Stelling

Alle mondiale problemen hebben één oorzaak: er zijn teveel mensen

Stem

Agenda

Oorlogsgetuigen
De Tachtigjarige Oorlog leeft vooral voort als de moedige opstand van de nietige Lage Landen tegen het oppermachtige en brute Spanje. De werkelijkheid was complexer. Sociale ongelijkheid, godsdiensttwisten, verstedelijking en verburgerlijking zijn maar een paar ingrediënten van het verhaal, dat ooit begon als een schreeuw om meer individuele vrijheid. 80 jaar oorlog in het Rijksmuseum in Amsterdam wil het hele verhaal vertellen.
Anonieme Richter
Gerhard Richter, een grote Duitse kunstenaar, inspireerde filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck (‘Das Leben der Anderen’) voor de film ‘Werk ohne Autor’, dat een beklemmend beeld schetst van Duitsland in en na de Tweede Wereldoorlog. Ook geeft de film een goed overzicht van de verschillende kunststromingen in de vorige eeuw.
Koloniaal museum Tervuren
Eind vorig jaar heropende het Afrikamuseum in Tervuren. Al ver voor daarvoor daverde het in de media over de manier waarop het museum, quasi-modern Africamuseum genaamd, het koloniale verleden zou presenteren. Zoals de stichter, Leopold II, bedoeld had? Of met uitleg over de zwarte kanten van het verleden, ongeacht het koninklijk tintje?

Een onmogelijk huwelijk?

08 augustus 2018 Siebrand Krul

Een gemiddelde van negentien moorden per uur. Geef toe. Een 18+ game als Assassin’s Creed: Origins kan bezwaarlijk als een kindvriendelijke leeromgeving bestempeld worden. Nu probeert gameontwikkelaar Ubisoft met een educatieve, geweldloze rondleiding de grandeur van het Oude Egypte in 3D-versie te doen herleven. Een adembenemende ervaring, maar of de conservatieve onderwijswereld het geweer van schouder wil veranderen, is zeer de vraag.

Mijn proefpersoon, een ervaren gamer van vooraan de twintig, deed er 28 uur over om een virtueel parcours van 264 kilometer af te leggen in de laatste game uit de successerie Assassin’s Creed. In die tijdsspanne had hij 1.174 tegenstanders omgebracht en moest hij nog meer dan een derde van de uitdagingen in het spel aangaan. Het hoofdpersonage Bayek, gestuurd door de spelconsole, stuiterde over de tempels van Memphis, drong de piramides van Gizeh binnen, bezocht de legendarische bibliotheek van Alexandrië, vond ‘rust’ in de oase van Siwa en doorkruiste Cyrene. Ondertussen moordde en vocht hij dat het een lieve lust is, met een arsenaal aan wapens naar keuze.

 

Een virtuele wandeling in het Oude Egypte

Voor deze game, de tiende van de reeks, hebben de makers extra tijd genomen om de historische setting zo accuraat mogelijk uit te beelden. Oog voor de historische context is altijd een troef geweest van deze reeks. Eerder kwamen al Jeruzalem (Derde Kruistocht), Firenze (renaissance), Boston (Amerikaanse Onafhankelijkheidsstrijd), Parijs (Franse Revolutie) en Londen (Industriële Revolutie) aan bod. De verhaallijn lijkt voor de makers meer een flinterdun alibi te zijn om het verleden virtueel én virtuoos in beeld te brengen: een strijd tussen de Assassijnen, een factie die vecht voor vrijheid-blijheid, en de orde van de Tempeliers, een rooms-katholiek geïnspireerde sekte die vecht voor vrijheid door overheersing. De oorsprong van dit eeuwenoude complot waarop Dan Brown jaloers zou zijn, ligt precies in het Oude Egypte. Vandaar de titel. De game speelt zich af in de 1ste eeuw v.Chr. toen farao Ptolemaeus XIII en zijn zus Cleopatra in een bittere machtsstrijd waren verwikkeld. De keuze voor de Laat-Ptolemeïsche periode laat ook toe hellenistische invloeden en de nakende inlijving in het Romeinse rijk te verwerken.

Geen geweld

Nieuw is dat Ubisoft al die verzamelde kennis verwerkt en uitgebreid heeft in een gratis update: de zogenaamde Discovery Tour. Alle gewelddadige spelelementen uit de oorspronkelijke 18+ versie zijn geschrapt. Wat overblijft, is een virtuele wandeling in het Oude Egypte. Het hoofdpersonage Bayek volgt een gouden lijn tijdens één van de 75 wandelingen van maximaal vijf à tien minuten. Onderweg houdt hij halt op plaatsen waar een audiogids meer uitleg geeft over wat u ziet. Een infofiche in de hoek van het scherm geeft wat praktische informatie. De gesproken commentaar is zakelijk, duidelijk, boordevol leuke anekdotes maar toch met de nodige zin voor historische kritiek. Tijdens deze virtuele rondleiding komen niet alleen historische figuren (bijvoorbeeld Caesar), gebeurtenissen (beleg van Alexandrië) en imposante constructies aan bod maar ook meer alledaagse onderwerpen zoals de flora en fauna, de klederdracht, de dodenverering, de badcultuur… Kortom, een schat aan informatie afkomstig van specialisten ter zake.

Duur project

Ubisoft, een Franse multinational die vorig jaar bijna 12.000 medewerkers tewerkstelde, hoopt met deze update de brug naar het onderwijs te kunnen slaan. De gamesector is niet alleen heel lucratief maar ook heel erg concurrentieel. Commerciële games zijn big business. Een gamer die naam waardig, geeft zijn personage een eigen touch door andere kostuums, wapens of (mythische) lastdieren aan te kopen en passeert de shop met allerlei parafernalia. Van de serie zijn intussen ook stripalbums in mangastijl, romans en een film op de markt gekomen.

Aan de prijs zal het niet zozeer liggen of deze afgeleide van een populaire game jongeren voor geschiedenis kan warm maken. De Discovery Tour kost twintig euro en kan los van het spel op een pc geïnstalleerd worden, helaas zonder Nederlandstalige commentaar of onderschriften. Een commerciële game kost snel zestig euro en de consoles (PlayStation, Xbox) of pc’s met een krachtige videokaart zijn prijzig. Die laatste voorwaarde geldt ook voor de educatieve rondleiding. Volgens Tim Puttevils, pedagogisch adviseur van de katholieke scholen in de regio Mechelen-Brussel, is precies het prijskaartje één van de redenen waarom geen enkele school games in de lessen geschiedenis integreert. Hij ziet nog andere nadelen. Een game leren vraagt tijd; weinig leerkrachten hebben ervaring met games en games bieden zonder didactische verwerking geen meerwaarde.

 

 

Historische sensatie

Dat laatste spreekt Jeroen Van Kersavont tegen. Hij heeft zopas via Facebook het project Games@School opgestart met onverwacht veel respons. Wie verder kijkt dan de actie en het geweld dat enkel bedoeld is voor volwassenen, vindt historisch correct beeldmateriaal. Uit games als Far Cry Primal, dat zich afspeelt in de Prehistorie en ook uit de stal van Ubisoft komt, Call of Duty World War II en Kingdom Come: Deliverance (middeleeuwse Bohemen) heeft hij scènes gedistilleerd die zo in de klaspraktijk bruikbaar zijn en aansluiten bij de leefwereld van de jeugd.

Games zijn daarom te vergelijken met een historische film. Jonge mensen ervaren een historische sensatie. Een game helpt het verleden levendiger te maken, maar is en blijft vooral fictie, en geeft niet echt inzicht in de historische werkelijkheid. Voor dat inzicht blijft de nerd vooraan de klas nodig.
(Luc Minten)

Benieuwd naar het volledige artikel? Koop de nieuwste G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:



Boekbespreking

Friet voor de vogels

Terwijl ik dit boek in de tuin lees, hoor ik een groene halsbandparkiet. Kleurrijk voorbeeld van een stadsexoot, die zich, komend uit tropische bosgebieden, perfect heeft aangepast aan het koelere Europese stadsleven (in De Brusselse Neckstraat slapen er ’s avonds 4.000).

Lees verder

Kroniek

Ivanhoe

Tweehonderd jaar geleden, in 1819, creëerde Walter Scott een geheel nieuw literair genre, de historische roman. Met in de hoofdrol de held Ivanhoe. Hierna verschenen 'De Leeuw van Vlaanderen' van Hendrik Conscience, 'De drie musketiers' en 'Robin Hood'. Walter Scott verzon een figuur in een historische werkelijkheid. Zeker in de 19de eeuw speelde nationalistische elementen een belangrijke rol. Bij Ivanhoe zijn de Saksen de goeden, de (Franse) Normandiërs de kwaaierikken.

Lees verder

Heilige van de week

Rachel

15 januari(† ca. 1600 voor Chr.) Deze naam betekent in het Hebreeuws schaap. Rachel wordt genoemd in het Oude Testament. Op een dag komt er een jongen, Jakob, naar het dorp waar Rachel woont. Hij is verliefd op haar en wil met haar trouwen. Haar vader Laban wil dat Jakob eerst zeven jaar zijn kudde schapen hoedt. Jakob stemt toe.

Lees verder