Stelling

Bibliotheken moeten sneller en radicaler moderniseren

Stem

Agenda

Van Croÿ tot Arenberg
Een van de favoriete verblijfplaatsen van de familie Arenberg was het kasteel in Heverlee, bij Leuven. Tot begin 17de eeuw was het in het bezit van een andere adellijke familie, de Croÿs. Het was Willem van Croÿ die de oude burcht langs de Dijle liet ombouwen tot een kasteel dat gezien wordt als hét voorbeeld van de Vlaamse Renaissance. Het kasteel op 'de manier van Brabant' gebouwd kreeg zelfs navolging buiten de Lage Landen.
Achter de muur
De multimediale tentoonstelling The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains biedt een bijzondere inkijk in het gesloten pantheon der rocksterren. Drummer Nick Mason bij de presentatie in Dortmund: ‘This band was famous for not getting on, this exibition is about collaboration.’

De herfst van Strip Turnhout

09 oktober 2018 Siebrand Krul

Turnhout zet zich opnieuw op de kaart als de stripstad van Vlaanderen. Er lopen twee tentoonstellingen, er is een nieuw nummer van Stripgids, een wetenschappelijk colloquium, de uitreiking van twee stripprijzen, een nieuwe editie van Stripgids Academie en de stad heeft een ‘citymarketingproject’ georganiseerd rond strips, games en speelkaarten. Centrale figuur is Jeroen Janssen, de winnaar van de 22ste Bronzen Adhemar.

Voor de titel ‘Vlaamse stripstad’ wijst Turnhout op historische redenen. In de 19de eeuw werden bij drukkerij Brepols de voorlopers van de moderne strip (‘mannekensbladen’) gedrukt. En drukkerij Proost was lange tijd marktleider in Europa in het drukken van strips. Miljoenen exemplaren van legendarische reeksen zoals Asterix en Michel Vaillant rolden hier van de persen. Tot 2015 werd ook elk jaar een stripfestival georganiseerd, en dat vanaf 1979, voortkomend uit het tijdschrift Stripgids (1974) en de Stripgidsprijs (sinds 1977, nu Bronzen Adhemar). De vzw Strip Turnhout ondersteunde de Vlaamse bibliotheken, duidde lange tijd een stadstekenaar aan en versierde het stadscentrum met stripmuren. Ook werd de grootste Vlaamse collectie naslagwerken over strips samengebracht in het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip, ondergebracht in de openbare bibliotheek van Turnhout, die zelf ook de grootste stripcollectie van Vlaanderen beheert.

 

Striperfgoed

In 2017 verloor Strip Turnhout zijn (Vlaamse) subsidies en moest de organisatie een doorstart maken. Dat lijkt nu, amper anderhalf jaar later, te slagen, onder de bezielende leiding van Roel Daenen. Het tijdschrift Stripgids werd opnieuw gelanceerd met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Koninklijke Drukkerij De Jong. ‘Het Nieuw Wereldtijdschrift van de strip’, een van de mooiste complimenten, is er eentje om te koesteren.
Met de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en LUCA – School of Arts, afdeling Beeldverhaal (Brussel) werd een Stripgids Academie opgestart waar jong en oud kan proeven van het vak van stripauteur onder begeleiding van professionele docenten.
Het departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse gemeenschap gaf Strip Turnhout de opdracht om een onderzoek te starten naar hoe het striperfgoed in Vlaanderen beter kan worden beheerd. Wie is er precies met die stripschatten bezig? De originele platen, de albums, de naslagwerken, de archieven van de tekenaars en de scenaristen? Onderzoekster Evelien Verschueren werkt aan dit onderzoek dat advies gaat uitbrengen aan de minister van Cultuur.

 

 

Zoon van Nero

Die minister, Sven Gatz, besliste dat de Bronzen Adhemar, de belangrijkste Vlaamse stripprijs, niet langer een officiële Vlaamse Cultuurprijs (Ultima) is. Dat noopte Strip Turnhout om de prijs opnieuw zelf uit te reiken. De gelukkige was Jeroen Janssen, die een check ontving ter waarde van 10.000 euro. Hij kreeg deze uit handen van… minister Sven Gatz en juryvoorzitter (en de vorige laureaat) Luc Cromheecke. Dat gebeurde op het Brusselse Stripfeest waar Strip Turnhout een centrale plek innam als vertegenwoordiger van de Vlaamse stripsector op een grotendeels Franstalig festival. Strip Turnhout stond daar samen met Ballon Media, Standaard Uitgeverij, het Marc Sleen Museum, de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde en het online stripmagazine Pulp deLuxe.
Adhemar is ook de brugfiguur tussen Brussel (waar het Marc Sleen Museum gevestigd is) en Turnhout. Het standbeeld van de zoon van Nero staat in de voortuin van cultuurhuis de Warande, een van de belangrijkste historische partners van Strip Turnhout.

 

 

Zoon van Kuifje

Op 23 november opent daar de tentoonstelling ‘De zoon van Kuifje – Jeroen Janssen – Bronzen Adhemar 2018’. Die loopt tot 15 januari. Het is bij die gelegenheid dat het felbegeerde bronzen beeldje van Adhemar aan de laureaat zal worden overhandigd. Die tentoonstelling, geconcipieerd door Studio Barbeaux in samenspraak met de ploeg van Stripgids, zal in verkleinde vorm in 2019 ook te zien zijn in het Marc Sleen Museum; meteen het begin van een nauwe samenwerking tussen deze unieke Vlaamse stripinstelling in hartje Brussel en de Vlaamse stripstad bij uitstek.
Adhemar is ook de brug naar de tentoonstelling De Schitterende Schat die loopt in Woning Schellekens, de oudste modernistische woning van Turnhout. Curator Kurt Morissens zocht en vond een reeks stripverzamelaars uit de brede regio rond Turnhout en overtuigde hen om hun stripschatten voor het eerst aan het grote publiek te tonen. De originele platen van de geboorte van Adhemar zijn daar te zien.

 

 

Schitterende stad

Het pronkstuk van ‘De Schitterende Schat’ wordt ongetwijfeld ‘Mary Stuart’. Dit mannekensblad van 32 pagina’s uit 1909 moet zowat het oudste Vlaamse stripverhaal zijn. Het werd onlangs gekocht door een Turnhoutse verzamelaar en zal voor het eerst tentoongesteld worden. Daarnaast zullen er nog tientallen pronkstukken te zien zijn zoals het eerste prentje van Jommeke en de covers van De leeuw van Vlaanderen en De kerels van Vlaanderen. Deze tentoonstelling sluit aan bij het colloquium ‘Wat met het striperfgoed?’ dat Stripgids organiseert, samen met het Letterenhuis, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, LUCA School of Arts (Brussel) en FARO.
Een langlopend project waarvoor Strip Turnhout de steun kreeg van de provincie Antwerpen, de stad Turnhout en Europa is ‘Turnhout: Games & Comics’. Samen met Cartamundi (wereldleider inzake de productie van speelkaarten en bordspelen, gevestigd in Turnhout) en Gamebrewer (een avontuurlijke bordspelen-ontwikkelaar uit Turnhout) worden gedurende twee jaar allerlei activiteiten georganiseerd die de aantrekkelijkheid van het Turnhoutse kernwinkelgebied zullen vergroten. Strip Turnhout zal striptekenaars loslaten op leegstaande winkelpanden. Ook komen er workshops en masterclasses met (inter)nationale grootheden uit de stripwereld in het nagelnieuwe FabLab. De spits wordt – uiteraard –afgebeten door Jeroen Janssen, de laureaat van de Bronzen Adhemar. Hij zal in november een eerste StoryBox openen in de winkelstraten van Turnhout. Sven Denis is de drijvende kracht achter dit project.

 

Stripgids Academie

Op 26 oktober gaat de Stripgids Academie van start. Dit keer zullen jongeren ((vanaf 12 jaar) en volwassenen in twee aparte lessenreeksen workshops kunnen volgen bij geroutineerde tekenaars. Onder de docenten bevinden zich twee winnaars van de Bronzen Adhemar: KIM en Jeroen Janssen. Johan Stuyck, de coördinator van de opleiding Beeldverhaal bij LUCA in Brussel, geeft ook lezingen over het stripvak.
Op 23 oktober verschijnt het vierde nummer van Stripgids. De cover zal van de hand zijn van Jeroen Janssen. Die publiceert ook nieuw werk en wordt aan de tand gevoeld door zijn buurman, Knack-journalist Dirk Draulans. Gastland in dit nummer is Quebec. Stripgids#4 wordt voorgesteld op Grafixx, het grafische festival in De Studio in Antwerpen. Stripgids zal op ook aanwezig zijn op de Antwerpse Boekenbeurs en op Cultures Maison, een eigenzinnige stripbeurs in Brussel. Later dit wordt de Willy Vandersteenprijs uitgereikt.
Eveneens in het najaar volgen ook de definitieve onderzoeksresultaten van het onderzoek naar de Dag van de Strip. Tot slot leeft de wens om samen met stripacademici van de KU Leuven, Université de Liège, LUCA – School of Arts (Brussel), UA, UGent en VUB, de Scriptieprijs voor strips in het leven te roepen met als oogmerk academisch onderzoek naar strips verder stimuleren.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Momentum voor de gruwel

De notulen van de Wannseeconferentie vormen een uniek document. Letterlijk omdat van de dertig gemaakte kopieën er maar één exemplaar bewaard is dat na de Tweede Wereldoorlog is opgedoken. Figuurlijk omdat in geen enkel ander document van nazi-Duitsland de ideeën over de massamoord op de Joden zo samenhangend, duidelijk én cynisch zijn geformuleerd.

Lees verder

Kroniek

Vrouw mag niet veel

In zaal De Doele in Bolsward hield maandagavond 1 december 1908, 110 jaar geleden, de 'Vereeniging voor vrouwenkiesrecht' eene vergadering. Een van de sprekers was Mejuffrouw C.S. Groot, Presidente der afdeeling Hoorn. Spreekster toonde met aanhalingen uit ’t Burgerlijk Wetboek hoe weinig de Nederlandsche vrouwen mogen.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder