Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Welstaat

11 september 2018

In de sprookjesachtige bossen van Frederiksoord ligt Welstaat. Hier leefde eens een gemeenschap vredelievend samen onder leiding van de wonderschone Hannah. Maar sinds haar overlijden gaat het mis. De rijkdom neemt af en er is onenigheid over wat er moet gebeuren. Dan verschijnt een onbekende man op het jaarlijkse septemberfeest. Hij kondigt een radicaal plan aan om Welstaat weer welvarend te maken.

Hij zet de verhoudingen verder op scherp: drie groepen uit de gemeenschap komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. De ene groep wil Welstaat transformeren tot landbouwgrond, de ander tot futuristisch vakantieparadijs en de derde grijpt liever terug op oeroude rituelen. Lukt het de bewoners om de tegenstellingen te overwinnen en Welstaat uit de klauwen van de valse leider te redden?
Welstaat is sprookjesachtig locatietheater in en om Frederiksoord. Kameroperahuis tovert in samenwerking met regisseur Pepijn Cladder en componist Jan Pieter Koch het Drentse dorp twee weken lang om tot Welstaat, een bijzonder oord waar verbondenheid centraal staat. De inwoners van Frederiksoord en omgeving vervullen belangrijke rollen zowel voor- als achter de schermen.

Welstaat is een zoektocht naar de ultieme vorm van samenleven in een tijd waarin de maatschappij steeds meer om het individu draait. Een muzikale theaterroute over durven dromen tot je doet. Welstaat is geïnspireerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen van de Maatschappij van Weldadigheid. Johannes van den Bosch stichtte in 1818 de eerste Vrije Kolonie in Frederiksoord, waarna Willemsoord en Wilhelminaoord volgden. In deze drie oorden kregen arme gezinnen de kans om een nieuw bestaan op te bouwen. Van den Bosch vatte zijn gedachtengoed samen in drie geboden: denk wel, durf wel en doe wel.

 

Westerbeek, het kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord. (Foto Hans Dekker)

 

Welstaat wordt gemaakt door Kameroperahuis, een productiehuis voor muziektheater uit Zwolle. Kameroperahuis begeleidt jonge theatermakers, zoals schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, acteurs, musici en vormgevers. In telkens wisselende samenstellingen werken zij aan verrassende voorstellingen en projecten. Voor Welstaat worden de jonge makers aangevuld met bekende, ervaren acteurs en musici en met veel enthousiaste vrijwilligers uit de regio.

Welstaat is met IntoNature vanuit Drenthe onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en is van 19 t/m 30 september te zien in Frederiksoord. Meer informatie en kaarten: welstaat.nl

(Openingsbeeld: Foto Erik Franssen)

 

In de nieuwe G-GESCHIEDENIS een verhaal over de Maatschappij van Weldadigheid en haar koloniën in Nederland en België. G-GESCHIEDENIS is overal te koop voor slchts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder