Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

De Tijdreiziger

12 september 2018 Siebrand Krul

Een Tijdreiziger is iemand die zich kan verplaatsen in het universum en tussen verschillende periodes in de geschiedenis kan reizen. Het is de naam van een bijzonder project van Gilles De Schuyter, een jonge geschiedenisdocent uit Gent die zoveel mogelijk mensen warm wil maken voor geschiedenis en daar moderne kanalen voor gebruikt met prikkelende inhoud.

De Schuyter mikt vooral op volgers op Facebook (De Tijdreiziger), maar zijn enthousiaste werk is ook te zien op youtube (www.youtube.com/DeTijdreiziger) en instagram (@de_tijdreiziger) en bestaat uit historische videogames, historische bordspelen, historische series en films, historische jeugdromans en geschiedkundige weetjes.

Het doel van zijn pagina is identiek aan dat van zijn werk als leerkracht: mensen met interesse in geschiedenis vast te grijpen en mee te sleuren in het verleden. Ze moeten de spanning en complexiteit ervaren die bij een mammoetjacht komt kijken. Ze moeten het zand in hun mond proeven wanneer ze voor de piramides van Gizeh staan. Ze moeten de Griekse zon voelen branden op hun huid wanneer ze in Athene over de marktplaats wandelen en over het ontstaan van de democratie mijmeren.

 

Ze moeten de ontreddering en wanhoop in de ogen van een stervende gladiator zien, wanneer de duim van de keizer naar beneden gaat. Dit alles en nog zo veel meer probeert hij via De Tijdreiziger mogelijk te maken. Bepaalde elementen uit de leefwereld van de leerlingen zoals videogames, gezelschapsspelen, series, films, jeugdromans, … koppelt hij aan de leerinhouden van het vak geschiedenis. Daarnaast komen er ook leuke weetjes aan bod. Het blijft steeds de bedoeling om hiermee op een ludieke manier aan de slag mee te gaan.

 

 

De platforms maken duidelijk dat niet alles altijd even historisch correct is, maar dat dient een hoger doel, namelijk je kunnen voorstellen hoe het geweest zou kunnen zijn. Daarnaast wil de initiator andere leerkrachten en liefhebbers inspireren. De voordelen en mogelijkheden van het digitale tijdperk worden vaak nog te weinig ingezet, terwijl dat net de toekomst is. Alles op de pagina kan en mag daarom door iedereen gebruikt worden in de lessen of daarbuiten.

 

Gilles De Schuyter.

 

In de toekomst is het zeker de bedoeling om de volgers te blijven inspireren met toch zeker drie à vier berichten per week. Wil je snel een duidelijk overzicht van alles wat er op de pagina te vinden valt? Ga dan naar ‘Foto’s’. Daar zie je verschillende albums (één voor elk tijdvak) waarin de reeds behandelde onderwerpen gebundeld staan. In de beschrijving staat vaak een link naar het bijhorende YouTube-fragment. Op het YouTube-kanaal staan overigens alle filmfragmenten netjes per tijdvak gegroepeerd. Via de volgende link kom je daar terecht: www.youtube.com/DeTijdreiziger


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder