Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

De Tijdreiziger

12 september 2018 Siebrand Krul

Een Tijdreiziger is iemand die zich kan verplaatsen in het universum en tussen verschillende periodes in de geschiedenis kan reizen. Het is de naam van een bijzonder project van Gilles De Schuyter, een jonge geschiedenisdocent uit Gent die zoveel mogelijk mensen warm wil maken voor geschiedenis en daar moderne kanalen voor gebruikt met prikkelende inhoud.

De Schuyter mikt vooral op volgers op Facebook (De Tijdreiziger), maar zijn enthousiaste werk is ook te zien op youtube (www.youtube.com/DeTijdreiziger) en instagram (@de_tijdreiziger) en bestaat uit historische videogames, historische bordspelen, historische series en films, historische jeugdromans en geschiedkundige weetjes.

Het doel van zijn pagina is identiek aan dat van zijn werk als leerkracht: mensen met interesse in geschiedenis vast te grijpen en mee te sleuren in het verleden. Ze moeten de spanning en complexiteit ervaren die bij een mammoetjacht komt kijken. Ze moeten het zand in hun mond proeven wanneer ze voor de piramides van Gizeh staan. Ze moeten de Griekse zon voelen branden op hun huid wanneer ze in Athene over de marktplaats wandelen en over het ontstaan van de democratie mijmeren.

 

Ze moeten de ontreddering en wanhoop in de ogen van een stervende gladiator zien, wanneer de duim van de keizer naar beneden gaat. Dit alles en nog zo veel meer probeert hij via De Tijdreiziger mogelijk te maken. Bepaalde elementen uit de leefwereld van de leerlingen zoals videogames, gezelschapsspelen, series, films, jeugdromans, … koppelt hij aan de leerinhouden van het vak geschiedenis. Daarnaast komen er ook leuke weetjes aan bod. Het blijft steeds de bedoeling om hiermee op een ludieke manier aan de slag mee te gaan.

 

 

De platforms maken duidelijk dat niet alles altijd even historisch correct is, maar dat dient een hoger doel, namelijk je kunnen voorstellen hoe het geweest zou kunnen zijn. Daarnaast wil de initiator andere leerkrachten en liefhebbers inspireren. De voordelen en mogelijkheden van het digitale tijdperk worden vaak nog te weinig ingezet, terwijl dat net de toekomst is. Alles op de pagina kan en mag daarom door iedereen gebruikt worden in de lessen of daarbuiten.

 

Gilles De Schuyter.

 

In de toekomst is het zeker de bedoeling om de volgers te blijven inspireren met toch zeker drie à vier berichten per week. Wil je snel een duidelijk overzicht van alles wat er op de pagina te vinden valt? Ga dan naar ‘Foto’s’. Daar zie je verschillende albums (één voor elk tijdvak) waarin de reeds behandelde onderwerpen gebundeld staan. In de beschrijving staat vaak een link naar het bijhorende YouTube-fragment. Op het YouTube-kanaal staan overigens alle filmfragmenten netjes per tijdvak gegroepeerd. Via de volgende link kom je daar terecht: www.youtube.com/DeTijdreiziger


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder