Stelling

De wonderen zijn wel degelijk de wereld uit

Stem

Agenda

Bruegeljaar
Naar aanleiding van het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude, staat het voorjaar van BOZAR, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, in het teken van de artistieke productie tijdens de bruisende 16de eeuw. Met de double-bill Bruegel en zijn tijd, presenteert het museum twee grote tentoonstellingen rond de Renaissance in de Lage Landen: Bernard van Orley en Prenten in de eeuw van Bruegel.
Hadj in Amsterdam
Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Jaarlijks nemen miljoenen moslims deel aan de hadj, de belangrijkste islamitische bedevaart naar Mekka, waaronder duizenden Nederlanders en Belgen. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft hen? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?
Meesterschapsnacht
Geschiedenis- en cultuurliefhebbers noteren dinsdagavond 19 maart in hun agenda: dan vinden er in heel Vlaanderen en Brussel geschiedenisactiviteiten rond ‘meesterschap’ plaats. Op veel plaatsen staan Vlaamse Meesters uit de schilderkunst in de schijnwerpers, maar ook andere vormen van meesterschap komen aan bod tijdens de 17de Nacht van de Geschiedenis.

Welluidend erfgoed

28 juni 2018 Siebrand Krul

Bij de naam Gilbert d’Haen gaat er niet onmiddellijk een belletje rinkelen. Nochtans hebben veel Vlamingen – in het bijzonder ouderen – werk van de Antwerpse fotograaf (geb. 1932) gezien. Vooral in de jaren zestig verschenen zijn foto’s in katholieke publicaties in Vlaanderen. Hij maakte talloos veel communieportretten en huwelijksreportages. In 2012 schonk hij 280.000 negatieven aan het Antwerpse Fotomuseum.

D’Haens werk werd afgedrukt in publicaties van de KSA, op de maandelijkse affiches van Kerk en Wereld, in catechesemappen of in uitgaven van de stad en de provincie Antwerpen. Naast ‘klassieke’ klussen werkte hij regelmatig in opdracht, vaak van wat men toen de ‘katholieke zuil’ noemde. In 2012 schonk hij zijn levenswerk – 280.000 negatieven en een reeks analoge afdrukken – aan het Fotomuseum Antwerpen. Met dat materiaal ging de jonge curator Maureen Magerman aan de slag, met als resultaat een tentoonstelling in de kapel van het Leuvense Katholieke Documentatiecentrum.

 

Communicantjes gefotografeerd in 1965.

 

De curator brengt veel meer dan een overzicht van het fotowerk van Gilbert d’Haen. Zij staat vooral stil bij de praktijk van de beroepsfotograaf, weliswaar autodidact, die hij was. Hij had geen artistieke ambities, maar etaleerde zijn technische kennis van de analoge fotografie en zijn deskundigheid in de donkere kamer met uitgekiende zwart-witfoto’s. Die foto’s tonen vaak aspecten van het dagelijkse leven in Vlaanderen die stilaan aan het verdwijnen waren. In die jaren 1960 en 1970 was de wereld inderdaad aan het veranderen: de kerk transformeerde na Vaticanum II, het platteland kwijnde weg, de verregaande modernisering liet zich overal gelden.
‘Gilbert d’Haen. Fotograaf’ laat de bezoeker kennismaken met die veranderende wereld en toont bovendien hoe opdrachtgevers en uitgevers, niet altijd respectvol, omgingen met het werk van de fotograaf. De tentoonstelling loopt tot 23 september.

https://kadoc.kuleuven.be/tentoonstellingen/2018/tt_2018_04_gilbert_dhaen_fotograaf

Kadoc, Vlamingenstraat 39, Leuven

Lees over meer interessante historische tentoonstellingen in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Plagen aan Europa’s rafelrand

Centraal in het boek Tussen drie plagen staat de overlevingsdrang van een onderdrukt volk in een klein land aan de rafelrand van Europa. Lijfland (het gebied van het hedendaagse Estland en Letland samen) was eeuwenlang een speelbal van elkaar beconcurrerende grootmachten

Lees verder

Kroniek

Bruidsstoet door wolven overvallen

De Weensche Zeit bevat een zeer sensationeel verhaal van een bruiloftsstoet, die in Russisch Azië door wolven overvallen werd. De bruiloftsstoet, 130 personen, reed in een dertigtal sleden van het dorp Obstipoff naar Tashkent op ongeveer dertig wersten vandaar. Haast was men in de stad aangekomen, toen de paarden plotseling teekenen van schrik gaven, die spoedig ook op de deelnemers van den stoet oversloeg. Troepen van honderden hongerige wolven kwamen van alle kanten opzetten en omringden de sleden.'

Lees verder

Heilige van de week

Walburga van Eichstätt

25 februari († 775 of 779) Deze naam betekent beschermster van het slagveld. Walburga is de dochter van de koning van Engeland. Als ze tien jaar is, sterft haar vader. Walburgis wordt in een klooster opgevoed. Als ze volwassen is gaat ze als missionaris naar Duitsland. Daar geneest ze zieken en redt een kind van de hongersdood. Na de dood van haar broer wordt ze abdis van het klooster in Heidenheim (Frankenland). Daar sterft ze. Later worden haar relieken naar Eichstätt overgebracht. Nu nog loopt er geneeskrachtige olie uit de rots waarop Walburga’s relieken zijn geplaatst.

Lees verder