Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Staatskinderen ontheemd

28 maart 2018 Siebrand Krul

Terwijl we wachten op koloniale verhalen van het nieuwe museum over Midden-Afrika in Tervuren en we om de oren worden geslagen met discussies over standbeelden van koning Leopold II en zijn koloniale helpers, duiken af en toe bijzondere verhalen op. Het beleid rond en het lot van kinderen uit gemengde relaties in Rwanda, Burundi en het Congolese Kivu is zo’n vergeten hoofdstuk uit de Belgische koloniale geschiedenis.

Het was een gedwongen evacuatie, dikwijls tegen de uitdrukkelijke wens van hun moeders, want de meeste kinderen waren geen wezen. Omdat ze als kind van een blanke man en een zwarte vrouw niet pasten in het duaal beeld en organisatie van de koloniale samenleving, werd, onder staatscontrole, hun internaatsopvoeding door een speciaal instituut zoals Save georganiseerd. Ook de evacuatie gebeurde met steun en goedkeuring van de koloniale overheid in Brussel. Zowel kinderen uit katholieke als protestantse instituten werden naar België ‘verstuurd’. Daar werden ze geadopteerd door gewone Belgische gezinnen. Losgetrokken uit alle bekende structuren en zonder begeleiding die naam waard, was het niet voor elk kind een eenvoudig integratieproces. Het botste soms hard, met opname in gevangenis en gesloten instelling tot gevolg. Ze bouwden met vallen en opstaan een leven op in Europa. Het gaat hier ‘slechts’ over een driehonderdtal kinderen die begin jaren 1960 naar België kwamen. Maar het is geen fraai hoofdstuk uit de Belgische paternalistische publieke en missionaire kolonisatiegeschiedenis. Gelukkig is het geschreven op een moment dat de meeste gestolen kinderen nog leven en deze ‘humanitaire’ actie voor iedereen kan geduid worden.
(Harry van Royen)

Sarah Heynssens, De kinderen van Save. Een geschiedenis tussen Afrika en België
Polis, Kalmthout 2017. 378 blz., € 24,99 ISBN 978 94 631 0231 5

Lees nog veel meer recensies van historische boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder