Stelling

Excuses maken voor het (verre) verleden is onzinnig.

Stem

Agenda

Rotterdamse 'beroepsouwehoer'
Hallo, meneer de Uil - Waar brengt u ons naartoe? - Naar Fabeltjesland? - Eh, ja, naar Fabeltjesland. Velen zullen deze woorden van het kinderprogramma de Fabeltjeskrant kennen. De eerste afleveringen met Meneer de Uil en de andere dieren uit Fabeltjesland stammen uit 1968. Het programma werd inclusief herhalingen tot 1993 uitgezonden. Jong en oud voor de buis: ongekend.
Alex – De Kunst van Jacques Martin
Van alle helden die het pantheon van de stripwereld bevolken, is Alex een van de meest bijzondere personages. In 2018 viert Alex zijn zeventigjarige bestaan. Op 16 september 1948 was hij voor het eerst te zien in het weekblad Kuifje. Sindsdien werden twaalf miljoen albums verkocht met vertalingen naar vijftien talen. Al die tijd droeg hij eerlijkheid en rechtvaardigheid hoog in het vaandel, idealen die zijn geestelijke vader zeer dierbaar waren.

Alweer een blunderende ‘restaurateur’

11 september 2018 S. Krul

Spaanse kerken staan erom bekend dat ze vaak eeuwenoude kunst herbergen. Maar dat is geen garantie voor een goed restauratiebeleid, zo blijkt eens temeer. Het 16de-eeuwse polychrome houten beeld van Sint Joris in de kerk van de heilige Michael in Estella (regio Navarra) is prooi geworden van goedbedoeld prutswerk. Het geknoei doet herinneren aan soortgelijk ‘herstelwerk’ aan het beruchte fresco Ecce homo van Jezus.

Het beeld is Estella, voorstellende Sint Joris die de draak bekampt, was in de loop der jaren nogal bruin geworden. Na restauratie ontstond een clownswerk met Joris met paars gelaat, met een vloekend rood en grijs harnas. Op sociale media ontstond grote woede. De burgemeester is furieus: zijn stad is niet langer beroemd vanwege spectaculair historisch erfgoed, maar mikpunt van spot en ergernis. Koldo Leoz is kwaad over de solo-actie van de priester van de parochie die niemand over de restauratie heeft bevraagd, wat hij wettelijk verplicht is wel te doen. Hij twijfelt niet aan de goede bedoelingen van zowel priester als restaurateur, maar de vernieling kan niet met zo’n excuus worden goedgepraat. Leoz onderzoekt nu of de aanpassingen ongedaan gemaakt kunnen worden.

 

 

Het gepruts uit 2012 aan het Ecce Homo-fresco had nog een zeker gunstig effect; dit trok massa’s toeristen terwijl het kunstwerk veel jonger en minder belangrijk is dan Sint Joris; zie hieronder.

 

De originele Ecce Homo (links), de afgetakelde versie (midden) en Cecilia Gimenezs restauratieresultaat. (Centre de Estudios Borjanos)

(Gianluca Mezzofiore, CNN)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Drinken, slapen, praten, lachen en huilen

Een boek van bijna vijfhonderd bladzijden over drieëneenhalve eeuw geschiedenis van de Amsterdamse herbergen is, dat zal duidelijk zijn, niet een boek dat men in één adem uitleest. Hell moet over een engelengeduld beschikken omdat hij zich als een mol door tientallen meters archiefstukken van diverse herkomst heeft moeten vreten op zoek naar bruikbare gegevens.

Lees verder

Kroniek

Willeskop eigen baas

Tweehonderd jaar geleden, op 30 september 1818 krijgt Willeskop zelfstandigheid en een eigen wapen. Wat een eer, zeker vergeleken met tegenwoordig: het buurtschap Willeskop ligt verdeeld in de gemeenten Montfoort en Oudewater. Het telt wat boerderijen en huizen langs de N228. Maar Willeskop was van 1818 tot 1989 een zelfstandige gemeente.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder