Stelling

De zwarte Zwarte Piet verdwijnt - uiteindelijk

Stem

Agenda

Saskia eventjes thuis
Een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt van Rijn, ‘Saskia en profil in kostbaar kostuum’ komt voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland. Rembrandt voltooide het portret van zijn vrouw Saskia Uylenburgh kort na haar dood in 1642. Vanaf 24 november is het werk te zien in de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ in het Fries Museum.
Schilder tussen de mensen
Van de Vlaamse schilder Adriaen Brouwer (ca. 1605-1638) is eigenlijk niet veel bekend. Hij werd geboren in Oudenaarde als zoon van een kartonschilder, maar woonde daar niet lang. Tijdens zijn turbulente leven zwierf hij door zowel de Noordelijke Nederlanden (Gouda, Amsterdam, Haarlem) als Zuidelijke Nederlanden. Hij stierf berooid in Antwerpen, waar hij ook nog enige tijd vastzat.

Welluidend erfgoed

28 juni 2018 Siebrand Krul

Bij de naam Gilbert d’Haen gaat er niet onmiddellijk een belletje rinkelen. Nochtans hebben veel Vlamingen – in het bijzonder ouderen – werk van de Antwerpse fotograaf (geb. 1932) gezien. Vooral in de jaren zestig verschenen zijn foto’s in katholieke publicaties in Vlaanderen. Hij maakte talloos veel communieportretten en huwelijksreportages. In 2012 schonk hij 280.000 negatieven aan het Antwerpse Fotomuseum.

D’Haens werk werd afgedrukt in publicaties van de KSA, op de maandelijkse affiches van Kerk en Wereld, in catechesemappen of in uitgaven van de stad en de provincie Antwerpen. Naast ‘klassieke’ klussen werkte hij regelmatig in opdracht, vaak van wat men toen de ‘katholieke zuil’ noemde. In 2012 schonk hij zijn levenswerk – 280.000 negatieven en een reeks analoge afdrukken – aan het Fotomuseum Antwerpen. Met dat materiaal ging de jonge curator Maureen Magerman aan de slag, met als resultaat een tentoonstelling in de kapel van het Leuvense Katholieke Documentatiecentrum.

 

Communicantjes gefotografeerd in 1965.

 

De curator brengt veel meer dan een overzicht van het fotowerk van Gilbert d’Haen. Zij staat vooral stil bij de praktijk van de beroepsfotograaf, weliswaar autodidact, die hij was. Hij had geen artistieke ambities, maar etaleerde zijn technische kennis van de analoge fotografie en zijn deskundigheid in de donkere kamer met uitgekiende zwart-witfoto’s. Die foto’s tonen vaak aspecten van het dagelijkse leven in Vlaanderen die stilaan aan het verdwijnen waren. In die jaren 1960 en 1970 was de wereld inderdaad aan het veranderen: de kerk transformeerde na Vaticanum II, het platteland kwijnde weg, de verregaande modernisering liet zich overal gelden.
‘Gilbert d’Haen. Fotograaf’ laat de bezoeker kennismaken met die veranderende wereld en toont bovendien hoe opdrachtgevers en uitgevers, niet altijd respectvol, omgingen met het werk van de fotograaf. De tentoonstelling loopt tot 23 september.

https://kadoc.kuleuven.be/tentoonstellingen/2018/tt_2018_04_gilbert_dhaen_fotograaf

Kadoc, Vlamingenstraat 39, Leuven

Lees over meer interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Wilhelmina niet, Hendrik wel

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft een buitengewoon aangenaam boek geschreven over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Tal van deels onbekende aspecten passeren de revue. Die Spelen wekten bij mij altijd de indruk dat ze gericht waren op Amsterdam en omgeving. Niet helemaal ten onrecht, zo blijkt uit het boek.

Lees verder

Kroniek

IJsberende keizer

Het is zes uur in de ochtend wanneer de dienstdoende sergeant bij de Limburgse grenspost Witte Huis te Eijsden een stoet van negen auto’s ziet naderen. Groot is zijn verbazing wanneer één van de inzittenden zich bekendmaakt als Wilhelm II von Hohenzollern, dat Nederland hem asiel wil verlenen en dat hij graag verder wil.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder