Stelling

Onze oliedorst financiert onze wapenindustrie

Stem

Agenda

Elamieten, Parthen en Seleuciden
Al decennia leven Iran en het Westen onder gespannen politieke verhoudingen, hetgeen bijdraagt aan een relatief grote onbekendheid met de Iraanse oude cultuur. De expositie Iran, bakermat van de beschaving in het Drents Museum belicht in een razend tempo het historisch enorm rijke land.
Dames van de barok
Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in het door mannen gedomineerde Italië tussen de late Renaissance en de Barok? Deze vraag onderzoekt het Museum voor Schone Kunsten Gent in zijn najaarstentoonstelling. Aan de hand van een vijftig-tal topwerken brengt het museum de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1580 tot 1680 aan het licht.

Hippie-archeologie

08 augustus 2018 Siebrand Krul

Een weide in Bethel, een dorp in de Amerikaanse staat New York, is niet de eerste locatie waar je aan denkt voor archeologisch onderzoek. Maar toch, het is historische grond want hier werd in augustus 1969 een van de allerberoemdste popfestivals ooit gehouden: Woodstock. In aanloop naar de herdenking volgend jaar ondernam een naburige universiteit serieus grondonderzoek.

Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat het spektakel met onder anderen iconen als Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash & Young, Santana, Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, Janis Joplin en Jimmy Hendrix optraden. Afgelopen tijd deed de universiteit van Binghamton archeologisch onderzoek naar de plaats waar in de zomer van 1969 nijna een half miljoen hippies en muziekfans samen kwamen voor een ongekende driedaagse van muziek, drugs en veel vrije liefde. Dus hoopten de onderzoekers nog wel iets terug te vinden uit die tijd.
Dat viel een beetje tegen. Helaas werd er geen plectrum gevonden van Jimmy Hendrix of een injectiespuit van Janis Joplin. Wel lipjes van bierblikken en veel glasscherven.

 

Opening van het Woodstockfestival door de swami, de hindoeïstische meester. Hindoeïsme was in die jaren populair onder de jongeren.

 

Vredeshek

Volgens onderzoeksleider John Anderson ging het niet echt om spectaculaire vondsten. ‘Het belangrijkste doel was de precieze locatie van het festivalpodium te achterhalen’. Dat lukte goed met behulp van de vele luchtfoto’s die werden gemaakt. Ook de precieze locatie van het beroemde houten ‘Vredeshek’ dat destijds voor het podium stond is getraceerd. Anderson kan nu ook precies de plek aangeven waar de artiesten stonden en dat is belangrijke informatie voor de talloze muziekpelgrims die het terrein ieder jaar nog bezoeken. ‘Mensen kunnen nu op de heuvel staan en zeggen: kijk daar stond Jimi Hendrix om half negen ’s ochtends te spelen.’

 


Het gras wordt door archeologen opgerold om onder de zoden te zoeken naar sporen van het festival. (Associated Press)

 

De wetenschappers pakken het onderzoek quasi-serieus aan; trots wordt een topvondst gepresenteerd, een clipje van een drankblikje.

 

Welja: wandelroutes

Bedoeling is alle informatie te verwerken in nieuwe wandelroutes ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het festival, volgend jaar. ‘Het is één van de weinige vreedzame historische sites in de Amerikaanse cultuur’, meent museumdirecteur Wade Lawrence, die een samenwerking aanging met de Binghamton University, afdeling Public Archaeology. Volgend jaar worden er veel bezoekers verwacht. In augustus 2019 staan op de site ook optredens gepland ter gelegenheid van het jubileum.
(Algemeen Dagblad/Bob van Huët)

(Openingsbeeld: Archeoloog Josh Anderson onderzoekt de grond waarop in augustus 1969 het iconische Woodstockfestival werd gehouden. (Associated Press)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Roomse wonderkamer

‘De verscheidenheid aan historische getuigenissen is vrijwel onbeperkt. Alles wat de mens zegt of schrijft, alles wat hij maakt of aanraakt, kan en moet ons iets over hem vertellen’. Die passage uit Geschiedenis als ambacht, het essay van de Franse historicus en Annales-stichter Marc Bloch, weerklinkt als een riedel na lectuur van dit alleraardigst boek(je).

Lees verder

Kroniek

Zijn garnalen vis?

Op 12 oktober 1928, negentig jaar geleden, doet de kantonrechter te Lemmer uitspraak in de zaak tegen de Lemster vissers, die vervolgd waren omdat zij garnalen buiten de afslag om verkocht hadden. Dat mag niet, zo wordt gezegd, want de gemeenteverordening bepaalt dat alle vis aan de afslag moet worden verkocht. De betrokken vissers zijn van rechtsvervolging ontslagen, omdat, zo zegt de kantonrechter, de garnaal geen vis is.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder