Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Koninklijke parade

28 maart 2018 Siebrand Krul

Tot begin juni zijn in het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark meer dan 300 omslagen te zien van het weekblad Soir mag, voorheen Le Soir illustré. Aanleiding is het negentigjarige bestaan van het blad van de groep Rossel dat zich vooral richt op verhalen over de Saksen-Coburgs, van Albert I tot Filip.

La Famille royale fait la Une toont de tijdschriftomslagen vergroot op A2-formaat (in zwart-wit en in kleur), op dragers die geïnspireerd zijn door de beroemde Parijse Morriszuilen.
Soir mag mag dan een geprivilegieerd getuige van het verleden zijn, het is mee met zijn tijd. Zo bevat het parcours van La Famille royale fait la Une schermen die een virtuele kijk geven op de werkplek van koning Filip.

 

La Famille royale fait la Une – Expo – tot 9 juni 2018
Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel
Toegang tot de permanente collecties van het museum: € 10, expo van Soir mag inbegrepen.
Openingsuren: di – vr 9.30-17 u, za-zo 10-17 u.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder