Stelling

Excuses maken voor het (verre) verleden is onzinnig.

Stem

Agenda

Rotterdamse 'beroepsouwehoer'
Hallo, meneer de Uil - Waar brengt u ons naartoe? - Naar Fabeltjesland? - Eh, ja, naar Fabeltjesland. Velen zullen deze woorden van het kinderprogramma de Fabeltjeskrant kennen. De eerste afleveringen met Meneer de Uil en de andere dieren uit Fabeltjesland stammen uit 1968. Het programma werd inclusief herhalingen tot 1993 uitgezonden. Jong en oud voor de buis: ongekend.
Alex – De Kunst van Jacques Martin
Van alle helden die het pantheon van de stripwereld bevolken, is Alex een van de meest bijzondere personages. In 2018 viert Alex zijn zeventigjarige bestaan. Op 16 september 1948 was hij voor het eerst te zien in het weekblad Kuifje. Sindsdien werden twaalf miljoen albums verkocht met vertalingen naar vijftien talen. Al die tijd droeg hij eerlijkheid en rechtvaardigheid hoog in het vaandel, idealen die zijn geestelijke vader zeer dierbaar waren.

Welluidend erfgoed

28 juni 2018 S. Krul

Bij de naam Gilbert d’Haen gaat er niet onmiddellijk een belletje rinkelen. Nochtans hebben veel Vlamingen – in het bijzonder ouderen – werk van de Antwerpse fotograaf (geb. 1932) gezien. Vooral in de jaren zestig verschenen zijn foto’s in katholieke publicaties in Vlaanderen. Hij maakte talloos veel communieportretten en huwelijksreportages. In 2012 schonk hij 280.000 negatieven aan het Antwerpse Fotomuseum.

D’Haens werk werd afgedrukt in publicaties van de KSA, op de maandelijkse affiches van Kerk en Wereld, in catechesemappen of in uitgaven van de stad en de provincie Antwerpen. Naast ‘klassieke’ klussen werkte hij regelmatig in opdracht, vaak van wat men toen de ‘katholieke zuil’ noemde. In 2012 schonk hij zijn levenswerk – 280.000 negatieven en een reeks analoge afdrukken – aan het Fotomuseum Antwerpen. Met dat materiaal ging de jonge curator Maureen Magerman aan de slag, met als resultaat een tentoonstelling in de kapel van het Leuvense Katholieke Documentatiecentrum.

 

Communicantjes gefotografeerd in 1965.

 

De curator brengt veel meer dan een overzicht van het fotowerk van Gilbert d’Haen. Zij staat vooral stil bij de praktijk van de beroepsfotograaf, weliswaar autodidact, die hij was. Hij had geen artistieke ambities, maar etaleerde zijn technische kennis van de analoge fotografie en zijn deskundigheid in de donkere kamer met uitgekiende zwart-witfoto’s. Die foto’s tonen vaak aspecten van het dagelijkse leven in Vlaanderen die stilaan aan het verdwijnen waren. In die jaren 1960 en 1970 was de wereld inderdaad aan het veranderen: de kerk transformeerde na Vaticanum II, het platteland kwijnde weg, de verregaande modernisering liet zich overal gelden.
‘Gilbert d’Haen. Fotograaf’ laat de bezoeker kennismaken met die veranderende wereld en toont bovendien hoe opdrachtgevers en uitgevers, niet altijd respectvol, omgingen met het werk van de fotograaf. De tentoonstelling loopt tot 23 september.

https://kadoc.kuleuven.be/tentoonstellingen/2018/tt_2018_04_gilbert_dhaen_fotograaf

Kadoc, Vlamingenstraat 39, Leuven

Lees over meer interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Drinken, slapen, praten, lachen en huilen

Een boek van bijna vijfhonderd bladzijden over drieëneenhalve eeuw geschiedenis van de Amsterdamse herbergen is, dat zal duidelijk zijn, niet een boek dat men in één adem uitleest. Hell moet over een engelengeduld beschikken omdat hij zich als een mol door tientallen meters archiefstukken van diverse herkomst heeft moeten vreten op zoek naar bruikbare gegevens.

Lees verder

Kroniek

Willeskop eigen baas

Tweehonderd jaar geleden, op 30 september 1818 krijgt Willeskop zelfstandigheid en een eigen wapen. Wat een eer, zeker vergeleken met tegenwoordig: het buurtschap Willeskop ligt verdeeld in de gemeenten Montfoort en Oudewater. Het telt wat boerderijen en huizen langs de N228. Maar Willeskop was van 1818 tot 1989 een zelfstandige gemeente.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder