Stelling

Antisemitisme is een onuitroeibaar menselijk defect

Stem

Agenda

Topstukken in perspectief
p donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling ‘Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie’ in het Nationaal Archief in Den Haag. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland.
Cold Case Hammarskjöld
Begin april komt de film ‘Cold Case Hammarskjöld’ in de bioscopen. De Deense regisseur Mads Brügger en de Zweedse privédetective Göran Björkdahl onderzoeken de mysterieuze dood in 1961 van VN-secretaris Dag Hammarskjöld. De Zweed streed voor Congo’s onafhankelijkheid en maakte zich daarmee gehaat in het Westen.

Staatskinderen ontheemd

28 maart 2018

Terwijl we wachten op koloniale verhalen van het nieuwe museum over Midden-Afrika in Tervuren en we om de oren worden geslagen met discussies over standbeelden van koning Leopold II en zijn koloniale helpers, duiken af en toe bijzondere verhalen op. Het beleid rond en het lot van kinderen uit gemengde relaties in Rwanda, Burundi en het Congolese Kivu is zo’n vergeten hoofdstuk uit de Belgische koloniale geschiedenis.

Het was een gedwongen evacuatie, dikwijls tegen de uitdrukkelijke wens van hun moeders, want de meeste kinderen waren geen wezen. Omdat ze als kind van een blanke man en een zwarte vrouw niet pasten in het duaal beeld en organisatie van de koloniale samenleving, werd, onder staatscontrole, hun internaatsopvoeding door een speciaal instituut zoals Save georganiseerd. Ook de evacuatie gebeurde met steun en goedkeuring van de koloniale overheid in Brussel. Zowel kinderen uit katholieke als protestantse instituten werden naar België ‘verstuurd’. Daar werden ze geadopteerd door gewone Belgische gezinnen. Losgetrokken uit alle bekende structuren en zonder begeleiding die naam waard, was het niet voor elk kind een eenvoudig integratieproces. Het botste soms hard, met opname in gevangenis en gesloten instelling tot gevolg. Ze bouwden met vallen en opstaan een leven op in Europa. Het gaat hier ‘slechts’ over een driehonderdtal kinderen die begin jaren 1960 naar België kwamen. Maar het is geen fraai hoofdstuk uit de Belgische paternalistische publieke en missionaire kolonisatiegeschiedenis. Gelukkig is het geschreven op een moment dat de meeste gestolen kinderen nog leven en deze ‘humanitaire’ actie voor iedereen kan geduid worden.
(Harry van Royen)

Sarah Heynssens, De kinderen van Save. Een geschiedenis tussen Afrika en België
Polis, Kalmthout 2017. 378 blz., € 24,99 ISBN 978 94 631 0231 5

Lees nog veel meer recensies van historische boeken in de nieuwe G-GESCHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts € 5,50!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Rennersretoriek

Vlaanderen mag zich opmaken voor de organisatie van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen, in 2021. Een meer dan terechte beslissing. Geen streek ter wereld heeft zovele wielerhelden én commentatoren voortgebracht die met kennis van zaken, vindingrijkheid, verbeeldingskracht én enthousiasme de dramatiek van de koers wisten te beschrijven.

Lees verder

Kroniek

Stoom en rook

Tweehonderd jaar geleden begon de eerste oceaanoversteek met aandrijving van een stoommachine. Nou ja, stoom… Het grootste deel moest worden gezeild. De ‘Savannah’ was de droom van Moses Rogers, die wel eens wat spannenders wilde dan steeds maar een kustvaarder besturen.

Lees verder

Heilige van de week

Quirinus van Neuss

30 maart († tussen 117 en 130) Quirinus is een Romeinse familienaam en betekent hij die de lans zwaait. Quirinus wordt tot het christendom bekeerd door paus Alexander I en onder keizer Hadrianus onthoofd. Zijn relieken worden door paus Leo IX aan zijn zuster Gepa van de benedictinessenabdij van Neuss (Rijnland) geschonken. Sindsdien wordt hij in het Duitse Rijnland als helper in nood aangeroepen en vereerd. Moderne namen, afgeleid van Quirinus: Corijn, Korijn, Krien, Krieno, Krine, Krijn, Kryn, Krijnardus, Krijno, Quirien, Quirijn, Grein, Krein, Krien, Krienes, Krina, Krine, Quirina, Quirien, Quirina, Quirijna

Lees verder