Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Hippie-archeologie

08 augustus 2018 Siebrand Krul

Een weide in Bethel, een dorp in de Amerikaanse staat New York, is niet de eerste locatie waar je aan denkt voor archeologisch onderzoek. Maar toch, het is historische grond want hier werd in augustus 1969 een van de allerberoemdste popfestivals ooit gehouden: Woodstock. In aanloop naar de herdenking volgend jaar ondernam een naburige universiteit serieus grondonderzoek.

Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat het spektakel met onder anderen iconen als Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash & Young, Santana, Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, Janis Joplin en Jimmy Hendrix optraden. Afgelopen tijd deed de universiteit van Binghamton archeologisch onderzoek naar de plaats waar in de zomer van 1969 nijna een half miljoen hippies en muziekfans samen kwamen voor een ongekende driedaagse van muziek, drugs en veel vrije liefde. Dus hoopten de onderzoekers nog wel iets terug te vinden uit die tijd.
Dat viel een beetje tegen. Helaas werd er geen plectrum gevonden van Jimmy Hendrix of een injectiespuit van Janis Joplin. Wel lipjes van bierblikken en veel glasscherven.

 

Opening van het Woodstockfestival door de swami, de hindoeïstische meester. Hindoeïsme was in die jaren populair onder de jongeren.

 

Vredeshek

Volgens onderzoeksleider John Anderson ging het niet echt om spectaculaire vondsten. ‘Het belangrijkste doel was de precieze locatie van het festivalpodium te achterhalen’. Dat lukte goed met behulp van de vele luchtfoto’s die werden gemaakt. Ook de precieze locatie van het beroemde houten ‘Vredeshek’ dat destijds voor het podium stond is getraceerd. Anderson kan nu ook precies de plek aangeven waar de artiesten stonden en dat is belangrijke informatie voor de talloze muziekpelgrims die het terrein ieder jaar nog bezoeken. ‘Mensen kunnen nu op de heuvel staan en zeggen: kijk daar stond Jimi Hendrix om half negen ’s ochtends te spelen.’

 


Het gras wordt door archeologen opgerold om onder de zoden te zoeken naar sporen van het festival. (Associated Press)

 

De wetenschappers pakken het onderzoek quasi-serieus aan; trots wordt een topvondst gepresenteerd, een clipje van een drankblikje.

 

Welja: wandelroutes

Bedoeling is alle informatie te verwerken in nieuwe wandelroutes ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het festival, volgend jaar. ‘Het is één van de weinige vreedzame historische sites in de Amerikaanse cultuur’, meent museumdirecteur Wade Lawrence, die een samenwerking aanging met de Binghamton University, afdeling Public Archaeology. Volgend jaar worden er veel bezoekers verwacht. In augustus 2019 staan op de site ook optredens gepland ter gelegenheid van het jubileum.
(Algemeen Dagblad/Bob van Huët)

(Openingsbeeld: Archeoloog Josh Anderson onderzoekt de grond waarop in augustus 1969 het iconische Woodstockfestival werd gehouden. (Associated Press)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder