Stelling

Excuses maken voor het (verre) verleden is onzinnig.

Stem

Agenda

Rotterdamse 'beroepsouwehoer'
Hallo, meneer de Uil - Waar brengt u ons naartoe? - Naar Fabeltjesland? - Eh, ja, naar Fabeltjesland. Velen zullen deze woorden van het kinderprogramma de Fabeltjeskrant kennen. De eerste afleveringen met Meneer de Uil en de andere dieren uit Fabeltjesland stammen uit 1968. Het programma werd inclusief herhalingen tot 1993 uitgezonden. Jong en oud voor de buis: ongekend.
Alex – De Kunst van Jacques Martin
Van alle helden die het pantheon van de stripwereld bevolken, is Alex een van de meest bijzondere personages. In 2018 viert Alex zijn zeventigjarige bestaan. Op 16 september 1948 was hij voor het eerst te zien in het weekblad Kuifje. Sindsdien werden twaalf miljoen albums verkocht met vertalingen naar vijftien talen. Al die tijd droeg hij eerlijkheid en rechtvaardigheid hoog in het vaandel, idealen die zijn geestelijke vader zeer dierbaar waren.

De Tijdreiziger

12 september 2018 S. Krul

Een Tijdreiziger is iemand die zich kan verplaatsen in het universum en tussen verschillende periodes in de geschiedenis kan reizen. Het is de naam van een bijzonder project van Gilles De Schuyter, een jonge geschiedenisdocent uit Gent die zoveel mogelijk mensen warm wil maken voor geschiedenis en daar moderne kanalen voor gebruikt met prikkelende inhoud.

De Schuyter mikt vooral op volgers op Facebook (De Tijdreiziger), maar zijn enthousiaste werk is ook te zien op youtube (www.youtube.com/DeTijdreiziger) en instagram (@de_tijdreiziger) en bestaat uit historische videogames, historische bordspelen, historische series en films, historische jeugdromans en geschiedkundige weetjes.

Het doel van zijn pagina is identiek aan dat van zijn werk als leerkracht: mensen met interesse in geschiedenis vast te grijpen en mee te sleuren in het verleden. Ze moeten de spanning en complexiteit ervaren die bij een mammoetjacht komt kijken. Ze moeten het zand in hun mond proeven wanneer ze voor de piramides van Gizeh staan. Ze moeten de Griekse zon voelen branden op hun huid wanneer ze in Athene over de marktplaats wandelen en over het ontstaan van de democratie mijmeren.

 

Ze moeten de ontreddering en wanhoop in de ogen van een stervende gladiator zien, wanneer de duim van de keizer naar beneden gaat. Dit alles en nog zo veel meer probeert hij via De Tijdreiziger mogelijk te maken. Bepaalde elementen uit de leefwereld van de leerlingen zoals videogames, gezelschapsspelen, series, films, jeugdromans, … koppelt hij aan de leerinhouden van het vak geschiedenis. Daarnaast komen er ook leuke weetjes aan bod. Het blijft steeds de bedoeling om hiermee op een ludieke manier aan de slag mee te gaan.

 

 

De platforms maken duidelijk dat niet alles altijd even historisch correct is, maar dat dient een hoger doel, namelijk je kunnen voorstellen hoe het geweest zou kunnen zijn. Daarnaast wil de initiator andere leerkrachten en liefhebbers inspireren. De voordelen en mogelijkheden van het digitale tijdperk worden vaak nog te weinig ingezet, terwijl dat net de toekomst is. Alles op de pagina kan en mag daarom door iedereen gebruikt worden in de lessen of daarbuiten.

 

Gilles De Schuyter.

 

In de toekomst is het zeker de bedoeling om de volgers te blijven inspireren met toch zeker drie à vier berichten per week. Wil je snel een duidelijk overzicht van alles wat er op de pagina te vinden valt? Ga dan naar ‘Foto’s’. Daar zie je verschillende albums (één voor elk tijdvak) waarin de reeds behandelde onderwerpen gebundeld staan. In de beschrijving staat vaak een link naar het bijhorende YouTube-fragment. Op het YouTube-kanaal staan overigens alle filmfragmenten netjes per tijdvak gegroepeerd. Via de volgende link kom je daar terecht: www.youtube.com/DeTijdreiziger


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Drinken, slapen, praten, lachen en huilen

Een boek van bijna vijfhonderd bladzijden over drieëneenhalve eeuw geschiedenis van de Amsterdamse herbergen is, dat zal duidelijk zijn, niet een boek dat men in één adem uitleest. Hell moet over een engelengeduld beschikken omdat hij zich als een mol door tientallen meters archiefstukken van diverse herkomst heeft moeten vreten op zoek naar bruikbare gegevens.

Lees verder

Kroniek

Willeskop eigen baas

Tweehonderd jaar geleden, op 30 september 1818 krijgt Willeskop zelfstandigheid en een eigen wapen. Wat een eer, zeker vergeleken met tegenwoordig: het buurtschap Willeskop ligt verdeeld in de gemeenten Montfoort en Oudewater. Het telt wat boerderijen en huizen langs de N228. Maar Willeskop was van 1818 tot 1989 een zelfstandige gemeente.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder