Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Musserts podium

05 maart 2018 Siebrand Krul

Toch nog onverwacht is de zogeheten Muur van Mussert in Lunteren tot rijksmonument benoemd. Daarmee volgt minister Van Engelshoven een advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De eigenaar, een campinghouder, wilde slopen maar is blij dat er eindelijk duidelijkheid is.

NSB-leider Anton Mussert hield in de jaren dertig van de vorige eeuw vanaf de muur toespraken. De plek is een soort minimini-Reichsparteitagsgelände zoals in Neurenberg.
Rond het bouwsel is in de loop der jaren een camping opgebouwd en zoals op de meeste campings wil de uitbater vakantiehuisjes bouwen waar nu de Muur staat. Daar kwamen protesten van, want de Muur is het enige overgebleven bouwwerk van de NSB in Nederland. Het ministerie schoof een besluit over de monumentenstatus jaren voor zich uit. ‘De Muur van Mussert herinnert ons aan een donkere tijd die deel uitmaakt van onze geschiedenis’, zegt minister Van Engelshoven. ‘Het is een overblijfsel van een tijdperk waarmee aan volgende generaties het verhaal van de oorlogsjaren verteld kan worden.’ Er zijn ook geluiden die juist daarom vinden dat het relict weg moet.
Als rijksmonument heeft de Muur van Mussert nu een beschermde status, waardoor er strenge regels gelden voor sloop. Er zijn plannen om bij de muur een ondergronds museum te bouwen.
(NOS)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder