Stelling

Excuses maken voor het (verre) verleden is onzinnig.

Stem

Agenda

Rotterdamse 'beroepsouwehoer'
Hallo, meneer de Uil - Waar brengt u ons naartoe? - Naar Fabeltjesland? - Eh, ja, naar Fabeltjesland. Velen zullen deze woorden van het kinderprogramma de Fabeltjeskrant kennen. De eerste afleveringen met Meneer de Uil en de andere dieren uit Fabeltjesland stammen uit 1968. Het programma werd inclusief herhalingen tot 1993 uitgezonden. Jong en oud voor de buis: ongekend.
Alex – De Kunst van Jacques Martin
Van alle helden die het pantheon van de stripwereld bevolken, is Alex een van de meest bijzondere personages. In 2018 viert Alex zijn zeventigjarige bestaan. Op 16 september 1948 was hij voor het eerst te zien in het weekblad Kuifje. Sindsdien werden twaalf miljoen albums verkocht met vertalingen naar vijftien talen. Al die tijd droeg hij eerlijkheid en rechtvaardigheid hoog in het vaandel, idealen die zijn geestelijke vader zeer dierbaar waren.

Welstaat

11 september 2018 S. Krul

In de sprookjesachtige bossen van Frederiksoord ligt Welstaat. Hier leefde eens een gemeenschap vredelievend samen onder leiding van de wonderschone Hannah. Maar sinds haar overlijden gaat het mis. De rijkdom neemt af en er is onenigheid over wat er moet gebeuren. Dan verschijnt een onbekende man op het jaarlijkse septemberfeest. Hij kondigt een radicaal plan aan om Welstaat weer welvarend te maken.

Hij zet de verhoudingen verder op scherp: drie groepen uit de gemeenschap komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. De ene groep wil Welstaat transformeren tot landbouwgrond, de ander tot futuristisch vakantieparadijs en de derde grijpt liever terug op oeroude rituelen. Lukt het de bewoners om de tegenstellingen te overwinnen en Welstaat uit de klauwen van de valse leider te redden?
Welstaat is sprookjesachtig locatietheater in en om Frederiksoord. Kameroperahuis tovert in samenwerking met regisseur Pepijn Cladder en componist Jan Pieter Koch het Drentse dorp twee weken lang om tot Welstaat, een bijzonder oord waar verbondenheid centraal staat. De inwoners van Frederiksoord en omgeving vervullen belangrijke rollen zowel voor- als achter de schermen.

Welstaat is een zoektocht naar de ultieme vorm van samenleven in een tijd waarin de maatschappij steeds meer om het individu draait. Een muzikale theaterroute over durven dromen tot je doet. Welstaat is geïnspireerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen van de Maatschappij van Weldadigheid. Johannes van den Bosch stichtte in 1818 de eerste Vrije Kolonie in Frederiksoord, waarna Willemsoord en Wilhelminaoord volgden. In deze drie oorden kregen arme gezinnen de kans om een nieuw bestaan op te bouwen. Van den Bosch vatte zijn gedachtengoed samen in drie geboden: denk wel, durf wel en doe wel.

 

Westerbeek, het kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord. (Foto Hans Dekker)

 

Welstaat wordt gemaakt door Kameroperahuis, een productiehuis voor muziektheater uit Zwolle. Kameroperahuis begeleidt jonge theatermakers, zoals schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, acteurs, musici en vormgevers. In telkens wisselende samenstellingen werken zij aan verrassende voorstellingen en projecten. Voor Welstaat worden de jonge makers aangevuld met bekende, ervaren acteurs en musici en met veel enthousiaste vrijwilligers uit de regio.

Welstaat is met IntoNature vanuit Drenthe onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en is van 19 t/m 30 september te zien in Frederiksoord. Meer informatie en kaarten: welstaat.nl

(Openingsbeeld: Foto Erik Franssen)

 

In de nieuwe G-GESCHIEDENIS een verhaal over de Maatschappij van Weldadigheid en haar koloniën in Nederland en België. G-GESCHIEDENIS is overal te koop voor slchts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Drinken, slapen, praten, lachen en huilen

Een boek van bijna vijfhonderd bladzijden over drieëneenhalve eeuw geschiedenis van de Amsterdamse herbergen is, dat zal duidelijk zijn, niet een boek dat men in één adem uitleest. Hell moet over een engelengeduld beschikken omdat hij zich als een mol door tientallen meters archiefstukken van diverse herkomst heeft moeten vreten op zoek naar bruikbare gegevens.

Lees verder

Kroniek

Willeskop eigen baas

Tweehonderd jaar geleden, op 30 september 1818 krijgt Willeskop zelfstandigheid en een eigen wapen. Wat een eer, zeker vergeleken met tegenwoordig: het buurtschap Willeskop ligt verdeeld in de gemeenten Montfoort en Oudewater. Het telt wat boerderijen en huizen langs de N228. Maar Willeskop was van 1818 tot 1989 een zelfstandige gemeente.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder