Stelling

Gelukkig bestaat er geen buitenaards leven

Stem

Agenda

Gewapend met Schoonheid
Bij het zien van imposante kastelen, glimmende harnassen en dodelijke wapens denken we bijna altijd aan mannen. Maar wie macht en kracht alleen met ridders en mannelijkheid associeert, komt bedrogen uit. Op het Muiderslot is tot eind oktober de tentoonstelling ‘Gewapend met Schoonheid’ te zien waarin de machtsmiddelen van de vrouw, vaak onzichtbaar, maar des te voelbaarder, centraal staan.
Vergeten kroonprins
Vierhonderd jaar geleden werd Filips Willem van Oranje begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. Naar aanleiding van dit jubileum is er een tentoonstelling samengesteld, die niet alleen enkele hoofdrolspelers van de Opstand belicht, maar ook het leven in en rond de Oranjestad zelf.

Karl verliest zijn stad

09 mei 2018 S. Krul

Op 10 mei 1953, 65 jaar geleden, werd de Saksische stad Chemnitz hernoemd tot Karl-Marx-Stadt. Dat was een uitloper van het ‘Marx-jaar’ en ook, zo verklaarde ministerpresident Otto Grotewohl van de DDR, een hommage aan de sterke arbeideristische traditie van de stad. Naar de mening van al die arbeiders werd niet getaald.

Zij concentreerden zich op de heropbouw van de industrie, wat wonderwel lukte: liefst 20% van de industriële productie van de DDR vond in Chemnitz plaats, van alle werktuigbouw kwam een derde uit deze stad.
Wilde men aanvankelijk de verwoeste stad heropbouwen (Altes Rathaus, Siegertschen Haus, Roter Turm, Opernhaus), met het verstrijken van de tijd werd almaar rigoureuzer afscheid van het verleden genomen tot tenslotte in maart 1961 zelfs de oude Paulikirche met veel kabaal werd opgeblazen.
Na de val van de Muur kwam meteen de discussie op gang om de historische stadsnaam terug te halen. Op 22 april 1990 volgde hierover een referendum, waarbij 76% voor herstel van ‘Chemnitz’ stemde. Op 1 juni volgde het stadsbestuur die keus.
De naam Chemnitz stamt van de rivier die door de stad stroomt, is van Sorbische oorsprong en betekent zoveel als ‘steenbeek’.

 

Het voormalige Karl-Marx-Forum met zijn borstbeeld te Chemnitz.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Innige relatie

Abdul Karim is pas 24 wanneer hij in 1887 uit Indië in Engeland aankomt als persoonlijke tafeldienaar van koningin Victoria. De vroegere assistent-klerk van de gevangenis in Agra promoveert spoedig tot privé-secretaris of Munshi van de keizerin van India herself; hij leert haar Urdu, instrueert Indiase zaken en wordt haar favoriete gezelschap.

Lees verder

Kroniek

Karl verliest zijn stad

Op 10 mei 1953, 65 jaar geleden, werd de Saksische stad Chemnitz hernoemd tot Karl-Marx-Stadt. Dat was een uitloper van het ‘Marx-jaar’ en ook, zo verklaarde ministerpresident Otto Grotewohl van de DDR, een hommage aan de sterke arbeideristische traditie van de stad. Naar de mening van al die arbeiders werd niet getaald.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder