Stelling

Bibliotheken moeten sneller en radicaler moderniseren

Stem

Agenda

Van Croÿ tot Arenberg
Een van de favoriete verblijfplaatsen van de familie Arenberg was het kasteel in Heverlee, bij Leuven. Tot begin 17de eeuw was het in het bezit van een andere adellijke familie, de Croÿs. Het was Willem van Croÿ die de oude burcht langs de Dijle liet ombouwen tot een kasteel dat gezien wordt als hét voorbeeld van de Vlaamse Renaissance. Het kasteel op 'de manier van Brabant' gebouwd kreeg zelfs navolging buiten de Lage Landen.
Achter de muur
De multimediale tentoonstelling The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains biedt een bijzondere inkijk in het gesloten pantheon der rocksterren. Drummer Nick Mason bij de presentatie in Dortmund: ‘This band was famous for not getting on, this exibition is about collaboration.’

Vissertje voor één euro

09 oktober 2018 Siebrand Krul

De gemeente Dordrecht zit al jaren in de maag met het oude stoomgemaal Het Vissertje. Dacht men ten gemeentehuize tien jaar geleden nog aan een opbrengst van € 350.000, intussen kreeg de nieuwe werkelijkheid vat op het bestuur en daalde de prijs naar een luttele euro. Twee architecten en een aannemer hapten toe. Zij gaan gezamenlijk het complex restaureren en er wonen en werken.

Niet dat er al die jaren geen belangstelling was, maar dat leidde nooit tot voldoende vertrouwen in de goede afloop voor het monument aan de loswalweg. De meeste Dordtenaren gokten er op dat er een horeca-bestemming kwam, vanwege de prachtige plek en de mooie historische uitstraling van het pand. Maar een prijskaartje van 3,5 ton aanschaf en zo’n acht ton renovatie werd alle gegadigden te gortig. En hoe langer het duurde, hoe duurder het werd, want er werd niks aan onderhoud gedaan en vele jaren stond het leeg.

 

 

In het historische gebouw komen een woning, een architectenkantoor en kleinschalige horeca. De architecten onder de nieuwe eigenaren zorgen voor de renovatieplannen en de aannemer is met zijn bedrijf gespecialiseerd op het gebied van riool en gemaal. Hij zal een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren en er met zijn gezin gaan wonen.
Het gemaal, inclusief de voormalige kolenschuur, wordt gerestaureerd.
Het gemaal werd gebouwd in 1906 en later uitgebreid met een dienstwoning voor de polderwachter en een schuur. Het staat op een unieke locatie: aan de haven van de rivier het Wantij en gelegen aan de fietsroute langs de Stadspolders naar de Biesbosch.
(RTV Rijnmond)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Momentum voor de gruwel

De notulen van de Wannseeconferentie vormen een uniek document. Letterlijk omdat van de dertig gemaakte kopieën er maar één exemplaar bewaard is dat na de Tweede Wereldoorlog is opgedoken. Figuurlijk omdat in geen enkel ander document van nazi-Duitsland de ideeën over de massamoord op de Joden zo samenhangend, duidelijk én cynisch zijn geformuleerd.

Lees verder

Kroniek

Vrouw mag niet veel

In zaal De Doele in Bolsward hield maandagavond 1 december 1908, 110 jaar geleden, de 'Vereeniging voor vrouwenkiesrecht' eene vergadering. Een van de sprekers was Mejuffrouw C.S. Groot, Presidente der afdeeling Hoorn. Spreekster toonde met aanhalingen uit ’t Burgerlijk Wetboek hoe weinig de Nederlandsche vrouwen mogen.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder