolders naar de Biesbosch.
(RTV Rijnmond)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Roomse wonderkamer

‘De verscheidenheid aan historische getuigenissen is vrijwel onbeperkt. Alles wat de mens zegt of schrijft, alles wat hij maakt of aanraakt, kan en moet ons iets over hem vertellen’. Die passage uit Geschiedenis als ambacht, het essay van de Franse historicus en Annales-stichter Marc Bloch, weerklinkt als een riedel na lectuur van dit alleraardigst boek(je).

Lees verder

Kroniek

Zijn garnalen vis?

Op 12 oktober 1928, negentig jaar geleden, doet de kantonrechter te Lemmer uitspraak in de zaak tegen de Lemster vissers, die vervolgd waren omdat zij garnalen buiten de afslag om verkocht hadden. Dat mag niet, zo wordt gezegd, want de gemeenteverordening bepaalt dat alle vis aan de afslag moet worden verkocht. De betrokken vissers zijn van rechtsvervolging ontslagen, omdat, zo zegt de kantonrechter, de garnaal geen vis is.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder