Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Plein(tje) voor Lumumba

09 oktober 2018 Siebrand Krul

Een ministukje Brussels grondgebied is sinds 30 juni vernoemd naar Patrice Lumumba, de eerste premier van de Democratische Republiek Congo. De Lumumbasquare is niet meer dan een hoek van een bestaand plein op de grens van Brussel en Elsene. Jarenlang hebben twee Congolese verenigingen geijverd voor die erkenning, onder meer met petities en een standbeeld uit zagemeel dat her en der in het Brusselse straatbeeld opdook.

Volgens ingewijden heeft de huidige plotse interesse voor de controversiële figuur van Lumumba te maken met goedkoop electoralisme, want in oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De Franstalige socialistische burgemeester hoopt in Brussel-hoofdstad na een reeks van financiële schandalen op de stem van de zesduizend Congolezen. In het residentiële Elsene wonen er maar tweeduizend Congolezen en heeft de grootste partij, de Franstalige liberalen, traditioneel een sterke koloniale lobby. Nochtans herbergt Elsene de Matongewijk, waar het bruisende sociale leven van de duizenden Congoleze emigranten in België zich afspeelt. Het zou dus voor de hand liggen het naamloze centrale pleintje aldaar om te dopen tot het Lumumbaplein. Voor de liberalen is dat onbespreekbaar. Op Google Maps is dat nochtans al gebeurd, weliswaar nog in voorwaardelijke wijs met de toevoeging van ‘Futur Place Lumumba’.
Een heus standbeeld is voorlopig nergens te verwachten: in het collectieve geheugen staat Lumumba gegrift als de ondankbare zwarte leider die koning Boudewijn en de hele Westerse wereld op 30 juni 1960 perplex deed staan met een toespraak waarin hij tachtig jaar uitbuiting, vernedering en terreur krachtig samenvatte. Zijn regering hield met Sovjetsteun nauwelijks meer dan twee maanden stand. Begin 1961 werd hij tijdens een transport van de ene naar de andere gevangenis aan zijn vijanden overgeleverd en in onduidelijke omstandigheden geëxecuteerd. Zijn lijk is nooit gevonden. In 2001 kwam een parlementaire onderzoekscommissie tot de vaststelling dat er geen rechtstreekse bewijzen zijn, maar ‘dat sommige Belgische regeringsleden en actoren een morele verantwoordelijkheid dragen in de omstandigheden die tot de dood van Lumumba hebben geleid’.
(Luc Minten)

Lees nog meer interessant (historisch) nieuws in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder