Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

De Tijdreiziger

12 september 2018

Een Tijdreiziger is iemand die zich kan verplaatsen in het universum en tussen verschillende periodes in de geschiedenis kan reizen. Het is de naam van een bijzonder project van Gilles De Schuyter, een jonge geschiedenisdocent uit Gent die zoveel mogelijk mensen warm wil maken voor geschiedenis en daar moderne kanalen voor gebruikt met prikkelende inhoud.

De Schuyter mikt vooral op volgers op Facebook (De Tijdreiziger), maar zijn enthousiaste werk is ook te zien op youtube (www.youtube.com/DeTijdreiziger) en instagram (@de_tijdreiziger) en bestaat uit historische videogames, historische bordspelen, historische series en films, historische jeugdromans en geschiedkundige weetjes.

Het doel van zijn pagina is identiek aan dat van zijn werk als leerkracht: mensen met interesse in geschiedenis vast te grijpen en mee te sleuren in het verleden. Ze moeten de spanning en complexiteit ervaren die bij een mammoetjacht komt kijken. Ze moeten het zand in hun mond proeven wanneer ze voor de piramides van Gizeh staan. Ze moeten de Griekse zon voelen branden op hun huid wanneer ze in Athene over de marktplaats wandelen en over het ontstaan van de democratie mijmeren.

 

Ze moeten de ontreddering en wanhoop in de ogen van een stervende gladiator zien, wanneer de duim van de keizer naar beneden gaat. Dit alles en nog zo veel meer probeert hij via De Tijdreiziger mogelijk te maken. Bepaalde elementen uit de leefwereld van de leerlingen zoals videogames, gezelschapsspelen, series, films, jeugdromans, … koppelt hij aan de leerinhouden van het vak geschiedenis. Daarnaast komen er ook leuke weetjes aan bod. Het blijft steeds de bedoeling om hiermee op een ludieke manier aan de slag mee te gaan.

 

 

De platforms maken duidelijk dat niet alles altijd even historisch correct is, maar dat dient een hoger doel, namelijk je kunnen voorstellen hoe het geweest zou kunnen zijn. Daarnaast wil de initiator andere leerkrachten en liefhebbers inspireren. De voordelen en mogelijkheden van het digitale tijdperk worden vaak nog te weinig ingezet, terwijl dat net de toekomst is. Alles op de pagina kan en mag daarom door iedereen gebruikt worden in de lessen of daarbuiten.

 

Gilles De Schuyter.

 

In de toekomst is het zeker de bedoeling om de volgers te blijven inspireren met toch zeker drie à vier berichten per week. Wil je snel een duidelijk overzicht van alles wat er op de pagina te vinden valt? Ga dan naar ‘Foto’s’. Daar zie je verschillende albums (één voor elk tijdvak) waarin de reeds behandelde onderwerpen gebundeld staan. In de beschrijving staat vaak een link naar het bijhorende YouTube-fragment. Op het YouTube-kanaal staan overigens alle filmfragmenten netjes per tijdvak gegroepeerd. Via de volgende link kom je daar terecht: www.youtube.com/DeTijdreiziger


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder