Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Aan de kust, de Zeeuwse kust

28 maart 2018 Siebrand Krul

De tentoonstelling Het land van Nehalennia gaat over de eeuwige migratie van goederen en diensten. De expositie is een bewerking van Romeinse kust van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waarin de hele Nederlandse kustlijn werd uitgelicht. Het Zeeuws Museum zet nu de Zeeuwse en Zuid-Hollandse vondsten centraal. Welkom in Romeins-Zeeland.

Zo’n 200 jaar na Christus markeerde de Rijn de grenslijn (limes) van het Romeinse Rijk in Nederland. Talloze verdedigingswerken als forten, legioenkampen en wachttorens verrezen hier, tot aan een vlootstation bij Naaldwijk toe. De hoofdplaats was Forum Hadriani, gelegen bij het huidige Voorburg.
Onder Naaldwijk, nabij de monding van de Helinium, ontstonden handelsplaatsen en havens, onder andere nabij het latere Domburg en Aardenburg. Het waterpeil van de natte klei- en veengronden moest eerst nog wel onder controle worden gebracht, maar de gunstige ligging aan de Noordzee en aan de vaarwegen naar steden als Keulen en Boulogne boden de lokale bevolking en legionairs relatieve rust en bestaanszekerheid. Gewassen, vee en vooral zout werden belangrijke exportproducten, waardoor nieuwe producten als amforen, vreemde valuta en sieraden hun intrede deden. Ook de cultus rond de godin Nehalennia, de beschermgodin van handel en scheepvaart, kwam tot bloei.
De Romeinen zijn trouwens nog steeds present in Zeeland: tot op de dag van vandaag worden er op de stranden objecten gevonden.
(Jaap Krol) (Foto: ©Pim Top)

Het land van Nehalennia – Zeeuws Museum
Abdij (Plein) Middelburg www.zeeuwsmuseum.nl
Tot en met 6 mei, di-zo 11-17

Voor de nog meer mooie historische tentoonstellingen raadpleeg de nieuwe G-GECHIEDENIS. Nu overal te koop voor slechts 5,50 euro!


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder