Stelling

De zwarte Zwarte Piet verdwijnt - uiteindelijk

Stem

Agenda

Saskia eventjes thuis
Een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt van Rijn, ‘Saskia en profil in kostbaar kostuum’ komt voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland. Rembrandt voltooide het portret van zijn vrouw Saskia Uylenburgh kort na haar dood in 1642. Vanaf 24 november is het werk te zien in de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ in het Fries Museum.
Schilder tussen de mensen
Van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638) is eigenlijk niet veel bekend. Hij werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder, maar woonde daar niet lang. Tijdens zijn turbulente leven zwierf hij door zowel de Noordelijke Nederlanden (Gouda, Amsterdam, Haarlem) als Zuidelijke Nederlanden. Hij stierf berooid in Antwerpen, waar hij ook nog enige tijd vastzat.

Alweer een blunderende ‘restaurateur’

11 september 2018 Siebrand Krul

Spaanse kerken staan erom bekend dat ze vaak eeuwenoude kunst herbergen. Maar dat is geen garantie voor een goed restauratiebeleid, zo blijkt eens temeer. Het 16de-eeuwse polychrome houten beeld van Sint Joris in de kerk van de heilige Michael in Estella (regio Navarra) is prooi geworden van goedbedoeld prutswerk. Het geknoei doet herinneren aan soortgelijk ‘herstelwerk’ aan het beruchte fresco Ecce homo van Jezus.

Het beeld is Estella, voorstellende Sint Joris die de draak bekampt, was in de loop der jaren nogal bruin geworden. Na restauratie ontstond een clownswerk met Joris met paars gelaat, met een vloekend rood en grijs harnas. Op sociale media ontstond grote woede. De burgemeester is furieus: zijn stad is niet langer beroemd vanwege spectaculair historisch erfgoed, maar mikpunt van spot en ergernis. Koldo Leoz is kwaad over de solo-actie van de priester van de parochie die niemand over de restauratie heeft bevraagd, wat hij wettelijk verplicht is wel te doen. Hij twijfelt niet aan de goede bedoelingen van zowel priester als restaurateur, maar de vernieling kan niet met zo’n excuus worden goedgepraat. Leoz onderzoekt nu of de aanpassingen ongedaan gemaakt kunnen worden.

 

 

Het gepruts uit 2012 aan het Ecce Homo-fresco had nog een zeker gunstig effect; dit trok massa’s toeristen terwijl het kunstwerk veel jonger en minder belangrijk is dan Sint Joris; zie hieronder.

 

De originele Ecce Homo (links), de afgetakelde versie (midden) en Cecilia Gimenezs restauratieresultaat. (Centre de Estudios Borjanos)

(Gianluca Mezzofiore, CNN)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Wilhelmina niet, Hendrik wel

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft een buitengewoon aangenaam boek geschreven over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Tal van deels onbekende aspecten passeren de revue. Die Spelen wekten bij mij altijd de indruk dat ze gericht waren op Amsterdam en omgeving. Niet helemaal ten onrecht, zo blijkt uit het boek.

Lees verder

Kroniek

IJsberende keizer

Het is zes uur in de ochtend wanneer de dienstdoende sergeant bij de Limburgse grenspost Witte Huis te Eijsden een stoet van negen auto’s ziet naderen. Groot is zijn verbazing wanneer één van de inzittenden zich bekendmaakt als Wilhelm II von Hohenzollern, dat Nederland hem asiel wil verlenen en dat hij graag verder wil.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder