Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Alweer een blunderende ‘restaurateur’

11 september 2018 Siebrand Krul

Spaanse kerken staan erom bekend dat ze vaak eeuwenoude kunst herbergen. Maar dat is geen garantie voor een goed restauratiebeleid, zo blijkt eens temeer. Het 16de-eeuwse polychrome houten beeld van Sint Joris in de kerk van de heilige Michael in Estella (regio Navarra) is prooi geworden van goedbedoeld prutswerk. Het geknoei doet herinneren aan soortgelijk ‘herstelwerk’ aan het beruchte fresco Ecce homo van Jezus.

Het beeld is Estella, voorstellende Sint Joris die de draak bekampt, was in de loop der jaren nogal bruin geworden. Na restauratie ontstond een clownswerk met Joris met paars gelaat, met een vloekend rood en grijs harnas. Op sociale media ontstond grote woede. De burgemeester is furieus: zijn stad is niet langer beroemd vanwege spectaculair historisch erfgoed, maar mikpunt van spot en ergernis. Koldo Leoz is kwaad over de solo-actie van de priester van de parochie die niemand over de restauratie heeft bevraagd, wat hij wettelijk verplicht is wel te doen. Hij twijfelt niet aan de goede bedoelingen van zowel priester als restaurateur, maar de vernieling kan niet met zo’n excuus worden goedgepraat. Leoz onderzoekt nu of de aanpassingen ongedaan gemaakt kunnen worden.

 

 

Het gepruts uit 2012 aan het Ecce Homo-fresco had nog een zeker gunstig effect; dit trok massa’s toeristen terwijl het kunstwerk veel jonger en minder belangrijk is dan Sint Joris; zie hieronder.

 

De originele Ecce Homo (links), de afgetakelde versie (midden) en Cecilia Gimenezs restauratieresultaat. (Centre de Estudios Borjanos)

(Gianluca Mezzofiore, CNN)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder