Stelling

De zwarte Zwarte Piet verdwijnt - uiteindelijk

Stem

Agenda

Saskia eventjes thuis
Een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt van Rijn, ‘Saskia en profil in kostbaar kostuum’ komt voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland. Rembrandt voltooide het portret van zijn vrouw Saskia Uylenburgh kort na haar dood in 1642. Vanaf 24 november is het werk te zien in de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ in het Fries Museum.
Schilder tussen de mensen
Van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638) is eigenlijk niet veel bekend. Hij werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder, maar woonde daar niet lang. Tijdens zijn turbulente leven zwierf hij door zowel de Noordelijke Nederlanden (Gouda, Amsterdam, Haarlem) als Zuidelijke Nederlanden. Hij stierf berooid in Antwerpen, waar hij ook nog enige tijd vastzat.

De Tijdreiziger

12 september 2018 Siebrand Krul

Een Tijdreiziger is iemand die zich kan verplaatsen in het universum en tussen verschillende periodes in de geschiedenis kan reizen. Het is de naam van een bijzonder project van Gilles De Schuyter, een jonge geschiedenisdocent uit Gent die zoveel mogelijk mensen warm wil maken voor geschiedenis en daar moderne kanalen voor gebruikt met prikkelende inhoud.

De Schuyter mikt vooral op volgers op Facebook (De Tijdreiziger), maar zijn enthousiaste werk is ook te zien op youtube (www.youtube.com/DeTijdreiziger) en instagram (@de_tijdreiziger) en bestaat uit historische videogames, historische bordspelen, historische series en films, historische jeugdromans en geschiedkundige weetjes.

Het doel van zijn pagina is identiek aan dat van zijn werk als leerkracht: mensen met interesse in geschiedenis vast te grijpen en mee te sleuren in het verleden. Ze moeten de spanning en complexiteit ervaren die bij een mammoetjacht komt kijken. Ze moeten het zand in hun mond proeven wanneer ze voor de piramides van Gizeh staan. Ze moeten de Griekse zon voelen branden op hun huid wanneer ze in Athene over de marktplaats wandelen en over het ontstaan van de democratie mijmeren.

 

Ze moeten de ontreddering en wanhoop in de ogen van een stervende gladiator zien, wanneer de duim van de keizer naar beneden gaat. Dit alles en nog zo veel meer probeert hij via De Tijdreiziger mogelijk te maken. Bepaalde elementen uit de leefwereld van de leerlingen zoals videogames, gezelschapsspelen, series, films, jeugdromans, … koppelt hij aan de leerinhouden van het vak geschiedenis. Daarnaast komen er ook leuke weetjes aan bod. Het blijft steeds de bedoeling om hiermee op een ludieke manier aan de slag mee te gaan.

 

 

De platforms maken duidelijk dat niet alles altijd even historisch correct is, maar dat dient een hoger doel, namelijk je kunnen voorstellen hoe het geweest zou kunnen zijn. Daarnaast wil de initiator andere leerkrachten en liefhebbers inspireren. De voordelen en mogelijkheden van het digitale tijdperk worden vaak nog te weinig ingezet, terwijl dat net de toekomst is. Alles op de pagina kan en mag daarom door iedereen gebruikt worden in de lessen of daarbuiten.

 

Gilles De Schuyter.

 

In de toekomst is het zeker de bedoeling om de volgers te blijven inspireren met toch zeker drie à vier berichten per week. Wil je snel een duidelijk overzicht van alles wat er op de pagina te vinden valt? Ga dan naar ‘Foto’s’. Daar zie je verschillende albums (één voor elk tijdvak) waarin de reeds behandelde onderwerpen gebundeld staan. In de beschrijving staat vaak een link naar het bijhorende YouTube-fragment. Op het YouTube-kanaal staan overigens alle filmfragmenten netjes per tijdvak gegroepeerd. Via de volgende link kom je daar terecht: www.youtube.com/DeTijdreiziger


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Wilhelmina niet, Hendrik wel

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft een buitengewoon aangenaam boek geschreven over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Tal van deels onbekende aspecten passeren de revue. Die Spelen wekten bij mij altijd de indruk dat ze gericht waren op Amsterdam en omgeving. Niet helemaal ten onrecht, zo blijkt uit het boek.

Lees verder

Kroniek

IJsberende keizer

Het is zes uur in de ochtend wanneer de dienstdoende sergeant bij de Limburgse grenspost Witte Huis te Eijsden een stoet van negen auto’s ziet naderen. Groot is zijn verbazing wanneer één van de inzittenden zich bekendmaakt als Wilhelm II von Hohenzollern, dat Nederland hem asiel wil verlenen en dat hij graag verder wil.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder