Stelling

De wonderen zijn wel degelijk de wereld uit

Stem

Agenda

Bruegeljaar
Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende 16de eeuw. Met de double-bill Bruegel en zijn tijd, presenteert het museum twee grote tentoonstellingen rond de Renaissance in de Lage Landen: Bernard van Orley en Prenten in de eeuw van Bruegel.
Hadj in Amsterdam
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders en Belgen. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?
Meesterschapsnacht
Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Scheve groei

09 oktober 2018 Siebrand Krul

In 2017 zijn voor het eerst de eigen inkomsten van de Nederlandse musea hoger dan de ontvangen subsidies. In de afgelopen vier jaar is het aantal museumbezoeken met liefst 30% gestegen en nam het aantal Museumkaarthouders met 35% toe. De keerzijde is dat steeds meer kleinere musea rode cijfers schrijven, zo blijkt uit onderzoek onder de ruim 400 musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging.

Opvallend positief is dat ook het aantal jeugdbezoeken in schoolverband stijgt. De ruim 400 Nederlandse musea genereerden € 508.000.000 eigen inkomsten tegenover € 491.000.000 aan subsidies. Er zijn 1.350.000 Museumkaarthouders (en 130.000 Museumkidskaarten) en het aantal museumbezoeken liep op naar 31.000.000.
Bijna een op de vijf museumbezoeken is een jeugdbezoek (tot en met achttien jaar). Musea zijn bovendien interessant voor buitenlandse bezoekers: 30% van het bezoek is afkomstig uit het buitenland. De Museumkaarthouders brachten samen 8.700.000 museumbezoeken wat € 62.000.000 aan inkomsten voor musea opleverde (25% van de entreeopbrengsten). Ook de werkgelegenheid bij musea blijft groeien. In 2017 werkten er 2.000 mensen meer bij musea dan in 2016, in totaal bijna 40.000 (een groei van bijna 5%) van wie 27.000 onbetaald als vrijwilliger of stagiair. Musea zijn dus aantoonbaar van groeiend publiek belang.

 

 

Middelgrote en kleine

Hoewel het goed gaat met de museumsector als geheel, musea veerkracht tonen door dalende subsidies op te vangen, schrijven veel middelgrote en kleine musea rode cijfers. 42% van de middelgrote musea en 48% van de kleine musea heeft een negatief resultaat. De grote musea zorgen voor het positieve financiële beeld, vooral door het organiseren van blockbusters die honderdduizenden bezoekers trekken. Daarvoor ontbreekt het de kleinere musea ten enen male aan middelen en menskracht. Deze musea zijn sterk afhankelijk van lokale subsidies die nogal eens speelbal zijn van plaatselijke politieke voorkeuren en daarmee beleid voor langere termijn lastig maken. Een voetbalclub steunen krijgt nu eenmaal meer handen op elkaar dan een dorpsmuseum goed onderhouden.

 

Het oudste (1778) en volgens velen mooiste museum van het land: Teylers in Haarlem.

 

Kosten

De enorme populariteit van de Museumjaarkaart plaatst de vereniging opvallend genoeg voor problemen. Zij betaalt namelijk de musea voor elk bezoek met de Museumjaarkaart: logisch dat het toenemend aantal bezoeken per kaart (6,6 per jaar) de marge voor de vereniging (10%) onder druk zet. Werd eerder al het verenigingsblad opgedoekt (want de toeloop komt toch wel), nu moet af en toe de Museumjaarkaart fors in prijs worden verhoogd. Ditmaal komt er liefst vijf euro bij. Voor nieuwelingen kost de kaart € 64,90, voor verlenging € 59,95.
De deelnemende musea verdienden in 2017 € 62.000.000 aan het systeem van de Museumjaarkaart. Overigens verhogen ook de musea de toegangsprijzen. Nederlandse musea zijn in verhouding tot bijvoorbeeld die in Duitsland en Engeland duur. Toegangsprijzen van vijftien euro zijn niet ongewoon. Zo kost het twintig euro om de Rubens-tentoonstelling in Boijmans van Beuningen te bekijken.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Plagen aan Europa’s rafelrand

Centraal in het boek Tussen drie plagen staat de overlevingsdrang van een onderdrukt volk in een klein land aan de rafelrand van Europa. Lijfland (het gebied van het hedendaagse Estland en Letland samen) was eeuwenlang een speelbal van elkaar beconcurrerende grootmachten

Lees verder

Kroniek

Bruidsstoet door wolven overvallen

De Weensche Zeit bevat een zeer sensationeel verhaal van een bruiloftsstoet, die in Russisch Azië door wolven overvallen werd. De bruiloftsstoet, 130 personen, reed in een dertigtal sleden van het dorp Obstipoff naar Tashkent op ongeveer dertig wersten vandaar. Haast was men in de stad aangekomen, toen de paarden plotseling teekenen van schrik gaven, die spoedig ook op de deelnemers van den stoet oversloeg. Troepen van honderden hongerige wolven kwamen van alle kanten opzetten en omringden de sleden.'

Lees verder

Heilige van de week

Walburga van Eichstätt

25 februari († 775 of 779) Deze naam betekent beschermster van het slagveld. Walburga is de dochter van de koning van Engeland. Als ze tien jaar is, sterft haar vader. Walburgis wordt in een klooster opgevoed. Als ze volwassen is gaat ze als missionaris naar Duitsland. Daar geneest ze zieken en redt een kind van de hongersdood. Na de dood van haar broer wordt ze abdis van het klooster in Heidenheim (Frankenland). Daar sterft ze. Later worden haar relieken naar Eichstätt overgebracht. Nu nog loopt er geneeskrachtige olie uit de rots waarop Walburga’s relieken zijn geplaatst.

Lees verder