Stelling

Onze oliedorst financiert onze wapenindustrie

Stem

Agenda

Elamieten, Parthen en Seleuciden
Al decennia leven Iran en het Westen onder gespannen politieke verhoudingen, hetgeen bijdraagt aan een relatief grote onbekendheid met de Iraanse oude cultuur. De expositie Iran, bakermat van de beschaving in het Drents Museum belicht in een razend tempo het historisch enorm rijke land.
Dames van de barok
Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in het door mannen gedomineerde Italië tussen de late Renaissance en de Barok? Deze vraag onderzoekt het Museum voor Schone Kunsten Gent in zijn najaarstentoonstelling. Aan de hand van een vijftig-tal topwerken brengt het museum de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1580 tot 1680 aan het licht.

Scheve groei

09 oktober 2018 Siebrand Krul

In 2017 zijn voor het eerst de eigen inkomsten van de Nederlandse musea hoger dan de ontvangen subsidies. In de afgelopen vier jaar is het aantal museumbezoeken met liefst 30% gestegen en nam het aantal Museumkaarthouders met 35% toe. De keerzijde is dat steeds meer kleinere musea rode cijfers schrijven, zo blijkt uit onderzoek onder de ruim 400 musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging.

Opvallend positief is dat ook het aantal jeugdbezoeken in schoolverband stijgt. De ruim 400 Nederlandse musea genereerden € 508.000.000 eigen inkomsten tegenover € 491.000.000 aan subsidies. Er zijn 1.350.000 Museumkaarthouders (en 130.000 Museumkidskaarten) en het aantal museumbezoeken liep op naar 31.000.000.
Bijna een op de vijf museumbezoeken is een jeugdbezoek (tot en met achttien jaar). Musea zijn bovendien interessant voor buitenlandse bezoekers: 30% van het bezoek is afkomstig uit het buitenland. De Museumkaarthouders brachten samen 8.700.000 museumbezoeken wat € 62.000.000 aan inkomsten voor musea opleverde (25% van de entreeopbrengsten). Ook de werkgelegenheid bij musea blijft groeien. In 2017 werkten er 2.000 mensen meer bij musea dan in 2016, in totaal bijna 40.000 (een groei van bijna 5%) van wie 27.000 onbetaald als vrijwilliger of stagiair. Musea zijn dus aantoonbaar van groeiend publiek belang.

 

 

Middelgrote en kleine

Hoewel het goed gaat met de museumsector als geheel, musea veerkracht tonen door dalende subsidies op te vangen, schrijven veel middelgrote en kleine musea rode cijfers. 42% van de middelgrote musea en 48% van de kleine musea heeft een negatief resultaat. De grote musea zorgen voor het positieve financiële beeld, vooral door het organiseren van blockbusters die honderdduizenden bezoekers trekken. Daarvoor ontbreekt het de kleinere musea ten enen male aan middelen en menskracht. Deze musea zijn sterk afhankelijk van lokale subsidies die nogal eens speelbal zijn van plaatselijke politieke voorkeuren en daarmee beleid voor langere termijn lastig maken. Een voetbalclub steunen krijgt nu eenmaal meer handen op elkaar dan een dorpsmuseum goed onderhouden.

 

Het oudste (1778) en volgens velen mooiste museum van het land: Teylers in Haarlem.

 

Kosten

De enorme populariteit van de Museumjaarkaart plaatst de vereniging opvallend genoeg voor problemen. Zij betaalt namelijk de musea voor elk bezoek met de Museumjaarkaart: logisch dat het toenemend aantal bezoeken per kaart (6,6 per jaar) de marge voor de vereniging (10%) onder druk zet. Werd eerder al het verenigingsblad opgedoekt (want de toeloop komt toch wel), nu moet af en toe de Museumjaarkaart fors in prijs worden verhoogd. Ditmaal komt er liefst vijf euro bij. Voor nieuwelingen kost de kaart € 64,90, voor verlenging € 59,95.
De deelnemende musea verdienden in 2017 € 62.000.000 aan het systeem van de Museumjaarkaart. Overigens verhogen ook de musea de toegangsprijzen. Nederlandse musea zijn in verhouding tot bijvoorbeeld die in Duitsland en Engeland duur. Toegangsprijzen van vijftien euro zijn niet ongewoon. Zo kost het twintig euro om de Rubens-tentoonstelling in Boijmans van Beuningen te bekijken.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Roomse wonderkamer

‘De verscheidenheid aan historische getuigenissen is vrijwel onbeperkt. Alles wat de mens zegt of schrijft, alles wat hij maakt of aanraakt, kan en moet ons iets over hem vertellen’. Die passage uit Geschiedenis als ambacht, het essay van de Franse historicus en Annales-stichter Marc Bloch, weerklinkt als een riedel na lectuur van dit alleraardigst boek(je).

Lees verder

Kroniek

Zijn garnalen vis?

Op 12 oktober 1928, negentig jaar geleden, doet de kantonrechter te Lemmer uitspraak in de zaak tegen de Lemster vissers, die vervolgd waren omdat zij garnalen buiten de afslag om verkocht hadden. Dat mag niet, zo wordt gezegd, want de gemeenteverordening bepaalt dat alle vis aan de afslag moet worden verkocht. De betrokken vissers zijn van rechtsvervolging ontslagen, omdat, zo zegt de kantonrechter, de garnaal geen vis is.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder