Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Waffenkommando-ombouw

28 juni 2018 Siebrand Krul

Het voormalige Administratiegebouw van de Duitse marine in Huisduinen (Den Helder) is een indrukwekkend overblijfsel van de Atlantikwall. Het is in 1942 door de Duitse marine gebouwd als Nebelstelle van de marinevestiging Den Haag. Het pand maakte deel uit van een groter complex, met toegangspoort en een grote constructieloods. Het bijzondere aan het gebouw is de representatieve stijl waarin het is ontworpen, compleet met zuilen en trappartijen.

Dit Adminstratiegebouw, door brand verwoest in 2009, wordt nu herbouwd tot het Atlantikwall Centrum, dat volgend jaar de deuren opent. Bezoekers maken hier kennis met de Atlantikwall, de oorlogsgeschiedenis van het Waddengebied en van Den Helder. Het centrum is het startpunt voor een expeditie naar de Atlantikwall in het waddengebied.
Over het gebouw doen wilde verhalen de ronde, over bacchanalen die er plaats zouden hebben gevonden, bijvoorbeeld. In de volksmond werd het gebouw het Casino genoemd. Na de oorlog is het gebruikt door de Nederlandse Marine tot het eind 20ste eeuw werd afgestoten. Zeven jaar geleden verbrandde het dak nadat jongens een vuurtje in het gebouw hadden gestookt. Om het gebouw geschikt te maken voor het Atlantikwall Centrum wordt het Rijksmonument binnenkort grondig gerestaureerd en geconserveerd. In de ‘oude’ schil, die niet wordt hersteld, wordt een moderne ‘doos’ geplaatst, waarin het Atlantikwall Centrum wordt ingericht. Hier wordt het verhaal van de Atlantikwall vanuit verschillende perspectieven verteld: vanuit de ervaringen van Nederlandse en Duitse soldaten, bewoners van de stad en werknemers van de Rijkswerf, doelwit van bombardementen.

 

 

Atlantikwall
Na de verovering van West-Europa versterkten de Duitse legers de kust met batterijen. Aanvankelijk waren dit open batterijen. Na de inval in Rusland in 1941 wilde de Duitse legerleiding troepen vrijmaken voor het Oostfront. Om de kust met minder troepen te kunnen verdedigen, werd een bunkerbouwprogramma opgezet onder de naam Neue Westwall. Later werd deze bekend onder de propagandistische naam Atlantikwall.
Het Atlantikwall Centrum geeft een overzicht van de steunpunten van de Noordkaap tot aan Biarritz. Van Widerstandnesten tot Verteidigungsbereichte en Festungen. Ook de organisatie van dit enorme bouwprogramma wordt toegelicht.
Waaruit bestond de Atlantikwall in het Waddengebied? Waarvoor werd hij gebruikt? En wat betekende de aanleg voor de bewoners van het gebied? Dit deel van de tentoonstelling gaat in op de bunkers langs de waddenkust en in het bijzonder op de tien locaties die toegankelijk en beleefbaar zijn gemaakt voor bezoekers. Met ‘cliffhangers’ worden bezoekers uitgenodigd deze locaties te bezoeken om kennis te nemen van het vervolg van het verhaal.

 

 

Den Helder
Den Helder heeft zwaar geleden onder de oorlog en de aanleg van de Atlantikwall. Grote delen van de stad zijn gesloopt voor een vrij schootsveld. Andere delen zijn verwoest door de geallieerde bombardementen. In het huidige Den Helder kan de bezoeker nog veel restanten van de Atlantikwall terugvinden. Op verschillende plekken zijn nog bunkers aanwezig. Deze kunnen vanuit het Atlantikwall Centrum worden bezocht.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder