Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Hippie-archeologie

08 augustus 2018 Siebrand Krul

Een weide in Bethel, een dorp in de Amerikaanse staat New York, is niet de eerste locatie waar je aan denkt voor archeologisch onderzoek. Maar toch, het is historische grond want hier werd in augustus 1969 een van de allerberoemdste popfestivals ooit gehouden: Woodstock. In aanloop naar de herdenking volgend jaar ondernam een naburige universiteit serieus grondonderzoek.

Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat het spektakel met onder anderen iconen als Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash & Young, Santana, Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, Janis Joplin en Jimmy Hendrix optraden. Afgelopen tijd deed de universiteit van Binghamton archeologisch onderzoek naar de plaats waar in de zomer van 1969 nijna een half miljoen hippies en muziekfans samen kwamen voor een ongekende driedaagse van muziek, drugs en veel vrije liefde. Dus hoopten de onderzoekers nog wel iets terug te vinden uit die tijd.
Dat viel een beetje tegen. Helaas werd er geen plectrum gevonden van Jimmy Hendrix of een injectiespuit van Janis Joplin. Wel lipjes van bierblikken en veel glasscherven.

 

Opening van het Woodstockfestival door de swami, de hindoeïstische meester. Hindoeïsme was in die jaren populair onder de jongeren.

 

Vredeshek

Volgens onderzoeksleider John Anderson ging het niet echt om spectaculaire vondsten. ‘Het belangrijkste doel was de precieze locatie van het festivalpodium te achterhalen’. Dat lukte goed met behulp van de vele luchtfoto’s die werden gemaakt. Ook de precieze locatie van het beroemde houten ‘Vredeshek’ dat destijds voor het podium stond is getraceerd. Anderson kan nu ook precies de plek aangeven waar de artiesten stonden en dat is belangrijke informatie voor de talloze muziekpelgrims die het terrein ieder jaar nog bezoeken. ‘Mensen kunnen nu op de heuvel staan en zeggen: kijk daar stond Jimi Hendrix om half negen ’s ochtends te spelen.’

 


Het gras wordt door archeologen opgerold om onder de zoden te zoeken naar sporen van het festival. (Associated Press)

 

De wetenschappers pakken het onderzoek quasi-serieus aan; trots wordt een topvondst gepresenteerd, een clipje van een drankblikje.

 

Welja: wandelroutes

Bedoeling is alle informatie te verwerken in nieuwe wandelroutes ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het festival, volgend jaar. ‘Het is één van de weinige vreedzame historische sites in de Amerikaanse cultuur’, meent museumdirecteur Wade Lawrence, die een samenwerking aanging met de Binghamton University, afdeling Public Archaeology. Volgend jaar worden er veel bezoekers verwacht. In augustus 2019 staan op de site ook optredens gepland ter gelegenheid van het jubileum.
(Algemeen Dagblad/Bob van Huët)

(Openingsbeeld: Archeoloog Josh Anderson onderzoekt de grond waarop in augustus 1969 het iconische Woodstockfestival werd gehouden. (Associated Press)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder