Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Verdwenen maar behouden

28 maart 2018 Siebrand Krul

De verdronken stad Reimerswaal is officieel een rijksmonument. De stad in de Oosterschelde heeft die status van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gekregen. Het aparte is: je ziet er niks van want Reimerswaal ligt al honderden jaren onder het zand in de buurt van de Oesterdam.

Waar de nieuwe status wel goed voor is, is het belemmeren van schatgravers. Het gebied mag nu al niet betreden worden, omdat het een natuurgebied is, maar dit is een extra maatregel.
Reimerswaal was in de Middeleeuwen de derde stad van Zeeland. Alleen Middelburg en Zierikzee waren groter. De stad had een markt, een stadhuis, een kerk, een klooster en natuurlijk een haven. Reimerswaal werd omschreven als groot en welvarend. Maar op 5 november 1530 sloeg het noodlot toe en werd de stad getroffen door een watersnoodramp, de Sint Felixvloed. In de jaren daarna werd de stad keer op keer getroffen door watersnoden. De inwoners deden verwoede pogingen de stad te redden, maar in 1573 ging het opnieuw mis. De geuzen kwamen en staken Reimerswaal in brand. De stad verviel en in 1631, ruim honderd jaar na de Sint Felixvloed, verlieten de laatste inwoners de stad. Nu zijn bij laag water alleen nog overblijfselen van de stad te zien.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder