Stelling

De zwarte Zwarte Piet verdwijnt - uiteindelijk

Stem

Agenda

Saskia eventjes thuis
Een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt van Rijn, ‘Saskia en profil in kostbaar kostuum’ komt voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland. Rembrandt voltooide het portret van zijn vrouw Saskia Uylenburgh kort na haar dood in 1642. Vanaf 24 november is het werk te zien in de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ in het Fries Museum.
Schilder tussen de mensen
Van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638) is eigenlijk niet veel bekend. Hij werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder, maar woonde daar niet lang. Tijdens zijn turbulente leven zwierf hij door zowel de Noordelijke Nederlanden (Gouda, Amsterdam, Haarlem) als Zuidelijke Nederlanden. Hij stierf berooid in Antwerpen, waar hij ook nog enige tijd vastzat.

Welstaat

11 september 2018 Siebrand Krul

In de sprookjesachtige bossen van Frederiksoord ligt Welstaat. Hier leefde eens een gemeenschap vredelievend samen onder leiding van de wonderschone Hannah. Maar sinds haar overlijden gaat het mis. De rijkdom neemt af en er is onenigheid over wat er moet gebeuren. Dan verschijnt een onbekende man op het jaarlijkse septemberfeest. Hij kondigt een radicaal plan aan om Welstaat weer welvarend te maken.

Hij zet de verhoudingen verder op scherp: drie groepen uit de gemeenschap komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. De ene groep wil Welstaat transformeren tot landbouwgrond, de ander tot futuristisch vakantieparadijs en de derde grijpt liever terug op oeroude rituelen. Lukt het de bewoners om de tegenstellingen te overwinnen en Welstaat uit de klauwen van de valse leider te redden?
Welstaat is sprookjesachtig locatietheater in en om Frederiksoord. Kameroperahuis tovert in samenwerking met regisseur Pepijn Cladder en componist Jan Pieter Koch het Drentse dorp twee weken lang om tot Welstaat, een bijzonder oord waar verbondenheid centraal staat. De inwoners van Frederiksoord en omgeving vervullen belangrijke rollen zowel voor- als achter de schermen.

Welstaat is een zoektocht naar de ultieme vorm van samenleven in een tijd waarin de maatschappij steeds meer om het individu draait. Een muzikale theaterroute over durven dromen tot je doet. Welstaat is geïnspireerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen van de Maatschappij van Weldadigheid. Johannes van den Bosch stichtte in 1818 de eerste Vrije Kolonie in Frederiksoord, waarna Willemsoord en Wilhelminaoord volgden. In deze drie oorden kregen arme gezinnen de kans om een nieuw bestaan op te bouwen. Van den Bosch vatte zijn gedachtengoed samen in drie geboden: denk wel, durf wel en doe wel.

 

Westerbeek, het kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord. (Foto Hans Dekker)

 

Welstaat wordt gemaakt door Kameroperahuis, een productiehuis voor muziektheater uit Zwolle. Kameroperahuis begeleidt jonge theatermakers, zoals schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, acteurs, musici en vormgevers. In telkens wisselende samenstellingen werken zij aan verrassende voorstellingen en projecten. Voor Welstaat worden de jonge makers aangevuld met bekende, ervaren acteurs en musici en met veel enthousiaste vrijwilligers uit de regio.

Welstaat is met IntoNature vanuit Drenthe onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en is van 19 t/m 30 september te zien in Frederiksoord. Meer informatie en kaarten: welstaat.nl

(Openingsbeeld: Foto Erik Franssen)

 

In de nieuwe G-GESCHIEDENIS een verhaal over de Maatschappij van Weldadigheid en haar koloniën in Nederland en België. G-GESCHIEDENIS is overal te koop voor slchts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Wilhelmina niet, Hendrik wel

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft een buitengewoon aangenaam boek geschreven over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Tal van deels onbekende aspecten passeren de revue. Die Spelen wekten bij mij altijd de indruk dat ze gericht waren op Amsterdam en omgeving. Niet helemaal ten onrecht, zo blijkt uit het boek.

Lees verder

Kroniek

IJsberende keizer

Het is zes uur in de ochtend wanneer de dienstdoende sergeant bij de Limburgse grenspost Witte Huis te Eijsden een stoet van negen auto’s ziet naderen. Groot is zijn verbazing wanneer één van de inzittenden zich bekendmaakt als Wilhelm II von Hohenzollern, dat Nederland hem asiel wil verlenen en dat hij graag verder wil.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder