Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Digispoorzoeken

09 mei 2018 Siebrand Krul

De Vlaamse erfgoedorganisatie Faro heeft haar erfgoedapp opnieuw laten maken. Feedback van de gebruikers is gebruikt om de app verder te vereenvoudigen. De focus ligt vooral op 'informatie bij erfgoed op locatie': zo maakte de ErfgoedKaart plaats voor een overzichtslijst met locaties en routes waar de gebruiker de app kan inzetten.

Nieuw is ook dat de gebruiker, eenmaal met een tour gestart, enkel nog informatie te zien krijgt over die tour. De dichtbij-functie toont alleen nog informatie in een straal van vijftig meter of dichternij. Elke vijf seconden checkt de app of er nieuwe beacons in de buurt zijn en wordt het scherm automatisch geüpdatet.
Met het oog op de uitlening van toestellen – de ErfgoedApp is bruikbaar als audiogids – zit er nu ook een taalkeuze in de app, waarmee bijvoorbeeld baliemedewerkers eenvoudig de taal kunnen wijzigen in de taal van de bezoeker. Naast Nederlands, Frans, Duits en Engels is nu ook Spaans toegevoegd.
Op vraag van het Africamuseum ontwikkelde FARO ook een audiosync, waarmee een museum, archief of erfgoedbibliotheek een film kan laten spelen op een scherm in een tentoonstelling, zonder geluid. Met de ErfgoedApp kan de bezoeker de film scannen en krijgt hij/zij vervolgens het geluid te horen, via zijn smartphone.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder