Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Alweer een blunderende ‘restaurateur’

11 september 2018

Spaanse kerken staan erom bekend dat ze vaak eeuwenoude kunst herbergen. Maar dat is geen garantie voor een goed restauratiebeleid, zo blijkt eens temeer. Het 16de-eeuwse polychrome houten beeld van Sint Joris in de kerk van de heilige Michael in Estella (regio Navarra) is prooi geworden van goedbedoeld prutswerk. Het geknoei doet herinneren aan soortgelijk ‘herstelwerk’ aan het beruchte fresco Ecce homo van Jezus.

Het beeld is Estella, voorstellende Sint Joris die de draak bekampt, was in de loop der jaren nogal bruin geworden. Na restauratie ontstond een clownswerk met Joris met paars gelaat, met een vloekend rood en grijs harnas. Op sociale media ontstond grote woede. De burgemeester is furieus: zijn stad is niet langer beroemd vanwege spectaculair historisch erfgoed, maar mikpunt van spot en ergernis. Koldo Leoz is kwaad over de solo-actie van de priester van de parochie die niemand over de restauratie heeft bevraagd, wat hij wettelijk verplicht is wel te doen. Hij twijfelt niet aan de goede bedoelingen van zowel priester als restaurateur, maar de vernieling kan niet met zo’n excuus worden goedgepraat. Leoz onderzoekt nu of de aanpassingen ongedaan gemaakt kunnen worden.

 

 

Het gepruts uit 2012 aan het Ecce Homo-fresco had nog een zeker gunstig effect; dit trok massa’s toeristen terwijl het kunstwerk veel jonger en minder belangrijk is dan Sint Joris; zie hieronder.

 

De originele Ecce Homo (links), de afgetakelde versie (midden) en Cecilia Gimenezs restauratieresultaat. (Centre de Estudios Borjanos)

(Gianluca Mezzofiore, CNN)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder