Stelling

Alle scholieren moeten een gratis museumpas krijgen

Stem

Agenda

‘Hoe maakt u het?’
Zondag 28 april is de Vlaamse Erfgoeddag, met 950 gratis activiteiten rondom ambachten en vakmanschap. ‘Handenwerk’ spreekt steeds meer mensen aan, net als de bijhorende verhalen over het doorgeven van vaardigheden, kennis en inzicht. Het erfgoed dus. Het rijke programma van deze editie is vanaf nu online raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be
Onse huysen verciert
Werd Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog geboren, het was de Synode van Dordrecht (1618-1619) die onze taal en (protestantse) cultuur heeft gevormd. De stad herdenkt deze destijds internationale gebeurtenis met drie tentoonstellingen en tal van activiteiten, zoals in het Dordts Patriciërshuis, waar de expositie ‘Kerkelijke en politieke strijd in prenten’ veel zegt over de gevarendriehoek remonstranten, contraremonstranten en katholieken.

Hippie-archeologie

08 augustus 2018

Een weide in Bethel, een dorp in de Amerikaanse staat New York, is niet de eerste locatie waar je aan denkt voor archeologisch onderzoek. Maar toch, het is historische grond want hier werd in augustus 1969 een van de allerberoemdste popfestivals ooit gehouden: Woodstock. In aanloop naar de herdenking volgend jaar ondernam een naburige universiteit serieus grondonderzoek.

Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat het spektakel met onder anderen iconen als Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash & Young, Santana, Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, Janis Joplin en Jimmy Hendrix optraden. Afgelopen tijd deed de universiteit van Binghamton archeologisch onderzoek naar de plaats waar in de zomer van 1969 nijna een half miljoen hippies en muziekfans samen kwamen voor een ongekende driedaagse van muziek, drugs en veel vrije liefde. Dus hoopten de onderzoekers nog wel iets terug te vinden uit die tijd.
Dat viel een beetje tegen. Helaas werd er geen plectrum gevonden van Jimmy Hendrix of een injectiespuit van Janis Joplin. Wel lipjes van bierblikken en veel glasscherven.

 

Opening van het Woodstockfestival door de swami, de hindoeïstische meester. Hindoeïsme was in die jaren populair onder de jongeren.

 

Vredeshek

Volgens onderzoeksleider John Anderson ging het niet echt om spectaculaire vondsten. ‘Het belangrijkste doel was de precieze locatie van het festivalpodium te achterhalen’. Dat lukte goed met behulp van de vele luchtfoto’s die werden gemaakt. Ook de precieze locatie van het beroemde houten ‘Vredeshek’ dat destijds voor het podium stond is getraceerd. Anderson kan nu ook precies de plek aangeven waar de artiesten stonden en dat is belangrijke informatie voor de talloze muziekpelgrims die het terrein ieder jaar nog bezoeken. ‘Mensen kunnen nu op de heuvel staan en zeggen: kijk daar stond Jimi Hendrix om half negen ’s ochtends te spelen.’

 


Het gras wordt door archeologen opgerold om onder de zoden te zoeken naar sporen van het festival. (Associated Press)

 

De wetenschappers pakken het onderzoek quasi-serieus aan; trots wordt een topvondst gepresenteerd, een clipje van een drankblikje.

 

Welja: wandelroutes

Bedoeling is alle informatie te verwerken in nieuwe wandelroutes ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het festival, volgend jaar. ‘Het is één van de weinige vreedzame historische sites in de Amerikaanse cultuur’, meent museumdirecteur Wade Lawrence, die een samenwerking aanging met de Binghamton University, afdeling Public Archaeology. Volgend jaar worden er veel bezoekers verwacht. In augustus 2019 staan op de site ook optredens gepland ter gelegenheid van het jubileum.
(Algemeen Dagblad/Bob van Huët)

(Openingsbeeld: Archeoloog Josh Anderson onderzoekt de grond waarop in augustus 1969 het iconische Woodstockfestival werd gehouden. (Associated Press)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Haat-liefde

Werden in het verleden handboeken over de geschiedenis van de Katholieke Kerk vooral vanuit de Nijmeegse universiteit geschreven, nu namen Tilburgse collega’s het stokje over. Schelkens, Van Geest en Van Gennip hebben hun colleges over twee millennia christendom uitgewerkt tot een compact handboek. In een heldere stijl zijn de auteurs er goed in geslaagd om, weliswaar laverend, een gulden middenweg te bewandelen tussen enerzijds een institutionele geschiedschrijving en anderzijds een ideeën- en mentaliteitsgeschiedenis.

Lees verder

Kroniek

Robinson Crusoe verschijnt

Op 25 april 1719, 300 jaar geleden, wordt Daniel Defoes ‘Robinson Crusoe’ gepubliceerd. Doordat de auteursnaam in de eerste editie ontbrak, namen de lezers aan dat Crusoe werkelijk bestond en dit een autobiografische vertelling van diens wonderlijke avonturen was.

Lees verder

Heilige van de week

Joris 23 april († 303)

Joris is afgeleidt van het Griekse georgius. Dit betekent landbouwer.

Lees verder