Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Scheve groei

09 oktober 2018 Siebrand Krul

In 2017 zijn voor het eerst de eigen inkomsten van de Nederlandse musea hoger dan de ontvangen subsidies. In de afgelopen vier jaar is het aantal museumbezoeken met liefst 30% gestegen en nam het aantal Museumkaarthouders met 35% toe. De keerzijde is dat steeds meer kleinere musea rode cijfers schrijven, zo blijkt uit onderzoek onder de ruim 400 musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging.

Opvallend positief is dat ook het aantal jeugdbezoeken in schoolverband stijgt. De ruim 400 Nederlandse musea genereerden € 508.000.000 eigen inkomsten tegenover € 491.000.000 aan subsidies. Er zijn 1.350.000 Museumkaarthouders (en 130.000 Museumkidskaarten) en het aantal museumbezoeken liep op naar 31.000.000.
Bijna een op de vijf museumbezoeken is een jeugdbezoek (tot en met achttien jaar). Musea zijn bovendien interessant voor buitenlandse bezoekers: 30% van het bezoek is afkomstig uit het buitenland. De Museumkaarthouders brachten samen 8.700.000 museumbezoeken wat € 62.000.000 aan inkomsten voor musea opleverde (25% van de entreeopbrengsten). Ook de werkgelegenheid bij musea blijft groeien. In 2017 werkten er 2.000 mensen meer bij musea dan in 2016, in totaal bijna 40.000 (een groei van bijna 5%) van wie 27.000 onbetaald als vrijwilliger of stagiair. Musea zijn dus aantoonbaar van groeiend publiek belang.

 

 

Middelgrote en kleine

Hoewel het goed gaat met de museumsector als geheel, musea veerkracht tonen door dalende subsidies op te vangen, schrijven veel middelgrote en kleine musea rode cijfers. 42% van de middelgrote musea en 48% van de kleine musea heeft een negatief resultaat. De grote musea zorgen voor het positieve financiële beeld, vooral door het organiseren van blockbusters die honderdduizenden bezoekers trekken. Daarvoor ontbreekt het de kleinere musea ten enen male aan middelen en menskracht. Deze musea zijn sterk afhankelijk van lokale subsidies die nogal eens speelbal zijn van plaatselijke politieke voorkeuren en daarmee beleid voor langere termijn lastig maken. Een voetbalclub steunen krijgt nu eenmaal meer handen op elkaar dan een dorpsmuseum goed onderhouden.

 

Het oudste (1778) en volgens velen mooiste museum van het land: Teylers in Haarlem.

 

Kosten

De enorme populariteit van de Museumjaarkaart plaatst de vereniging opvallend genoeg voor problemen. Zij betaalt namelijk de musea voor elk bezoek met de Museumjaarkaart: logisch dat het toenemend aantal bezoeken per kaart (6,6 per jaar) de marge voor de vereniging (10%) onder druk zet. Werd eerder al het verenigingsblad opgedoekt (want de toeloop komt toch wel), nu moet af en toe de Museumjaarkaart fors in prijs worden verhoogd. Ditmaal komt er liefst vijf euro bij. Voor nieuwelingen kost de kaart € 64,90, voor verlenging € 59,95.
De deelnemende musea verdienden in 2017 € 62.000.000 aan het systeem van de Museumjaarkaart. Overigens verhogen ook de musea de toegangsprijzen. Nederlandse musea zijn in verhouding tot bijvoorbeeld die in Duitsland en Engeland duur. Toegangsprijzen van vijftien euro zijn niet ongewoon. Zo kost het twintig euro om de Rubens-tentoonstelling in Boijmans van Beuningen te bekijken.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder