Stelling

Onze oliedorst financiert onze wapenindustrie

Stem

Agenda

Elamieten, Parthen en Seleuciden
Al decennia leven Iran en het Westen onder gespannen politieke verhoudingen, hetgeen bijdraagt aan een relatief grote onbekendheid met de Iraanse oude cultuur. De expositie Iran, bakermat van de beschaving in het Drents Museum belicht in een razend tempo het historisch enorm rijke land.
Dames van de barok
Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in het door mannen gedomineerde Italië tussen de late Renaissance en de Barok? Deze vraag onderzoekt het Museum voor Schone Kunsten Gent in zijn najaarstentoonstelling. Aan de hand van een vijftig-tal topwerken brengt het museum de cruciale rol van de vrouw in de Italiaanse schilderkunst van 1580 tot 1680 aan het licht.

Karl verliest zijn stad

09 mei 2018 Siebrand Krul

Op 10 mei 1953, 65 jaar geleden, werd de Saksische stad Chemnitz hernoemd tot Karl-Marx-Stadt. Dat was een uitloper van het ‘Marx-jaar’ en ook, zo verklaarde ministerpresident Otto Grotewohl van de DDR, een hommage aan de sterke arbeideristische traditie van de stad. Naar de mening van al die arbeiders werd niet getaald.

Zij concentreerden zich op de heropbouw van de industrie, wat wonderwel lukte: liefst 20% van de industriële productie van de DDR vond in Chemnitz plaats, van alle werktuigbouw kwam een derde uit deze stad.
Wilde men aanvankelijk de verwoeste stad heropbouwen (Altes Rathaus, Siegertschen Haus, Roter Turm, Opernhaus), met het verstrijken van de tijd werd almaar rigoureuzer afscheid van het verleden genomen tot tenslotte in maart 1961 zelfs de oude Paulikirche met veel kabaal werd opgeblazen.
Na de val van de Muur kwam meteen de discussie op gang om de historische stadsnaam terug te halen. Op 22 april 1990 volgde hierover een referendum, waarbij 76% voor herstel van ‘Chemnitz’ stemde. Op 1 juni volgde het stadsbestuur die keus.
De naam Chemnitz stamt van de rivier die door de stad stroomt, is van Sorbische oorsprong en betekent zoveel als ‘steenbeek’.

 

Het voormalige Karl-Marx-Forum met zijn borstbeeld te Chemnitz.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Roomse wonderkamer

‘De verscheidenheid aan historische getuigenissen is vrijwel onbeperkt. Alles wat de mens zegt of schrijft, alles wat hij maakt of aanraakt, kan en moet ons iets over hem vertellen’. Die passage uit Geschiedenis als ambacht, het essay van de Franse historicus en Annales-stichter Marc Bloch, weerklinkt als een riedel na lectuur van dit alleraardigst boek(je).

Lees verder

Kroniek

Zijn garnalen vis?

Op 12 oktober 1928, negentig jaar geleden, doet de kantonrechter te Lemmer uitspraak in de zaak tegen de Lemster vissers, die vervolgd waren omdat zij garnalen buiten de afslag om verkocht hadden. Dat mag niet, zo wordt gezegd, want de gemeenteverordening bepaalt dat alle vis aan de afslag moet worden verkocht. De betrokken vissers zijn van rechtsvervolging ontslagen, omdat, zo zegt de kantonrechter, de garnaal geen vis is.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder